Με την ΚΟ των Σπαρτιατών να φυλλορροεί και δύο διαδικασίες της Δικαιοσύνης να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο συνταγματολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος, αναλύει στο Liberal τι ορίζει η νομοθεσία για τους Σπαρτιάτες, ενώ θέτει και τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές στη δεύτερη θέση.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Ποια είναι τα σενάρια για τις έδρες που κατέχουν οι Σπαρτιάτες στη Βουλή;
Σε σχέση με τους Σπαρτιάτες υπάρχουν δυο διαφορετικές μεταξύ τους διαδικασίες, σε εξέλιξη. Η πρώτη είναι η ένσταση που έχει υποβληθεί εναντίον της εκλογής όλων των βουλευτών των Σπαρτιατών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Στίγκα, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι κακώς επετράπη η συμμετοχή των συνδυασμών των Σπαρτιατών στις εκλογές, διότι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος ήταν ο κατάδικος κ. Κασιδιάρης, τότε θα εκπέσουν άπαντες.
Η δεύτερη διαδικασία είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη, και η οποία περιλαμβάνει τους υπολοίπους βουλευτές των Σπαρτιατών πλην Στίγκα, ύστερα από καταγγελία που έκανε ο ίδιος ο κ. Στίγκας.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια ο κ. Στίγκας, στην πραγματικότητα πέτυχε αυτό που λέμε στο ποδόσφαιρο «αυτογκόλ», διότι ενισχύει κατ΄ ουσία την επιχειρηματολογία των ενισταμένων ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
Η ποινική δίωξη είναι δύσκολο να καταλήξει σε κάτι πολύ βαρύ για οποιονδήποτε βουλευτή των Σπαρτιατών διότι το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και συνεπώς οι πιθανότητες είναι ότι θα τους επιβληθεί, αν τους επιβληθεί, ποινή με αναστολή ή με εξαγορά.
Συνεπώς, δεν πρόκειται να δούμε, κατά πάσα πιθανότητα, έκτιση ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα από οποιονδήποτε εκ των βουλευτών των Σπαρτιατών, αλλά βέβαια, το κύριο μέτωπο είναι η ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο όπου, επαναλαμβάνω, αν γίνει δεκτή θα εκπέσουν άπαντες.
Έστω ότι η ένσταση γίνεται δεκτή, πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες; Ποια διαδικασία προβλέπει ο νόμος;
Σε αυτήν την περίπτωση το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει ανοικτούς δυο δρόμους σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δηλαδή του νόμου 345 του 1976. Η μία περίπτωση είναι να διατάξει επανάληψη των εκλογών στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχει βουλευτής των Σπαρτιατών, πράγμα το οποίο το θεωρώ πρακτικά απίθανο και η δεύτερη περίπτωση είναι να διατάξει ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων κατ' αναλογία της εκλογικής δύναμης των κομμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν θα μεταβάλλονται οι συσχετισμοί δυνάμεων των υπολοίπων, ακόμη και αν δεν συμμετείχαν οι Σπαρτιάτες.
Σ' αυτήν την περίπτωση θα λάβει πέντε έδρες η Νέα Δημοκρατία, από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο μετέχω ξέρω ότι οι έδρες αυτές είναι η έδρα της Β΄ Θεσσαλονίκης και της Β’ Πειραιά και από μια έδρα θα λάβουν η Νίκη, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ.
Η ΚΟ των Σπαρτιατών αριθμεί κάτω από 10 μέλη. Τι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση;
Αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει ο κ. Στίγκας. Το μεγαλύτερο είναι ότι εάν το ΑΕΔ υιοθετήσει το σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου –φαντάζομαι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο– πολύ σύντομα θα χάσουν όλοι τις έδρες τους.
Και λέω πολύ σύντομα διότι αφενός μεν συνταξιοδοτούνται κάποιοι εκ των δικαστών που μετέχουν της συνθέσεως στις 30 Ιουνίου, άρα, πιθανότατα θα θέλουν να εκδώσουν την απόφαση νωρίτερα. Αφετέρου υπάρχει το ζήτημα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, όπου εάν έχει εκδοθεί ως τότε η απόφαση του ΑΕΔ προφανώς το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου θα ακολουθήσει και αυτό το σκεπτικό της κ. Αδειλίνη και στη συνέχεια του ΑΕΔ και θα απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος στις ευρωεκλογές.
Υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης του κ. Βελόπουλου από την πιθανή διάλυση των Σπαρτιατών;
Η αίσθησή μου είναι ότι όπως άρχισε να φυλλορροεί με ταχύτητα η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών με την αναγγελία της πρωτοβουλίας της κ. Αδειλίνη, της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αντιστοίχως θα φυλλορροήσει και η εκλογική βάση προς διάφορες κατευθύνσεις. Ένα μέρος θα στραφεί προς την αποχή, ένα μέρος μπορεί να στραφεί προς μικρότερα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Οι υπόλοιποι μπορεί να πάνε σε κατευθύνσεις που είναι λίγο απρόβλεπτες. Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις επ’ αυτού, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πού μπορεί να πάνε. Νομίζω, πάντως, πως το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην αποχή.
Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα;
Για μένα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι αφενός η ενίσχυση της Ένωσης με την προσθήκη μιας διάστασης κοινής αμυντικής πολιτικής, συνακόλουθα και κοινής εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σήμερα όταν αφενός μεν υπάρχει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αφετέρου υπάρχει η προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Με πιθανό επακόλουθο τη δραστική μείωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τα ευρωπαϊκά πράγματα και το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό. Και τα δύο χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις. Τα εθνικά κράτη μόνα τους το καθένα είναι αδύναμα να δώσουν οποιαδήποτε ισχυρή απάντηση. Η απάντηση βρίσκεται στο «η ισχύς εν τη ενώσει». Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της εθνικιστικής άκρας δεξιάς.
Τέλος, ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;
Ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι η δεύτερη θέση με μια καθαρή διαφορά από τους υπόλοιπους, ώστε να καταστούμε αξιόμαχος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές το 2027.