Για τη σταδιακή αναβάθμιση του ΕΣΥ, την ενίσχυση των υποδομών του και το νέο πρόγραμμα για την παχυσαρκία μιλάει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο. Η ίδια αναφέρεται στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών και το διακύβευμά τους, ενώ δίνει στοιχεία για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου, «Προλαμβάνω».
Πριν από ένα χρόνο, τέτοιες μέρες δίνατε τη μάχη για τις εθνικές εκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, σας βρίσκουμε ως Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας να κάνετε περιοδεία στα νησιά και να δίνετε τη μάχη για τις Ευρωεκλογές. Ποιος είναι ο απολογισμός σας για το μεσοδιάστημα;
Πράγματι -κι ευχαριστώ που μου το θυμίζετε- πέρσι τέτοια εποχή ήταν όλα διαφορετικά. Στο Υπουργείο Υγείας δουλέψαμε πολύ σκληρά από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μας και μπορώ να σας πω ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας, καθώς έπρεπε να δράσουμε αστραπιαία για να προλάβουμε τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών από την θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία. Ήταν μια υπερπροσπάθεια που απαίτησε πολύ καλό συντονισμό κεντρικής διοίκησης με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες. Όμως ανέδειξε και την ανάγκη να εξελισσόμαστε διαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Αλλά και να προλαμβάνουμε καταστάσεις, που είναι το καλύτερο. Για εμένα προσωπικά, που δούλευα για αυτό από την εποχή που ήμουν Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό το Εθνικό πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τις προληπτικές εξετάσεις των πολιτών. Η πρώτη φάση του ήταν το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Πώς ακριβώς εξελίσσεται το πρόγραμμα και ποιους αφορά;
Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι δωρεάν, περιλαμβάνει εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου και επίσης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αφορά σχεδόν όλο τον πληθυσμό. Οι πολίτες που έχουν άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν ένα SMS με παραπεμπτικό για να κάνουν τις προληπτικές τους εξετάσεις. Εάν δεν έχουν άυλη, μπορούν να αναζητήσουν το παραπεμπτικό τους μέσω του gov.gr.
Δε χρειάζεται να επισκεφτούν γιατρό για να τους δώσει παραπεμπτικό, δε χρειάζεται να πληρώσουν κάτι. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα για το πρόγραμμα και να πάνε για τις εξετάσεις τους. Ο στόχος μας είναι να προλάβουμε την ασθένεια, να προάγουμε την υγεία και όχι μόνο να λέμε τι θα κάνουμε αφότου αρρωστήσουμε. Όπως σας είπα, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η αποστολή των SMS για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και σε λίγες μέρες προχωράμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πρόγραμμα είναι άρτιο, ολοκληρωμένο και αποτελεί μια πρωτοβουλία που μας φέρνει σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για την υλοποίησή του αξιοποιούμε τις διεθνείς καλές πρακτικές.
Υπάρχουν ήδη κάποια στατιστικά για το πρόγραμμα; Πόσες γυναίκες έχουν κάνει την εξέταση;
Περισσότερες από 300.000. Εντοπίστηκαν έγκαιρα 20.330 γυναίκες με ευρήματα και αντιμετωπίζονται. Αντιλαμβάνεστε πώς θα ήταν η εξέλιξή τους εάν είχαν αγνοήσει το SMS, εάν είχαν φοβηθεί, εάν είχαν βαρεθεί να πάνε για την εξέταση. Ο φόβος είναι ο μεγάλος εχθρός, η μεγάλη παθογένεια. Από την πλευρά μας, ως κράτος, διασφαλίζουμε τη δωρεάν πρόσβαση και την ισοτιμία των πολιτών στις προληπτικές. Η έγκαιρη διάγνωση φέρνει πάντοτε καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη έκβαση και πιθανώς ίαση.
Εκτός από το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», με τι άλλο έχετε ασχοληθεί στο διάστημα αυτό της θητείας σας;
Αυτή τη στιγμή υλοποιείται στη χώρα η μεγαλύτερη επένδυση και ανακαίνιση υποδομών στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Μιλάμε για 156 Κέντρα Υγείας και 80 νοσοκομεία. Στα νησιά που επισκέπτομαι στο πλαίσιο της περιοδείας βλέπουμε τα βήματα που γίνονται και λύνουμε άμεσα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Για τις προληπτικές εξετάσεις, για παράδειγμα, αξιοποιούμε τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι πολίτες, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι θα καλούν σε μια τηλεφωνική γραμμή και οι Κινητές Ομάδες -που στην ουσία είναι κινητά ιατρεία- θα τους επισκέπτονται για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών.
Πότε ξεκινάει και τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Από Σεπτέμβριο ξεκινάμε με δράσεις σε σχολεία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, υπεύθυνους για σίτιση παιδιών, σε πάρα πολύ κόσμο. Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε πλήρη αντίληψη ότι είναι λάθος να τα βάζουμε με το άτομο για το βάρος του. Το βάρος είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και η δική μας προσπάθεια εστιάζεται στο να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον, τους παράγοντες δηλαδή που οδηγούν σε παχύσαρκα παιδιά. Ξεκινώντας από τα στοιχεία, τα οποία μας λένε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων εμφανίζεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, πάμε να στοχεύσουμε στο να βελτιώσουμε το περιβάλλον των παιδιών αυτών. Τι θα κάνουμε λοιπόν: έχουμε μία σειρά καλών πρακτικών μέσω της πολύ άρτια σχεδιασμένης Εθνικής Δράσης. Θα εκπαιδεύσουμε, μέσα από το παιχνίδι τα μικρότερα παιδιά και μέσω της βιωματικής δράσης τα μεγαλύτερα, ώστε να μαθαίνουν τι είναι υγιεινό. Θα παρέχουμε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες για παιδιά που τις έχουν ανάγκη για νόσους που σχετίζονται με τη διατροφή τους, θα στοχεύσουμε σε δράσεις εκπαίδευσης για τους γονείς, για τους δασκάλους, για την ευρύτερη κοινότητα. Ακόμη, θα προμηθεύουμε με υγιεινά προϊόντα οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Εσείς προσωπικά είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο που λειτουργούν όλα στον κλάδο της υγείας;
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι όλα άψογα. Το ξέρετε, το ξέρουμε, το έχει πει ο Πρωθυπουργός. Καταλαβαίνω απολύτως τον άνθρωπο που έχει ανάγκη, που είναι σε κίνδυνο κάποιος δικός του και ταλαιπωρείται, υπάρχει πικρία, υπάρχει θυμός. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί να αλλάξουν όλα σε μια μέρα, μακάρι να υπήρχε. Υπάρχουν ακόμη παθογένειες, παρά τα βήματα που έχουν γίνει και γίνονται. Επειδή μιλάμε για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, κι επειδή δοκιμάστηκε το σύστημα υγείας μας στη διάρκεια της πανδημίας, όπως συνέβη και παγκοσμίως, έχουμε πλήρη αντίληψη του επείγοντος, της μεθοδικότητας και της επιμέλειας που πρέπει να δείξουμε για να βελτιώνονται οι συνθήκες. Κάναμε βήματα, πρέπει να κάνουμε άλματα, διότι απαιτούνται ακόμη πολύ περισσότερα. Και θα τα κάνουμε.
Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές;
Φανταστείτε να είχαμε πανδημία και να μην είχαμε Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να έπρεπε να λάβουν αποφάσεις για τις ζωές μας άνθρωποι οι οποίοι δεν θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι, απαραιτήτως, το μέλλον της Ελλάδας, λαϊκιστές και άσχετοι με την πολιτική και τους πολίτες. Αυτή η κυβέρνηση, που βρέθηκε σε τόσο πολλές δύσκολες συγκυρίες και προκλήσεις, κάνει πράξεις. Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» ήταν εξαγγελία κι έγινε πράξη. Οι ανακαινίσεις των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων ήταν εξαγγελία κι έγινε πράξη. Οι κινητές μονάδες που επισκέπτονται στα σπίτια τους πολίτες ήταν εξαγγελία και γίνεται πράξη. Οι πράξεις αντιστοιχούν στα λόγια. Αυτή είναι η κυβέρνηση που μας φέρνει σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη.