Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια: Δύο ερωτήματα προς απάντηση
Shutterstock
Shutterstock

Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια: Δύο ερωτήματα προς απάντηση

Η συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ πίσω. Δεκαετίες επί δεκαετιών ο πολιτικός κόσμος επιχειρηματολογεί, δείχνοντας μια ατολμία να προχωρήσει σε κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της «ιδιοτροπίας» της χώρα μας, περίπου 55.000 Έλληνες φοιτητές έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Από αυτούς, σχεδόν το 35% υπολογίζεται ότι σπουδάζει στην Κύπρο. Αξίζει να σταθούμε, όμως, στο «case study» της Κύπρου.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν εκεί από το 2007 και εκτιμάται ότι η συμβολή τους στην οικονομία πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ ετησίως, με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να είναι σχεδόν 6%. Το 1996, η Κύπρος είχε περίπου 2.000 φοιτητές. Σήμερα, με τη λειτουργία και των μη κρατικών πανεπιστημίων, οι φοιτητές ανέρχονται σε πάνω από 50.000.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω στοιχεία είναι δύο:

1) Θέλουμε οι νέοι να φεύγουν από την Ελλάδα για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, χάνοντας ένα πολύτιμο κεφάλαιο που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία μας και επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό;

2) Γιατί η Ελλάδα να μην έχει τις ευκαιρίες της Κύπρου;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα, προχωρώντας σε μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.

Η δημιουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θα «κρατήσει» στην πατρίδα νέους ανθρώπους που με τις υφιστάμενες συνθήκες θα έφευγαν στο εξωτερικό για σπουδές, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστροφή του brain drain. Πέρα από αυτό, που θα έπρεπε να είναι η κύρια επιδίωξη όλων, η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη και στην ελληνική οικονομία, αρχής γενομένης από την ίδια την αντιστροφή της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικών.

Προστιθέμενη αξία θα υπάρξει και λόγω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, της τόνωσης της ζήτησης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της ενίσχυσης της καινοτομίας αλλά και της αύξησης του τουρισμού.

Οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι μεγάλες και η χώρα μας πρέπει να τις εκμεταλλευτεί. Το οφείλουμε στους νέους μας και σε όλους όσους αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν.

* Ο Νίκος Παπουτσής είναι Οικονομολόγος με Mεταπτυχιακές Σπουδές στο Hλεκτρονικό Επιχειρείν και τη Διαχείριση Στελεχών Οργανισμών & Επιχειρήσεων, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο compact ηλεκτρικό Toyota