Του Γιάννη Γορανίτη
Εννιά στις δέκα κατόχους κινητού αγχώνονται μην τυχόν και μείνουν από μπαταρία ενώ βρίσκονται εκτός σπιτιού, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα. Αν και η έρευνα δεν αναφέρει κάτι σχετικό, είμαστε βέβαιοι ότι το άγχος αυτό πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Για να μην προσθέσετε λοιπόν μία ακόμη πηγή άγχους καλοκαιριάτικα, συγκεντρώσαμε ορισμένες χρηστικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να καθυστερήσετε κατά το δυνατό περισσότερο την επόμενη φόρτιση της συσκευής σας.
1. Χαμηλώστε τη φωτεινότητα
Οι οθόνες, και δη οι μεγάλες που τείνουν να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές στα σύγχρονα smartphones, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατανάλωση ενέργειας. Φροντίστε να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα στο ελάχιστο δυνατό. Αν υπάρχει η σχετική επιλογή ρυθμίστε την στο «αυτόματο», αλλά να έχετε κατά νου ότι σε πολύ φωτεινά περιβάλλοντα, ενδέχεται να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την απαιτούμενη.
2. Εντοπίστε τις εφαρμογές που εξαντλούν τη μπαταρία
Από τις Ρυθμίσεις της συσκευής σας μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε ποια apps ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Στη συνέχεια έχετε την επιλογή είτε να τα απενεργοποιήσετε ή αν δεν τα χρησιμοποιείτε συχνά να τα απεγκαταστήσετε. Ελέγξτε επίσης ποιες εφαρμογές «τρέχουν» στο background και αν δεν είναι απαραίτητες, κλείστε τις. Αν πάντως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα app αργότερα είναι προτιμότερο να το αφήσετε ενεργό στο φόντο.
3. Κλείστε ό,τι δεν είναι απαραίτητο
Είναι μάλλον περιττό να τονίσουμε ότι οι διάφορες επιλογές συνδεσιμότητας (Wi-Fi, δίκτυο κινητής, Bluetooth, εντοπισμός θέσης κ.α.) είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες. Γίνονται ακόμη πιο ενεργοβόρες αν είστε εν κινήσει ή σε περιοχές με μέτριο ή κακό σήμα. Κλείστε όσες από τις λειτουργίες δεν χρησιμοποιείτε και θα δείτε εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις στα επίπεδα ζωής της μπαταρίας.
4. Χαρίστε ένα timeout στην οθόνη σας
Όλα τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν ρύθμιση χρονικού διαστήματος, μετά την παρέλευση του οποίου η οθόνη περνά σε κατάσταση αδράνειας (το λεγόμενο screen timeout). Ρυθμίστε το στο ελάχιστο δυνατό διάστημα και παράλληλα ελέγξτε ποιες ειδοποιήσεις και εφαρμογές ενεργοποιούν την οθόνη –συνήθως χωρίς λόγο.
5. Λειτουργία εξοικονόμησης
Είτε διαθέτετε συσκευή με λειτουργικό Android, είτε iPhone, έχετε τη δυνατότητα αξιοποίησης της λειτουργίας «Εξοικονόμησης Μπαταρίας». Ασφαλώς περιορίζει ή απενεργοποιεί ορισμένες λειτουργίες της συσκευής και επιβραδύνει βασικές λειτουργίες της, αλλά τουλάχιστον δεν σας αναγκάζει να ψάχνετε για πρίζα. Υπάρχουν πάντως και apps που αναλαμβάνουν τις διεργασίες εξοικονόμησης, όπως το DU Battery Saver ή το Avast Battery Saver.
6. Αντίο φωτεινές ενδείξεις
Τα LED λαμπάκια που αναβοσβήνουν κάθε φορά που σας κάνουν tag στο Facebook ή σας στέλνουν ένα διαφημιστικό email, απομυζούν αργά αλλά σταθερά τη μπαταρία σας. Κρατήστε μόνο τα απαραίτητα και απενεργοποιήστε πλήρως όλα τα άλλα, καθώς στην περίπτωση που δεν βλέπετε τις ειδοποιήσεις, αυτά συνεχίζουν να ανάβουν.
7. Όχι στη δόνηση
Η γνωστή λειτουργία της δόνησης μόνο αθώα δεν είναι. Για κάθε ειδοποίηση που αντί για ήχο φτάνει με δόνηση, η μπαταρία επιβαρύνεται με τη διπλάσια σχεδόν κατανάλωση –πολλώ δε μάλλον αν επιλέγετε τον συνδυασμό ήχου-δόνησης. Το ίδιο ισχύει για όλα τα apps που σας ειδοποιούν μέσω δόνησης.
8. Σωστή φόρτιση
Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, οι περισσότεροι φορτίζουμε με λάθος τρόπο τα gadgets μας. Μια βασική αρχή είναι να χρησιμοποιούμε τους επίσημους φορτιστές και παράλληλα να αποφεύγουμε τρόπους μη ενδεδειγμένης φόρτισης. Σε αντίθεση με ό,τι θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα, είναι προτιμότερο να φορτίζετε αρκετές φορές «από λίγο» κι ας μη γεμίζει η μπαταρία, παρά να καταφεύγετε σε ολονύχτιες φορτίσεις (κάτι σαν τα πολλά μικρά γεύματα που προτείνουν στις δίαιτες!).
9. Μην αδειάζετε εντελώς τις μπαταρίες
Ένας ακόμη μύθος που συνόδευε για χρόνια τα κινητά, ήταν ότι πρέπει να αδειάζουμε εντελώς τη μπαταρία και μάλιστα σε τακτά διαστήματα. Πλέον έχει αποδειχθεί ότι η πρακτική αυτή μειώνει αισθητά τη ζωή των μπαταριών –ειδικά αυτών με ιόντα λιθίου, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης-αποφόρτισης.
10. Powerbank
Η αγορά δεύτερης, αναπληρωματικής μπαταρίας είναι σχετικά ακριβή, οπότε μια πιο ασφαλής και universal λύση (υπό την έννοια ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συσκευές) είναι το power bank. Οι φορητές «τράπεζες ενέργειας» είναι ιδιαίτερα βολικές και πλέον αρκετά προσιτές, σε βαθμό που να καθιστούν άχρηστες τις περισσότερες από τις προαναφερθείσες συμβουλές.
*Τα περισσότερα tips ισχύουν και για tablets.