Ανακαλύψτε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί και τα δεδομένα σας

Ανακαλύψτε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί και τα δεδομένα σας

Του Γιάννη Γορανίτη

Λίγες ημέρες μετά τη γιγαντιαίων διαστάσεων διαρροή δεδομένων χρηστών της Yahoo, εκατομμύρια χρήστες προσπαθούν να ανακαλύψουν αν και τα δικά τους στοιχεία βρίσκονται στα χέρια κακόβουλων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, οι διαστάσεις της διαρροής είναι κατά πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι αρχικά είχε γραφτεί. Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών έχουν κλαπεί και μεταξύ των στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι hackers περιλαμβάνονται τα ονόματα, emails, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης, ερωτήσεις και απαντήσεις ασφάλειας.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με τη Yahoo, δεν έχουν διαρρεύσει «οικονομικές πληροφορίες», όπως αριθμοί και κωδικοί καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών, αλλά σε κάθε περίπτωση η έρευνα συνεχίζεται και ουδείς γνωρίζει τι άλλο θα αποκαλύψει. Η διαρροή σημειώθηκε στα τέλη του 2014 και η άκρη του νήματος αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν Ρώσοι hackers προσπάθησαν να πουλήσουν τα δεδομένα 200 εκατ. χρηστών.

Έχουν διαρρεύσει και τα δικά σας στοιχεία;

Η Yahoo έχει ήδη ειδοποιήσει μέσω email όσους έπεσαν θύματα των hackers, αλλά σε κάθε περίπτωση ζητά από όλους τους χρήστες να αλλάξουν άμεσα το password και τους τρόπους επαλήθευσης της ταυτότητάς τους. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι οι μη κρυπτογραφημένες ερωτοαπαντήσεις ασφαλείας έχουν ακυρωθεί.

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιούσατε τους ίδιους κωδικούς και σε άλλες υπηρεσίες, σταματήστε να διαβάζετε αυτό το κείμενο και αλλάξτε τους άμεσα. Αλλά προς Θεού, μην επιλέξετε κάποιο από αυτά τα passwords

Αφού αλλάξατε τους κωδικούς, συνεχίστε την ανάγνωση, καθώς εκτός από τη Yahoo, αρκετές εταιρείες και υπηρεσίες έχουν παραδεχτεί τη διαρροή δεδομένων των χρηστών τους. Χαρακτηριστικά και πιο πρόσφατα παραδείγματα το LinkedIn, το Tumblr, το Dropbox, το MySpace, το ebay και πολλά ακόμη. Αποτέλεσμα είναι 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες του Internet να έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκτεθεί.

Αν ανησυχήσατε, μπορείτε να επισκεφθείτε το haveibeenpwned και να ανακαλύψετε αν και ποιοι λογαριασμοί σας έχουν εκτεθεί. Αν δεν ανησυχήσατε, θα συμβουλεύαμε να το κάνετε.

Πώς θα μαθαίνετε στο μέλλον αν σας χάκαραν;

Επειδή όπως είπαμε η υπόθεση της Yahoo! δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία, καθώς τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν τον υπ' αριθμό ένα στόχο των hackers, καλό είναι να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και την προστασία της ιδιωτικότητάς σας.

Αν όμως οι hackers χτυπήσουν και τη δική σας πόρτα, το ιδανικό είναι να πληροφορηθείτε εγκαίρως τη διαρροή και να λαμβάνετε τα μέτρα σας. Κι αυτό γιατί συνήθως οι διαρροές δημοσιοποιούνται μήνες ή και χρόνια μετά τα συμβάντα.

Από τα διάφορα εργαλεία που κυκλοφορούν ξεχωρίζουμε το Spotlight των Terbium Labs. Η βασική του λειτουργία είναι ότι ειδοποιεί τον χρήστη σε οποιαδήποτε περίπτωση παρατηρηθεί διαρροή των δεδομένων του. Εκτός από τα προσωπικά στοιχεία το εργαλείο αυτό αναλαμβάνει την προστασία και τον εντοπισμό διαρροών και για εταιρικά αρχεία και λογαριασμούς. Εφόσον εντοπιστεί οποιαδήποτε παρουσία έστω και ίχνους των δεδομένων σας στο dark web, σας ειδοποιεί άμεσα και σας προτείνει τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης.

Βέβαια, η δωρεάν χρήση αφορά πέντε λογαριασμούς, emails ή αρχεία και αν επιθυμείτε να προσθέσετε επιπλέον, καλείστε να πληρώσετε. Όπως τονίζεται και στην περιγραφή του Spotlight: «παίρνουμε ως δεδομένο ότι τα δεδομένα σας βρίσκονται υπό διαρκή απειλή». Και ανεξαρτήτως αν πρόκειται για διαφημιστικό tagline, αποτελεί μια οδυνηρή πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.