Από τις μαζικές προσλήψεις στις μαζικές περικοπές: Γιατί οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» απολύουν;
Shutterstock
Shutterstock

Από τις μαζικές προσλήψεις στις μαζικές περικοπές: Γιατί οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» απολύουν;

Καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες εστιάζουν τις επενδύσεις τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη και προσλαμβάνουν προσωπικό που θα πλαισιώσει τον αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο, άλλα τμήματα συρρικνώνονται, με τεχνολογικούς «κολοσσούς» να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Hill, «γίγαντες» της τεχνολογίας έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις από τις αρχές του 2024, καθώς η άνοδος του ΑΙ και τα επιτόκια ταρακουνούν τον κλάδο.

Ενώ η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή στο σύνολό της, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν περικόψει σχεδόν 40.000 θέσεις εργασίας τους δύο πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με το Layoffs.fyi. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, η Cisco ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει περίπου 4.250 εργαζόμενους, ενώ η PayPal δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα περικόψει το 9% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 2.500 θέσεις εργασίας.

«Η Google και η υπόλοιπη Big Tech ποντάρουν πολλά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ παράλληλα περικόπτουν τις θέσεις τους σε μη στρατηγικούς τομείς. Οι απολύσεις θα συνεχιστούν για την Big Tech σε ορισμένους τομείς, ενώ η φρενίτιδα των προσλήψεων στο AI θα είναι άνευ προηγουμένου, καθώς αυτή η κούρσα εξοπλισμών συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο της τεχνολογίας», δήλωσε στο CNBC ο Νταν Άιβς, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities.

Η Microsoft δήλωσε επίσης ότι θα απολύσει περίπου 1.900 εργαζομένους στη μονάδα παιχνιδιών της στα τέλη Ιανουαρίου, λίγο αφότου η eBay ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περίπου 1.000 περικοπές.

Σύμφωνα με τον Άιβς, οι περικοπές αυτές υποδηλώνουν την καθαρή πλέον «στροφή» των δαπανών τους προς «επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης», την οποία χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη τεχνολογική τάση που έχουμε δει από την έναρξη του διαδικτύου το 1995».

Ο περασμένος χρόνος, «έτος εκρηκτικής ανάπτυξης» της ΤΝ, είχε πιθανότατα σημαντικό ρόλο στις τελευταίες απολύσεις, δήλωσαν οι ειδικοί στην The Hill, καθώς οι εταιρείες επενδύουν στην ανάπτυξη της «μετασχηματιστικής τεχνολογίας» (transformative technology).

«Κάθε τμήμα προϊόντων ... πειραματίζεται με το πώς θα ενσωματώσει την ΤΝ στο επιχειρηματικό του μοντέλο, στα προϊόντα του και στις λειτουργίες του», δήλωσε ο Ντάνιελ Κεμ, του Columbia Business School.

«Γι' αυτό βλέπετε ότι απολύουν κάποιους από τους προγραμματιστές που δεν σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και προσλαμβάνουν νέα ταλέντα και ανθρώπους με εξειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρατηρείται ένας μεγάλος «αναπροσανατολισμός, επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων, επανατοποθέτηση σε όλους τους τομείς».

Οι εταιρείες αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση: τα επιτόκια

Μειωμένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτά αυξήθηκαν σε υψηλά 20ετίας τα τελευταία δύο χρόνια και αποτέλεσαν ιδιαίτερη πρόκληση για τις εταιρείες τεχνολογίας, δεδομένου ότι συνήθως αντιπροσωπεύουν μια πιο επικίνδυνη επένδυση, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter Τζούλια Πόλακ.

Οι επενδυτές, σημείωσε, μπορούν να στραφούν σε ασφαλέστερη, υψηλότερη απόδοση και «είναι λιγότερο πρόθυμοι να περιμένουν να αποδώσουν οι πειραματικές επενδύσεις».

Η Πόλακ προσθέτει ότι τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν επίσης το αμερικανικό δολάριο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες τεχνολογίας να διεισδύσουν σε ξένες αγορές, κάτι που είναι εξαιρετικά προβληματικό καθώς στην πραγματικότητα παράγουν «το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στο εξωτερικό και η ανάπτυξη εκεί είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία τους», πρόσθεσε, καθώς πολλές εταιρείες βλέπουν ένα «κορεσμό» της αμερικάνικης αγορά.

Από τις μαζικές προσλήψεις στις μαζικές απολύσεις

Μεταξύ του 2015 και του 2019, η απασχόληση στους κλάδους που σχετίζονται με την τεχνολογία αυξανόταν με αθροιστικό ετήσιο ρυθμό περίπου 4,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (BLS).

Από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε από την πανδημία, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε περίπου 7%. «Ήταν λογικό για [τις εταιρείες τεχνολογίας] να αναπτυχθούν δυναμικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό κατά κάποιο τρόπο επιτάχυνε την ανάπτυξη που πιθανώς θα συνέβαινε μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Πόλακ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor, Ντάνιελ Ζάο, το περιέγραψε ως «πανδημική υπεραπασχόληση».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, πολλές τεχνολογικές εταιρείες ρίσκαραν ακολουθώντας τις «τάσεις» (trends) που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και που τελικά δεν απέδωσαν. Ο ίδιος προσθέτει ότι η υπερβολικά ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στις τεχνολογικές εταιρείες δεν μπορεί να είναι βιώσιμη «αν η οικονομία καταλήξει να είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν και αν κάποιες από αυτές τις πανδημικές τάσεις δεν επιβεβαιωθούν», πρόσθεσε. 

Ο αναλυτής εκτιμά ότι οι πρόσφατες απολύσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την τάση. Η εκρηκτική αύξηση της απασχόλησης στην τεχνολογία αποκλιμακώθηκε το 2022 και το 2023, πέφτοντας στο 6% και στη συνέχεια στο 0,7%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κλάδος προέβη σε σημαντικές περικοπές. Οι εταιρείες τεχνολογίας μείωσαν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο του 2022 και σχεδόν 90.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο του 2023, ακολουθούμενες από άλλες 40.000 τον Φεβρουάριο του 2023.

«Soft-landing»

Ο Άιβς σημείωσε ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας, όπως και οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ανέμεναν μια ύφεση το 2023, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά για μια «ομαλή προσγείωση». Ο πληθωρισμός, ο οποίος κορυφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, στο 9,1%, τον Ιούνιο του 2022, μειώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο. Ταυτόχρονα, η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική, με την ανεργία να παραμένει κάτω από το 4% και την αύξηση της απασχόλησης να συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο της Fed, η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια της τους τελευταίους μήνες, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να έχει ολοκληρώσει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της και τροφοδοτώντας τις ελπίδες για πιθανές μειώσεις.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη «ανακάμψει σημαντικά», με ορισμένες εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας να επωφελούνται και να βλέπουν την απασχόληση να αυξάνεται ξανά τους τελευταίους μήνες, σημείωσε η Πόλακ.

Σύμφωνα με τον Άιβς, ο κλάδος κλείνει τον κύκλο περικοπών και βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο «bull market» που θα διαρκέσει μέχρι το 2026, με νέες προσλήψεις σε ΑΙ.