«Το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής στο φυσικό και διαδικτυακό εμπόριο» αποτέλεσε το βασικό θέμα ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση της οικονομίας είναι ένας «πόλεμος» που δεν έχει κερδηθεί ακόμη, αλλά κάποιες μάχες δείχνουν ότι κινούμαστε προς τη νίκη. Μια από αυτές τις μάχες που κερδήθηκαν αποτελεί και η ανάπτυξη του mydata, της γνωστής πλέον πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρέθεσε μία δέσμη στοιχείων για τις κινήσεις και τις καταγραφές που έχουν γίνει στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ενεργά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Όπως είπε, «με βάση τα στατιστικά στοιχεία της 5ης Δεκεμβρίου διαβιβάστηκαν 4,9 δισ. παραστατικά συνολικής αξίας 3,4 τρισ. ευρώ.
Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις ήταν 1.500.937 και οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο τιμολόγιο 560.018. Θα μπορούσα να παραθέσω μια δέσμη στοιχείων αλλά πλέον είναι σκόπιμο να δούμε πώς θα γίνει περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να γίνουν φιλικότερες προς τους χρήστες αυτές οι πλατφόρμες και ταχύτερες ώστε να μην απαιτούνται επιπλέον ανθρωποώρες για την καταγραφή, και τον έλεγχο των στοιχείων.
Το θέμα του χρόνου που απαιτείται απασχόλησε και απασχολεί τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ενεργά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση φορολογικών διαδικασιών είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Έχω επισημάνει ωστόσο, ότι την γραφειοκρατία δεν πρέπει να διαδεχθεί η ψηφιακή γραφειοκρατία και προς τούτο οι επιμελητηριακοί φορείς καλούνται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο».
Ο ίδιος επεσήμανε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης του κράτους.
Επίσης, ο πρόεδρος αναφέρθηκε και σε μία άλλη ψηφιακή εξέλιξη η οποία δρομολογήθηκε από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, καθώς στην ιστορία περνούν σταδιακά τα χάρτινα δελτία αποστολής και η μετάβαση στην πλήρως ψηφιοποιημένη εποχή διακίνησης αγαθών συνοδεύεται από αυστηρά πρόστιμα μέσω των οποίων η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, τη διακίνηση κάθε αγαθού στην αγορά.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κορκίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι συνεπείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, έκανε λόγο για την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού για να επισημάνει ότι οι επιχειρήσεις που θα βρεθούν να διακινούν αγαθά χωρίς να έχουν εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα, ανάλογα με τα λογιστικά τους συστήματα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τους παραβάτες των ψηφιακών δελτίων αποστολής προβλέπει έως και δεκαπλασιασμό των προστίμων.
Στην ημερίδα, εξειδικευμένα στελέχη στον χειρισμό της ψηφιακής πλατφόρμας mydata απάντησαν σε δέσμη ερωτημάτων για επί μέρους χρηστικά ζητήματα, αλλά και σε ζητήματα χειρισμών από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσον αφορά στις ψηφιακές και άλλες καταγραφές που προβλέπει το σύστημα.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ έδωσε στον επικεφαλής του ΟΕΕ σχέδιο μνημονίου συνεργασίας ΕΒΕΠ-ΟΕΕ το οποίο μέλλει να υπογραφεί το αμέσως προσεχές διάστημα.