Deepfake: Γιατί οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προστατευτούν

Deepfake: Γιατί οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προστατευτούν

Η απειλή των deepfake επιθέσεων έχει κλιμακωθεί ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια χάρη στην πρόοδο και την προσβασιμότητα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 90% των παραβιάσεων κυβερνοασφάλειας σχετίζονται με την ταυτότητα, γι' αυτό και αποτελεί αιτία αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα της GetApp, το 47% των επαγγελματιών πληροφορικής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το 42% φοβάται πιθανή κλοπή ταυτότητας από τη χρήση βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας.

Επίσης, η iProov διαπίστωσε ότι το 70% των οργανισμών πιστεύει ότι οι επιθέσεις deepfake θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο, αλλά το 62% ανησυχεί ότι ο οργανισμός τους δεν κάνει αρκετά ώστε να προστατευθεί.

Οι deepfake επιθέσεις αναπαράγουν ψηφιακά ένα πρόσωπο με πανομοιότυπο τρόπο, αντιγράφοντας τη φωνή ή και το σώμα του, ενώ γίνονται όλο και πιο πειστικές και είναι δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μπορούν ακόμα και να μεταδοθούν σε πραγματικό χρόνο.

Στο Χονγκ Κονγκ, μια εταιρεία εξαπατήθηκε πρόσφατα και πλήρωσε 25 εκατ. δολάρια σε κυβερνοεγκληματίες που χρησιμοποίησαν τεχνολογία deepfake για να υποδυθούν τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας σε μια βιντεοκλήση.

Η έκθεση της GetApp διαπίστωσε ότι το 92% των οργανισμών που έχουν χρησιμοποιήσει μέτρα ασφαλείας είχαν αποτέλεσμα, αλλά καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε, η εμπιστοσύνη στα μέτρα αυτά μειώθηκε, ενώ το 30% των ερωτηθέντων εξέφρασε σημαντική ανησυχία για το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί για απάτη με βιομετρικά στοιχεία ταυτότητας.

«Οι επιθέσεις που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και τα deepfakes προκαλούν ανησυχία στις εταιρείες αλλά και ανάγκη για δράση», δήλωσε ο αναλυτής της GetApp David Jani.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην θαμπωθούμε από νεότερες, πιο φανταχτερές επιθέσεις με κόστος την αγνόηση των βασικών αρχών της προστασίας στον κυβερνοχώρο».

Η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια είναι το κλειδί, ωστόσο το 91% των επαγγελματιών πληροφορικής δηλώνουν ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια της διαχείρισης ταυτότητας.

Ωστόσο, το 81% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι οι εταιρείες τους έχουν επενδύσει σε λύσεις κυβερνοασφάλειας τους τελευταίους 18 μήνες.

Η παρακολούθηση, τα μαθήματα κατάρτισης και ευαισθητοποίησης και οι ασκήσεις προσομοίωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να εντοπίσουν τα σημάδια και να συμβάλουν στην πρόληψη της απάτης.

Πηγή: techradar.com