Επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο για διαστημικά «σκουπίδια»
Shutterstock
Shutterstock

Επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο για διαστημικά «σκουπίδια»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο σε μια εταιρεία επειδή άφησε «σκουπίδια» στο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εξέδωσε το πρώτο πρόστιμο για διαστημικά «σκουπίδια», λέγοντας ότι η εταιρεία DISH θα καταβάλει 150.000 δολάρια (124.000 λίρες) επειδή δεν έβγαλε σωστά από την τροχιά τον δορυφόρο EchoStar-7.

Ο πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης παραδέχθηκε την ευθύνη, δήλωσε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η ενέργεια της DISH «θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες για τα τροχιακά συντρίμμια».

Η FCC χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πρωτοποριακή διευθέτηση» στο όλο και πιο ανησυχητικό πεδίο των διαστημικών σκουπιδιών, το οποίο έχει προκληθεί από εταιρείες και κυβερνήσεις που εκτοξεύουν δορυφόρους σε τροχιά με πρωτοφανή ρυθμό.

Η DISH εκτόξευσε τον δορυφόρο EchoStar-7 το 2002 και σχεδίαζε να τον αποσύρει από την υπηρεσία τον Μάιο του 2022, αναφέρει το CNBC, όμως λίγους μήνες πριν η DISH διαπίστωσε ότι ο δορυφόρος δεν είχε αρκετά καύσιμα για να πλοηγηθεί σε μια τοποθεσία απόρριψης.

Αντί να αποσύρει τον δορυφόρο 300 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου λειτουργούσε σε γεωστατική τροχιά, η DISH απέσυρε τον δορυφόρο περίπου 122 χιλιόμετρα μακριά.

Πέρυσι, η FCC υιοθέτησε έναν νέο «πενταετή κανόνα» για την απομάκρυνση των δορυφόρων από την τροχιά, αναγκάζοντας τους φορείς εκμετάλλευσης με δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά να διασφαλίσουν ότι οι δορυφόροι θα διατεθούν εντός μισής δεκαετίας από την ολοκλήρωση της αποστολής τους.