Επικίνδυνη η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για τα μικροτσίπ
Shutterstock
Shutterstock
Politico

Επικίνδυνη η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για τα μικροτσίπ

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι το μπλοκ εξαρτάται επικίνδυνα από την Κίνα για τα κύρια μικροτσίπ από αυτοκίνητα μέχρι πλυντήρια ρούχων.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (28/04), το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ανέφερε ότι ένα στα τρία μικροτσίπ, τα οποία καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια, προέρχεται από την Κίνα και προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της να αποτελεί το 20% της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας για τα μικροτσίπ μέχρι το 2030, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.

Ένας στόχος που τέθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράξη για τα τσιπ του 2023, η οποία είχε ως στόχο να καταστήσει το μπλοκ λιγότερο εξαρτημένο από ξένες περιοχές.

Η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι η ΕΕ αγωνίζεται να μειώσει ορισμένες από τις πιο κραυγαλέες εξαρτήσεις της από την ξένη τεχνολογία για κρίσιμες και βασικές υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να καταστήσουν το μπλοκ πιο «τεχνολογικά κυρίαρχο».

Η Ευρώπη διαθέτει ορισμένες κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των λιγότερο προηγμένων μικροτσίπ, όπως η γερμανική Infineon, η ολλανδική NXP και η γαλλοϊταλική STMicroelectronics. Οι εταιρείες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες της ισχυρής αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.

Όμως οι ελεγκτές έγραψαν ότι η ζήτηση στην Ευρώπη «αυξάνεται επί του παρόντος ταχύτερα από ό,τι μπορούν να την προμηθεύσουν οι κατασκευαστές τσιπ με έδρα την ΕΕ». Το 2024, η ΕΕ είχε έλλειμμα 9,8 δισ. ευρώ με την Κίνα σε τσιπ- είχε επίσης ελλείμματα με άλλα κέντρα παραγωγής τσιπ, όπως η Ταϊβάν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ταϊβάν έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο κόμβο για πιο προηγμένα τσιπ, τα οποία έχουν μικρότερους κόμβους από τις ποικιλίες χαμηλής τεχνολογίας και χρησιμοποιούνται σε smartphones και κέντρα δεδομένων. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει υψηλή και για μικροτσίπ, μεταξύ άλλων για την τροφοδοσία της μετάβασης σε πιο βιώσιμες, λιγότερο ενεργοβόρες τεχνολογίες.

Οι ελεγκτές προειδοποίησαν ότι το χάσμα που έχει η Ευρώπη με άλλες περιοχές θα διευρυνθεί. «Καθώς αυτός ο τύπος μικροτσίπ είναι απαραίτητος για την τεχνολογία που σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση, αυτό το εμπορικό έλλειμμα είναι πιθανό να αυξηθεί στο μέλλον».

Ως ο ανεξάρτητος ελεγκτής της ΕΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τα οικονομικά της ΕΕ, τις δαπάνες της και την εφαρμογή των πολιτικών της.

Το μήνυμα των ελεγκτών φτάνει καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν την Πράξη για τα τσιπ, η οποία διατύπωσε τον στόχο του 20% έως το 2030. Οι ελεγκτές απέρριψαν τον εν λόγω στόχο ως «φιλόδοξο» και μη θεμελιωμένο στην πραγματικότητα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι ο στόχος απέχει πολύ από το εφικτό, προβλέποντας ότι η ΕΕ θα φτάσει το 11,7% το 2030 και όχι το 20%. Ενώ αυτή τη στιγμή διερευνάται από αυτή η εξάρτηση του μπλοκ από την Κίνα για τσιπ.

Πέρυσι διεξήγαγε έρευνα σε προμηθευτές μικροτσίπ και τους πελάτες τους σχετικά με την τεχνολογία παλαιότερης γενιάς που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές και ιατρικές συσκευές, λόγω φόβων ότι οι επιδοτούμενες από την Κίνα επιχειρήσεις τις υπονομεύουν.

Η κίνηση αυτή συντονίστηκε με την Ουάσινγκτον υπό τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεξήγαγε παρόμοια έρευνα.

Η Άνεμι Τέρτελμπουμ, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν καταστήσει το ζήτημα της μείωσης των εξαρτήσεων ακόμη πιο πιεστικό από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Γνωρίζουμε ήδη τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εισαγωγές από χώρες, με τις οποίες έχουμε αβέβαιη σχέση. Αλλά ίσως δεν μπορούμε να βασιστούμε ούτε καν στους παραδοσιακούς μας συμμάχους για τις προμήθειες των τσιπ», δήλωσε η ίδια.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τόμας Ρεγκνιέ, δήλωσε σε απάντησή του ότι ο νόμος για τα τσιπς αποτελεί «ένα ισχυρό θεμέλιο», μετά από δύο δεκαετίες κατά τις οποίες το μερίδιο της Ευρώπης είχε μειωθεί αλλά και ότι πανέφερε την Ευρώπη σε μια πορεία ανάπτυξης.