Σύμφωνα με έρευνα, το 24% των νέων ηλικίας 8 έως 18 ετών δεν μπορεί να αντέξει μια ώρα χωρίς να κοιτάξει το κινητό του, ενώ σημειώνεται ότι η πρόσβαση σε smartphones και σε διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο νωρίς ηλικιακά, ήδη από το δημοτικό σχολείο.
Σχεδόν πάνω από το 50% των γονέων δεν αποφασίζουν πότε και για πόσο καιρό τα παιδιά τους θα παραμείνουν στο διαδίκτυο και το 80% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τι κάνουν τα παιδιά τους στα όταν συνδέονται στα ίντερνετ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Η Γαλλία, από όλες τις αναπτυγμένες χώρες, έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που υποστηρίζουν την απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων για ανηλίκους κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τις μελέτες του δημοκοπικού οίκου IPSOS.
Το 80% των Γάλλων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας ήταν υπέρ, κυρίως εναντίον του bullying και της παιδικής πορνογραφίας.
Οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών δεν έχουν πια (επίσημα) το δικαίωμα να ανοίξουν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα μετά την ψήφιση του νόμου της 7ης Ιουλίου 2023 για την «ψηφιακή ενηλικίωση», στόχος του οποίου είναι η καταπολέμηση του διαδικτυακού μίσους. Πριν από την ηλικία των 15 ετών, τα παιδιά πρέπει να έχουν υποχρεωτική γονική συναίνεση.
Σύμφωνα με τους επικριτές αυτού του νόμου, η απαγόρευση στην εφηβεία δεν λειτουργεί. Επίσης, οι γονείς δεν θεωρούνται απόλυτα αξιόπιστοι στον περιορισμό της πρόσβασης στο έφηβο παιδί τους.
Με βάση τον νόμο της 7ης Ιουλίου 2023, με στόχο τη δημιουργία «ψηφιακής ενηλικίωσης» και την καταπολέμηση του διαδικτυακού μίσους, για να εγγραφεί στο Facebook, στο TikTok ή σε άλλο κοινωνικό δίκτυο, κάθε ανήλικος κάτω των 15 ετών πρέπει να έχει εξουσιοδότηση πιστοποιημένη από έναν γονέα.
Αν μάλιστα μια πλατφόρμα δεν εγγυάται την ηλικία του χρήστη, θα της επιβληθεί πρόστιμο «έως και 1% του παγκόσμιου τζίρου της».
Για την προστασία των παιδιών από τα κοινωνικά δίκτυα, ο νόμος καθιερώνει «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη για εγγραφή σε αυτά τα δίκτυα (οι πλατφόρμες θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μια τεχνική λύση, που είναι μόνο θεωρητική, δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος). Περιέχει επίσης διατάξεις για την καλύτερη πρόληψη και δίωξη διαδικτυακών εγκλημάτων, όπως η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.
Αυτή η «ψηφιακή ενηλικίωση» πρέπει επίσης να ισχύει για λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί και πριν τον νόμο και διατηρούνται από παιδιά κάτω των 15 ετών (τα κοινωνικά δίκτυα θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να λάβουν τη γονική συναίνεση).
Έτσι, η πολιτική συζήτηση έχει επικεντρωθεί στον εθισμό που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους ανήλικους αλλά δεν υπάρχει νόμος για απαγόρευση.