Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε 4G δίκτυα

Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε 4G δίκτυα

Sony Mobile

Του Γιάννη Γορανίτη

Αν και η παγκόσμια αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη των δικτύων του πολλά υποσχόμενου 5G, η πραγματικότητα επιτάσσει τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών και δη του 4G.

Άλλωστε, για αρκετά χρόνια ακόμη η πλειονότητα των κατοίκων των προηγμένων χωρών θα έχει πρόσβαση μόνο σε 4G και 3G δίκτυα – για να μην πούμε για τον υπόλοιπο πλανήτη που δεν έχει καν πρόσβαση σε 2G.

Γι' αυτό και αρκετοί πάροχοι και κατασκευαστές παγκοσμίως προσπαθούν να βελτιώσουν τις ταχύτητες σύνδεσης και τις δυνατότητες των δικτύων τους. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η ανακοίνωση της Elisa, μιας εταιρείας κινητής από τη Φινλανδία, αναφορικά με το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για mobile Internet.

1,9 gigabits, να τ' αφήσω;

Το ρεκόρ που κατέγραψαν οι τεχνικοί της φινλανδικής εταιρείας αφορά στις ταχύτητες download, που έφτασαν τα 1.9 gigabits ανά δευτερόλεπτο σε μια δοκιμή στα εργαστήρια της εταιρείας. Το ρεκόρ επετεύχθη σε συνεργασία με τη Huawei, τη γνωστή κινεζική εταιρεία που προμηθεύει πολυάριθμους παρόχους ανά τον κόσμο με υλικό και τεχνογνωσία.

Προφανώς η εντυπωσιακή αυτή τιμή είναι ονομαστική και αφορά σε δοκιμαστικό δίκτυο, αλλά είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ρεκόρ αναφέρουμε ότι η μέγιστη ταχύτητα που προσφέρει σήμερα η Elisa είναι τα 450 Mbit/s, ενώ το μέγιστη ταχύτητα που προσφέρει στους συνδρομητές της είναι 300 Mbit/s – αριθμοί ούτως ή άλλως δυσθεώρητοι για την πλειοψηφία των παρόχων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Sami Komulainen το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί εκ νέου, καθώς όπως δήλωσε: «οι ταχύτητες που προσφέρουν τα 4G δίκτυα αυξάνονται διαρκώς και πιθανότατα μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας εμπορικά πακέτα σύνδεσης πολλών gigabits».

Η Φινλανδία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή χρήση mobile Internet – ο μέσος συνδρομητής της Elisa καταναλώνει 12GB δεδομένων το μήνα, ενώ τα τρία περίπου εκατομμύρια των ενεργών χρηστών smartphones καταναλώνουν περίπου τον ίδιο όγκο δεδομένων με τα 220 εκατομμύρια των κατόχων smartphone στην Ινδία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα πακέτα σύνδεσης προσφέρουν απεριόριστη χρήση δεδομένων.

Ποιος χρειάζεται τέτοιες ταχύτητες;

Οι χρήστες που στέλνουν ένα επαγγελματικό email ή ανταλλάσσουν μηνύματα στο Whatsapp προφανώς και δεν θα παρατηρήσουν κάποια σχετική διαφορά, χάρη στη βελτίωση των ταχυτήτων. Η διαφορά όμως θα είναι αισθητή σε όσους κατεβάζουν ή/και ανεβάζουν αρχεία μεγάλου όγκου, σε όσους χρησιμοποιούν υπηρεσίες video-streaming, παίζουν online games ή μεταδίδουν βίντεο 360 μοιρών.

Εξάλλου, η βελτίωση των ταχυτήτων θα είναι θεμελιώδης για τη διάδοση των διάφορων εφαρμογών του VR και στα κινητά, καθώς για αυτονόητους λόγους θα απαιτεί συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και μέγιστης σταθερότητας.

Σύμφωνα με τη Cisco η παγκόσμια κίνηση για mobile data θα οκταπλασιαστεί μέχρι το 2020, έτος κατά το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει το εμπορικό λανσάρισμα 5G υπηρεσιών – αν και πολλοί αναλυτές τοποθετούν την ευρεία διάδοσή του τρία έως τέσσερα χρόνια αργότερα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις ταχύτητες του 4G;

Σε ένα αντίστοιχο εργαστηριακό πείραμα που διεξήχθη στη χώρα μας από τη Vodafone σε συνεργασία με τη Huawei και χρήση της LTE-Advanced Pro τεχνολογίας καταγράφηκαν ταχύτητες της τάξης του 1Gbps

Οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές 4G και 4G+ που έχουν γίνει από όλες της εταιρείες κινητής έχουν ήδη ορατά αποτελέσματα, καθώς οι ταχύτητες σύνδεσης έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Η αίσθηση επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη της OpenSignal.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η χώρα μας τα πάει καλά σε επίπεδο ταχυτήτων και υποδομών, καθώς σταθερά περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις ταχύτητες. Με μέσο όρο 13,34 Mbps βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινείται και η πληθυσμιακή κάλυψη.

Στον χάρτη απεικονίζεται η 3G/ 4G κάλυψη των διαφόρων περιοχών της χώρας.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κάλυψη των 4G δικτύων, τα ποσοστά ενδέχεται να μην είναι εντυπωσιακά, αλλά δεδομένης της ιδιομορφίας του τοπίου (βουνά, απομακρυσμένα χωριά, νησιά κ.λπ.) κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ο χάρτης με την 4G κάλυψη της Ελλάδας εδώ.