Flood Hub: Ένα εργαλείο για την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα από την Google
Google
Google

Flood Hub: Ένα εργαλείο για την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα από την Google

Τον Αύγουστο, όταν σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν περιοχές της Χιλής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς οι κοινότητές τους πλημμύρισαν. Πολλοί έλαβαν προειδοποίηση μερικές ημέρες νωρίτερα, χάρη στο εργαλείο της Google, Flood Hub, που αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος.

Πριν από το Flood Hub, ήταν «πρακτικά αδύνατο» να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα πλημμύριζαν τα ποτάμια, λέει ο Γιόσι Ματίας, αντιπρόεδρος μηχανικής και έρευνας της Google. Όταν μια ομάδα της Google άρχισε να ασχολείται με το πρόβλημα πριν από πέντε χρόνια, δεν ήξερε αν θα μπορούσε να βρει λύση λόγω της πολυπλοκότητας της κατανόησης παραγόντων όπως η τοπογραφία, ο τύπος του εδάφους και η ποσότητα του νερού που θα φτάσει σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Το εργαλείο χρησιμοποιεί χιλιάδες δορυφορικές εικόνες για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου της Γης σε μια συγκεκριμένη περιοχή και στη συνέχεια προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να πλημμυρίσει ένας ποταμός. Αυτή η μοντελοποίηση συνδυάζεται με μετεωρολογικές προβλέψεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να προβλεφθούν πλημμύρες έως και επτά ημέρες νωρίτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόβλεψη μπορεί να γίνει περίπου δύο ημέρες νωρίτερα.

Το 2018 η εταιρεία λάνσαρε το Flood Hub στην Ινδία, όπου η ομάδα είδε από πρώτο χέρι πόσο αναγκαίες ήταν οι προειδοποιήσεις, σύμφωνα με το fastcompany.com.

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση», λέει ο Ματίας. «Όταν ήμουν στην Ινδία, είδα ένα χωριό που είχε εξαφανιστεί κάτω από το νερό. Οι πλημμύρες αιφνιδίασαν του κατοίκους του στη μέση της νύχτας», προσθέτει.

Μέχρι το 2022, η υπηρεσία είχε επεκταθεί σε 20 ακόμη χώρες και άλλες 60 την άνοιξη του 2023. Πλέον, η Google ανακοίνωσε ότι επεκτάθηκε και σε τμήματα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Flood Hub: Ένα εργαλείο για την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Πηγή φωτογραφίας: Google

Η εταιρεία χρησιμοποίησε τη μηχανική μάθηση για να αναπτύξει ένα παγκόσμιο υδρολογικό μοντέλο, με βάση δεδομένα από ποτάμια σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό μας επέτρεψε να παρέχουμε πρόβλεψη πλημμυρών ακόμη και σε μέρη όπου τα ιστορικά δεδομένα είναι αρκετά σπάνια», εξηγεί ο Matias. «Για παράδειγμα, [είμαστε σε] 23 χώρες στην Αφρική, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αρκετά δεδομένα, αλλά επειδή μπορούμε να μάθουμε τα μοτίβα των πλημμυρών και στη συνέχεια να τα χαρτογραφήσουμε σε μέρη που έχουν ορισμένες ομοιότητες, τους επιτρέπει να φτάσουν στο επίπεδο ποιότητας που απαιτείται», προσθέτει.

Οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την τοποθεσία. Συχνά αποστέλλονται απευθείας σε κινητά τηλέφωνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων αυτό το καλοκαίρι, η Google έστειλε πάνω από 45 εκατομμύρια ειδοποιήσεις για πλημμύρες σε κινητά τηλέφωνα στην Ινδία. Σε περιοχές όπου κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, οι ειδοποιήσεις μπορεί να αποστέλλονται στους δήμους ή σε τοπικούς εθελοντές οι οποίοι στη συνέχεια ειδοποιούν τους κατοίκους. Οι κυβερνήσεις επίσης λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις.

Στη Νιγηρία, η Google συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ, ο οποίος δημιούργησε ένα σύστημα που στέλνει ειδοποιήσεις για μεγάλες πλημμύρες σε κυβερνήσεις και τοπικούς εταίρους. Στην Ινδία, ένας οργανισμός χρησιμοποιεί τα δεδομένα του Flood Hub και στέλνει ειδοποιήσεις μέσω WhatsApp. Στην πρόσφατη πλημμύρα στη Χιλή, ένας τηλεοπτικός σταθμός κοινοποίησε τις ειδοποιήσεις του Flood Hub και στη συνέχεια 90.000 χρήστες στη χώρα, επισκέφθηκαν τον ιστότοπο Flood Hub.

Δεδομένου ότι η μετεγκατάσταση είναι δαπανηρή και ορισμένοι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές οι οποίες είναι ευάλωτες σε πλημμύρες, μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν, η Google συνεργάστηκε πρόσφατα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Give Directly για την πιλοτική εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου. Στη Μοζαμβίκη, εάν το Flood Hub προβλέψει ότι μια κοινότητα θα πληγεί από πλημμύρες, το Give Directly στέλνει απευθείας χρήματα ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να μετεγκατασταθούν.

Αυτή τη στιγμή, το Flood Hub μπορεί να προβλέψει την υπερχείλιση ενός ποταμού μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει ξαφνικές πλημμύρες. Επίσης, δεν είναι τόσο ακριβές σε αστικές περιοχές, όπου παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως πιθανές βλάβες στις υποδομές. Παρόλα αυτά, η ομάδα συνεχίζει να εργάζεται για την επέκταση του εργαλείου.

Το Flood Hub είναι ένα από τα εργαλεία της Google που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η τεχνολογία μπορεί «να κάνει πραγματικά τη διαφορά» στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καταλήγει ο Ματίας