Του Γιάννη Γορανίτη
Η nVidia παρουσίασε επίσημα την ισχυρότερη (και ακριβότερη) κάρτα γραφικών για μη-επαγγελματική χρήση και πριν καλά καλά φτάσει στα ράφια των καταστημάτων έχει προκαλέσει έντονο θόρυβο.
Το λανσάρισμα της nVidia Titan X γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το κλίμα της εποχής και η εξέλιξη της τεχνολογίας κάθε άλλο παρά ευνοεί τα desktop PCs. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε αναλύσεις σχετικά με τον (αργό ή γρήγορο) θάνατο του σταθερού υπολογιστή, χωρίς όμως τα σενάρια να επιβεβαιώνονται.
Παρότι οι πωλήσεις των PCs παγκοσμίως μειώνονται, μοιάζει να δημιουργείται μια ειδική κατηγορία κοινού που συνεχίζει να επενδύει στην αγορά νέων υπολογιστών αλλά και στην αναβάθμιση των παλιών. Βασικό τμήμα του κοινού αυτού αποτελούν οι gamers και η αμερικανική εταιρεία μοιάζει να τους «φροντίζει» παρουσιάζοντας προϊόντα και λύσεις για απαιτητικούς (και άνετους οικονομικά) χρήστες.
Tera-τώδεις επιδόσεις
Οι gamers λοιπόν που επιμένουν να σνομπάρουν τις κονσόλες και να παίζουν τα αγαπημένα τους games στο PC είχαν βρεθεί στο δίλημμα να αναβαθμίσουν ή όχι τον εξοπλισμό τους εν όψει της έλευσης των παιχνιδιών με 4K ανάλυση. Η nVidia με την πρώτη Titan X τους έβγαλε προσωρινά από το δίλημμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν κάλυπτε πλήρως τις απαιτήσεις τους (κυρίως όσον αφορά τον ρυθμό ανανέωσης των παιχνιδιών σε Ultra HD αναλύσεις).
Η καινούρια Titan X λύνει αυτό το πρόβλημα, καθώς είναι τρεις φορές ταχύτερη από την πρώτη Titan, προσφέροντας 11 teraflops υπολογιστικής ισχύος. Το νούμερο ζαλίζει και φαίνεται και εν πολλοίς απίστευτο, αλλά η εταιρεία σπεύδει να διευκρινίσει ότι στην ισχυρότερη «καταναλωτική» GPU της αγοράς ενσωματώνονται 12 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και 3.584 πυρήνες με χρονισμό στα 1,53GHz (σε σύγκριση με τους 3.072 πυρήνες στα 1,08GHz της προηγούμενης TITAN X).
Αναφορικά με τη μνήμη ενσωματώνει 12 GB GDDR5X μνήμης (προσφέροντας ταχύτητες 480 GB/s), ενώ η κατασκευή της κάρτας επιτρέπει το overclocking για τους ακόμη πιο απαιτητικούς. Η αρχιτεκτονική Pascal διασφαλίζει παράλληλα «λογικά» επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τις παράλογες επιδόσεις της κάρτας.
Η βιντεο-επισκόπηση των δυνατοτήτων της νέας κάρτας εδώ:
Το μεγάλο στοίχημα
Όπως παραδέχτηκε ο CEO της εταιρείας Jen-Hsun Huang η κατασκευή της Titan X ξεκίνησε από ένα στοίχημα, το οποίο πρότεινε στον ίδιο ο αρχιμηχανικός της εταιρείας, Brian Kelleher. Ο Kelleher ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα μοναδικό chip με υπολογιστική ισχύ άνω των 10 teraflops. Ο Jen-Hsun θεώρησε τον ισχυρισμό «τρελό», αλλά πλέον χαρακτηρίζει «τρελές» τις επιδόσεις της νέας κάρτας.
Το στοίχημα ήταν ένα δολάριο, αλλά κάτι μας λέει ότι ο Huang το πλήρωσε με μεγάλη χαρά, καθώς η νέα κάρτα γραφικών θα φέρει ουκ ολίγα έσοδα στα ταμεία της εταιρείας. Κι αυτό γιατί η νέα Titan X που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Αυγούστου σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα κοστίζει $1.200 (και κατά συνέπεια €1.200 στα μέρη μας).
Περισσότερες πληροφορίες στο nvidia.com.