Του Γιάννη Γορανίτη
Η χθεσινή ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker ήταν κομβική για το μέλλον της ΕΕ. Αναπόφευκτα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση για τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων. Καθόλου άδικα, αλλά πέρασε μάλλον απαρατήρητη μια αποστροφή της ομιλίας του αναφορικά με τον ρόλο του Ίντερνετ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ανακοίνωσε μάλιστα ένα υπερφιλόδοξο πρόγραμμα να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2020, αλλά και να ενισχύσει τις προσπάθειες αναβάθμισης των δικτύων κινητής σε 5G.
Αν και προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, ο Juncker είπε χαρακτηριστικά: «η πρότασή μας είναι να έχουν όλοι οι πολίτες σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet».
Προς μηδενισμό των χρεώσεων roaming
Παράλληλα ανέδειξε την ευκολία και την εξοικονόμηση χρημάτων που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι από την ημέρα που έπαψαν να ισχύουν οι χρεώσεις roaming εντός Ένωσης. Όπως είπε στην ολομέλεια του Στρασβούργου: «όταν ταξιδεύεις ανά την Ευρώπη με το κινητό σου, θα νιώθεις παντού σαν στο σπίτι σου χάρη στους νέους κανόνες χρεώσεων».
Παράλληλα εξέφρασε τη θέλησή του να αρθούν και οι τελευταίοι σχετικοί περιορισμοί, ακόμη και αν πρέπει η Κομισιόν αν συγκρουστεί με τα ισχυρότατα συμφέροντα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται. Πριν λίγες ημέρες άλλωστε αποσύρθηκε η πρόταση για θέσπιση συγκεκριμένου ορίων ημερών χρήσης κινητών εντός ΕΕ χωρίς πρόσθετες χρεώσεις (αφορούσε διαδοχική χρήση 30 ημερών ή αθροιστική 90 ημερών κατά τη διάρκεια του ίδιους έτους). Καθολικός μηδενισμός των χρεώσεων, πάντως, προβλέπεται το καλοκαίρι του 2017.
Συγκρούσεις στο πεδίο της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας
Συγκρουσιακή διάθεση επέδειξε ο Juncker και απέναντι σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, το Facebook και η Microsoft, καθώς επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση της Κομισιόν για επέκταση των κανόνων ασφαλείας και στις υπηρεσίες επικοινωνίας και messaging (π.χ. WhatsApp, Messenger, Skype κ.α.).
Ο πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας των πολιτών στο Ίντερνετ, τονίζοντας: «Δεν αρέσει στους Ευρωπαίους να πετούν drones πάνω από τα κεφάλια τους και να κατασκοπεύουν κάθε τους κίνηση, ούτε βέβαια κάποιες εταιρείες να παρακολουθούν κάθε κλικ που κάνουν με το ποντίκι τους».
Εξάλλου, στάθηκε στο πλευρό των εκδοτών και παραγωγών περιεχομένου στην Ευρώπη που ως γνωστό έχουν εμπλακεί σε έναν διαρκή και πολυμέτωπο δικαστικό αγώνα με τη Google και τις άλλες διαδικτυακές εταιρείες που χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους. «Η δημιουργία περιεχομένου είναι επάγγελμα και όχι χόμπι» τόνισε ο Juncker. «Στον ψηφιακό κόσμο, είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Επιθυμώ οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι συγγραφείς να αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους».
«Δώρο» στους πολίτες
Η δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ θεωρείται δικαίωμα αντίστοιχο με την πρόσβαση στο νερό ή το ηλεκτρικό, αλλά δεν είναι απλώς ένα φιλολαϊκό μέτρο. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την περιβόητη ανάπτυξη. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Juncker μόνο η μετάβαση στα mobile δίκτυα επόμενης γενιάς (5G) μέχρι το 2025, αναμένεται να φέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στην Ένωση, αλλά και να δημιουργήσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Το πλάνο του προέδρου της ΕΕ εντάσσεται στην ευρύτερη ομπρέλα μέτρων που στοχεύουν στην κάμψη του ευρωσκεπτικισμού, μέσω «χειροπιαστών» παροχών στους πολίτες. Αν μη τι άλλο, πρωτοβουλίες όπως αυτήν μπορούν να αποδείξουν ότι η περιβόητη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» αφενός βλέπει στο μέλλον και αφετέρου βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Αρκεί βέβαια να υλοποιηθούν και να μη μείνουν σε επίπεδο εξαγγελιών.