Google Cloud: Με συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Open Cloud Coalition στοχεύει σε αύξηση του μεριδίου της

Google Cloud: Με συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Open Cloud Coalition στοχεύει σε αύξηση του μεριδίου της

Με κίνηση «ματ» η Google κατάφερε να παρακάμψει τη Microsoft και να «μπει» ως «σύμμαχος» σε μια μικρή ομάδα υπηρεσιών cloud, την Open Cloud Coalition, η οποία αποτελείται κυρίως από σχετικά μικρούς παρόχους cloud στο Ηνωμένο Βασίλειο και έναν με έδρα την Ισπανία.

Στην κίνηση αυτή προέβη καθώς η πρότασή της για ένταξη στην ένωση ευρωπαίων παρόχων cloud, την CISPE (Cloud Infrastructure Service Providers in Europe) σεν έγινε τελικά αποδεκτή. 

Η CISPE είχε βρεθεί σε αντιπαράθεση με τη Microsoft καθώς, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της  χρεώνει τους πελάτες της τέσσερις φορές περισσότερο για να αδειοδοτήσει κάποια από τα προϊόντα της, όπως το Windows Server, σε cloud που δεν είναι σε περιβάλλον  Microsoft Azure. Η  διαφοροποίηση αυτή βασίζεται σε αλλαγές που έκανε η Microsoft το 2019. Από την πλευρά της η  Google δεν έχει διστάσει να επισημάνει ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας "φόρος λογισμικού" που αναγκάζονται να πληρώνουν οι πελάτες για τη Microsoft.

Αντίθετα, η Google Cloud προτίθεται να εισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως οικονομικά κίνητρα για την CISPE. 

Τα  στελέχη της Google Cloud πρότειναν  να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Καινοτομίας για τα μέλη ύψους 4 εκατ.ευρώ, στο οποίο η Google θα εισφέρει ως 100.000 ευρώ ανά μέλος για να χρησιμοποιηθούν ως «άμεση χρηματοδότηση για έργα και τέλη αδειών των μελών της CISPE για να στηρίξουν την καινοτομία σε ανοιχτά οικοσυστήματα cloud».

Η CISPE έχει σήμερα 36 μέλη, μεταξύ των οποίων οι Oxya, Leaseweb, UpCloud και AWS – η τελευταία είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή συμμετοχή. Ο αριθμός των μελών έχει αυξηθεί από 27 τον Ιούλιο.

Η Google προσφέρθηκε, επίσης, να συνεισφέρει επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ ως «πόρους συμμετοχής μελών».

Το τελικό και πιο ουσιαστικό κίνητρο ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις λογισμικού του Google Distributed Cloud. Πρόκειται για, ουσιαστικά, δωρεάν λογισμικό για αναπτύξεις cloud βασισμένες στο σύστημα δαχείρησης και ανάπτυξης λογισμικού,  Kubernetes.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Google, η προσφορά ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ κατανεμημένα σε πέντε χρόνια.

Ταυτόχρονα, δε, η Google Cloud αναφερόμενη στην κίνηση της CISPE να καταγγείλει τη Microsoft διευκρίνισε ότι η καταγγελία και η πρόταση της Google δεν συνδέονται μεταξύ τους. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της CISPE η διαμάχη με την Microsoft, η οποία ξεκίνησε από το 2022 διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα τα μέλη της CISPE να θέλουν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης] αντί για περισσότερο «πόλεμο», κάτι που προσέφερε η Google. 

Σχετική  έρευνα της McKinsey εκτιμά ότι το 68% των επιχειρήσεων εκτελούν λιγότερο από το μισό των φορτίων εργασίας τους στο cloud, και έτσι ο αγώνας συνεχίζεται μεταξύ των τριών μεγάλων παρόχων για να πείσουν αυτούς τους πελάτες να επιλέξουν την υποδομή τους.

Πάντως, εκπρόσωποι της CISPE ανέφεραν ότι  στα μέλη της παρουσιάστηκαν εναλλακτικές επιλογές για να αποδεχτούν τη συμφωνία της Microsoft. Ωστόσο, ψήφισαν με σημαντική πλειοψηφία να αποδεχτούν την προσφορά της Microsoft, η οποία, κατά την άποψή τους, παρουσίαζε την καλύτερη ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό τομέα cloud.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,  η Google αντί να κάνει νέα κίνηση προσχώρησε σε μια εμπορική ομάδα, την Open Cloud Coalition, η οποία αποτελείται κυρίως από σχετικά μικρούς παρόχους cloud στο Ηνωμένο Βασίλειο και έναν με έδρα την Ισπανία.

Αυτό μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει πιέσεις στους αξιωματούχους της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ξεκίνησε πέρυσι μια συνεχιζόμενη έρευνα για την εξυγίανση  της τοπικής αγοράς cloud, καθώς και στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τον Σεπτέμβριο έλαβε καταγγελία από την Google σχετικά με την υποτιθέμενη αντι-ανταγωνιστική κυριαρχία της Microsoft στην αδειοδότηση λογισμικού cloud.

Η Google πάντως ανέφερε ότι  υποστηρίζει εδώ και χρόνια τις αρχές της δίκαιης αδειοδότησης λογισμικού. Είχαμε συζητήσεις για να ενταχθούμε ως μέλη ώστε να βοηθήσουμε τη CISPE να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά των αντι-ανταγωνιστικών αδειοδοτήσεων και να προωθήσει την επιλογή, την καινοτομία και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι στο φετινό δεύτερο τρίμηνο η Synergy Research μας είπε ότι η αγορά υποδομών cloud στην Ευρώπη δημιούργησε 16 δισ. δολάρια σε δαπάνες. Η AWS κατείχε μερίδιο αγοράς 32%, η Microsoft 26% και η Google 15%.