Του Γιάννη Παλιούρη
«Πρέπει να σκέφτεσαι μεγαλόπνοα, για να γίνεις σπουδαίος», συνήθιζε να λέει ο Αμερικανός συγγραφές Κλοντ Μπρίστολ. Απ' ότι φαίνεται ο Τζεφ Μπέζος ακολουθεί αυτή ακριβώς τη συμβουλή και αφήνει τους υπόλοιπους να ασχολούνται με το διαζύγιο του, ενώ ο ίδιος σχεδιάζει να «κατακτήσει» τον κόσμο. Έτσι, η Amazon ανακοίνωσε ένα πραγματικά φαραωνικό διαστημικό πρόγραμμα στόχος του οποίου είναι να φέρει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη τη Γη μέσω 3.236 δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά!
«Το Project Kuiper είναι μια νέα πρωτοβουλία για την εκτόξευση ενός αστερισμού δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά που θα παρέχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας και χαμηλού latency σε κοινότητες παντού στη Γη. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο έργο που αποβλέπει την εξυπηρέτηση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δεν διαθέτουν βασική πρόσβαση σε ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με εταιρείες που μοιράζονται αυτό το κοινό όραμα», ανέφερε στη σχεδόν λακωνική της ανακοίνωση η εταιρεία.
Με λίγο λόγια η Αmazon υποστηρίζει ότι το Project Kuiper* είναι μια προσπάθεια να προσφέρει συνδεσιμότητα - και κατά συνέπεια ίσες ευκαιρίες - σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε σημείο του πλανήτη. Επειδή, όμως, πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο… Τζεφ Μπέζος, το σχέδιο της Amazon είναι πιθανότατα άλλο: να καταστεί κυριολεκτικά πλανητικός πάροχος Ίντερνετ, εξέλιξη που θα την μετατρέψει στη μεγαλύτερη επιχείρηση, παντός είδους.
Το όραμα αυτό ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τα έως τώρα πεπραγμένα του ιδρυτή και επικεφαλής της. Όταν ξεκίνησε το 1994, η Amazon ήταν ένα online βιβλιοπωλείο και σήμερα είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και cloud computing στον κόσμο, με ετήσια έσοδα περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, ο Τζεφ Μπέζος έχει ήδη επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο διαστημικό πρόγραμμα Blue Origin, εδραιώνοντας δεσμούς με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σε πρώτη ανάγνωση, αναταραχή, μεγάλη αναταραχή για πολλούς. Τεχνολογικοί ανταγωνιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών ακόμα και ολόκληρα κράτη θα έρθουν αντιμέτωποι με μια εταιρεία που θα κατέχει τη ραχοκοκαλιά τής παγκόσμιας υποδομής μεταφοράς δεδομένων μέσω διαστήματος. Το ενδεχόμενο αυτό αγγίζει ακόμα και τα όρια της δυστοπίας, αφού δεν είναι ξεκάθαρο πως θα ρυθμιστεί το πλαίσιο λειτουργίας. Σε ποιες τροχιές θα «πατάνε» οι δορυφόροι της Amazon; Σε ποιον θα ανήκουν; Μπορεί ένας ιδιώτης να έχει στην κατοχή του τόσο μεγάλα εμπορικά δικαιώματα στο διάστημα; Ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς, αφού μέχρι τώρα το διάστημα ήταν κρατική υπόθεση αλλά σήμερα περνά με ταχύτητα πυραύλου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
Για τους ανησυχούντες, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Amazon δεν έχει παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Επίσης ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Facebook και Google είχαν ξεκινήσει το 2014 και 2015 αντίστοιχα προγράμματα, μόνο που αντί για δορυφόρους σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν αερόστατα. Τελικά εγκατέλειψαν τα σχέδια τους, κάτι που δείχνει ότι τα φαραωνικά έργα δεν καταλήγουν πάντοτε σε μια πυραμίδα του Χέοπα, αλλά ενίοτε αφήνουν πίσω τους «μαύρες τρύπες».
Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο. Η τεχνολογία αποκτά κάθε ημέρα που περνά ολοένα και ισχυρότερες μεταμορφωτικές δυνάμεις και ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες θα έχει τόση σχέση με το σήμερα, όσο ένα smartphone με τον τηλέγραφο.
*Το Project Kuiper πήρε το όνομά του από τη ζώνη του Κάιπερ, μια περιοχή στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, η οποία αποτελείται από μικρά ουράνια σώματα, παρόμοια με τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα και κομήτες.