Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη γεωπολιτική όσο και στην παγκοσμιοποίηση, σύμφωνα με τον Ίαν Άρθρουρ Μπρέμερ πολιτικό επιστήμονα και πρόεδρο του Eurasia Group.
«Νομίζω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μεταμορφωτική για τη γεωπολιτική τάξη, τόσο θετικά, όσο και αρνητικά», είπε ο Μπρέμερ στην Τάνια Μπράιερ του CNBC.
Στα θετικά καταλογίζει ότι η ΤΝ θα μπορούσε να οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση. «Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας νέας παγκόσμιας μεσαίας τάξης», πρόσθεσε.
«Αρκεί κάποιος να έχει smartphone για να έχει πρόσβαση.» Τομείς όπως η ιατρική και η εκπαίδευση θα ενισχυθούν, ενώ οι βιομηχανικές και επιστημονικές διαδικασίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές. Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με αυτή την τεχνολογία. Ωστόσο, επισημαίνει και ορισμένους κινδύνους και προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται.
«Για παράδειγμα, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να γράψει κώδικα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να χακάρει συστήματα ή να δημιουργήσει κακόβουλο λογισμικό. Ομοίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων - αλλά και ιών», πρόσθεσε.
Βήματα για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Για να ρυθμιστεί σωστά η ΤΝ θα πρέπει πρώτα να κατανοηθεί πλήρως. «Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να την χρησιμοποιήσουν μέχρι να ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται.»
Για τον Μπρέμερ, είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες και οι άλλοι παράγοντες να συνεργάζονται σε αυτόν τον τομέα — αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
«Χρειαζόμαστε μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη, μια διακυβερνητική επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες, τις εταιρείες τεχνολογίας σύσσωμες, για να κατανοήσουμε τη βασική κατάσταση του τι μπορεί να κάνει αυτό το σπουδαίο εργαλείο, ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες, ποιες είναι οι ευκαιρίες αλλά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι».
Ως εκ τούτου, η παγκόσμια εποπτεία είναι βασική, Ο πολιτικός αναλυτής προτείνει ένα «συμβούλιο σταθερότητας γεωτεχνολογίας» ως μια πιθανή λύση. Αυτό θα έβλεπε χώρες και εταιρείες τεχνολογίας να συνεργάζονται για να «προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι δεν ρυθμίζουμε τους ανθρώπους εκτός ύπαρξης, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε για να διασφαλίσουμε ότι η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως θα συνεχίσει να λειτουργεί». «Δεν μπορεί να είναι οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας», καταλήγει.