Η εξέλιξη της γεωργικής τεχνολογίας ξεκίνησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια πριν. Τα πρωτόγονα εργαλεία χειρός, που αρχικά παρείχαν μια κάποια ανακούφιση στους ταλαίπωρους προγόνους μας που έσκαβαν με τα χέρια, εξελίχθηκαν και έδωσαν την δυνατότητα στις πρώτες αγροτικές κοινωνίες να ανθίσουν. Πάνω εκεί μπήκαν τα θεμέλια αυτού που τελικά εξελίχθηκε στον σημερινό πολιτισμό.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι βασικές αρχές της γεωργίας δεν έχουν αλλάξει. Σκάβουμε πιο γρήγορα, αλλά συνεχίζουμε να σκάβουμε. Θερίζουμε με τεράστιες μηχανές, αλλά συνεχίζουμε να θερίζουμε. Ποτίζουμε απέραντες εκτάσεις, αλλά τις περισσότερες φορές σπαταλάμε νερό που δεν μας περισσεύει. Ο λόγος; Η αγροτική παραγωγή ακόμα και σήμερα δεν είναι «επιστημονική». Το επόμενο λογικό βήμα πρέπει να είναι η εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής στη βάση της συγκέντρωσης δεδομένων, επεξεργασίας τους και μεταφοράς των συμπερασμάτων στο… λασπωμένο πεδίο.
Αυτό επιχειρεί να κάνει η Microsoft σε συνεργασία με την Land O'Lakes, μια εταιρεία γνωστή για το βούτυρό της, που είναι μάλιστα ο τρίτος μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Microsoft και η Land O'Lakes θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα τεχνολογίας που σε βάθος χρόνου θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τους αγρότες να σχεδιάζουν τους κύκλους καλλιεργειών, να προστατεύσουν τα εδάφη τους από ακραία καιρικά φαινόμενα και κατά συνέπεια να αυγατίζουν τις σοδειές τους. Οι δύο εταιρείες θα προσπαθήσουν, επίσης, να επεκτείνουν την ευρυζωνική πρόσβαση σε αγροτικές περιοχές.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η καταγραφή δεδομένων, αλλά κυρίως η σωστή επεξεργασία τους. Άλλωστε οι αγρότες, παντού στον κόσμο, συλλέγουν δεδομένα, είτε μέσω της προφορικής παράδοσης είτε σε γραπτά αρχεία, για γενιές. Αλλά πως συνδυάζεις αυτό τον ωκεανό πληροφοριών με τον βέλτιστο τρόπο; Εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση ην τεχνολογία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που σχεδιάζουν να κάνουν η Microsoft και η Land O’ Lakes για την παραγωγή βουτύρου. Οι δύο εταιρείες έχουν ως όραμα την «διασυνδεδεμένη αγελάδα». Τα συμπαθή βοοειδή θα φέρουν πάνω τους δύο συσκευές: μία θα μετρά την ημερήσια δραστηριότητα του ζώου και η άλλη τη θερμοκρασίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία θα περνούν επεξεργασία στο cloud, θα καθορίζονται και οι διατροφικές απαιτήσεις του ζώου. Καλύτερη διατροφή ισοδυναμεί με μεγαλύτερη παραγωγή και ανώτερη ποιότητα γάλατος. Η πρώτη ύλη για το βούτυρο στο ψωμί των Αμερικανών, μόλις βελτιώθηκε.
To εγχείρημα των δύο εταιρειών δεν είναι μοναδικό, αλλά ένα από τα χιλιάδες αντίστοιχα προγράμματα που «τρέχουν» σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα. Το λεγόμενο «Agriculture 4.0» περιγράφει μια ολιστική μετεξέλιξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, που δεν θα εξαρτάται πλέον από την καθολική και αλόγιστη χρήση νερού, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών. Αντ 'αυτού, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα χρησιμοποιούν τις ελάχιστες απαιτούμενες ποσότητες, αλλά με ιατρική ακρίβεια. Έτσι, οι εκμεταλλεύσεις φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου θα είναι ταυτόχρονα πιο κερδοφόρες, αποτελεσματικές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον.