Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί παρουσίασαν την Παρασκευή (07/02), πρόταση νόμου για να αποκλειστεί η χρήση της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) της κινεζικής εταιρείας DeepSeek στις συσκευές που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για λόγους ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζος Γκοτχάιμερ του Νιου Τζέρσι παρουσίασε την πρόταση νόμου μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του, Ιλινόι Ντάριν Λαχούντ, επιχειρηματολογώντας ότι πρόκειται για «ανησυχητική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινεζική νεοφυής εταιρεία, η οποία κατέπληξε τον κλάδο της AI με την κυκλοφορία τον Ιανουάριο ενός ισχυρού chatbot, το οποίο αναπτύχθηκε με χαμηλό κόστος, έχει «άμεσες σχέσεις» με την κινεζική κυβέρνηση.
Την Τετάρτη (05/02), η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Feroot Security ανακοίνωσε ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek περιέχει γραμμές κώδικα που καθιστούν δυνατή τη μετάδοση προσωπικών δεδομένων στην China Mobile, κινεζική δημόσια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) έχει καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο έχει στη διάθεσή του για να υπονομεύσει την εθνική ασφάλειά μας, για να διαδώσει επικίνδυνη παραπληροφόρηση και να συλλέξει δεδομένα Αμερικανών», υποστηρίζει ο Γκοτχάιμερ σε ανακοίνωσή του.
Ο Ντάριν Λαχούντ χαρακτήρισε παράλληλα την DeepSeek «επιχείρηση που συνδέεται με το ΚΚΚ» και δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα πρέπει υπό κανένα πρόσχημα να λάβει άδεια για να αποκτήσει ευαίσθητα δεδομένα της κυβέρνησης ή των χρηστών.
Ποιες χώρες έχουν λάβει μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής για λόγους κυβερνοασφάλειας
Στη Νότια Κορέα, τα υπουργεία Άμυνας και Εμπορίου ανακοίνωσαν ότι απέκλεισαν την πρόσβαση της DeepSeek στους υπολογιστές τους, εν αναμονή διευκρινίσεων από την κινεζική startup για τη διαχείριση των πληροφοριών που συλλέγονται από τους χρήστες.
Επίσης, στην Αυστραλία, η χρήση προγραμμάτων της DeepSeek απαγορεύτηκε στις κυβερνητικές συσκευές λόγω «απαράδεκτου επιπέδου κινδύνου στο ζήτημα της ασφάλειας».
Στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) όπως και η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν πληροφορίες από την κινεζική εταιρεία όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.