Του Γιάννη Γορανίτη
Η οικιακή μπαταρία Powerwall είναι η νέα επαναστατική πρόταση της Tesla και φιλοδοξεί να φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο που καταναλώνουμε ηλεκτρική ενέργεια.
Ο πολυμήχανος ιδρυτής της εταιρείας, Elon Musk, ο οποίος έγινε γνωστός για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αλλά και τους πρωτότυπους πυραύλους που κατασκευάζει, οραματίζεται ένα πιο πράσινο μέλλον (και) για τα σπίτια μας.
Απ' ό,τι φαίνεται το όραμά του Musk συμμερίζονται και χιλιάδες Αμερικανοί που έσπευσαν να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα αποθέματα της Tesla Energy μέσα στην πρώτη εβδομάδα από το λανσάρισμά της.
Ενεργειακό “save us”
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου Powerwall φορτίζονται μέσω ηλιακών πάνελ και αποθηκεύουν την ενέργεια προκειμένου να τη διοχετεύσουν όποτε υπάρχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες στο νοικοκυριό ή όποτε επιλέξει ο κάτοχός τους. Έχει επίσης της δυνατότητα να την αξιοποιεί ως εφεδρική πηγή ενέργειας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή άλλης έκτακτης ανάγκης.
Η μπαταρία έχει διαστάσεις περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου (130x86 εκ.) και μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ενώ χάρη στο καλαίσθητο και μινιμαλιστικό design και τη δυνατότητα επιτοίχιας τοποθέτησής της ταιριάζει σε οποιονδήποτε χώρο.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς της εταιρείας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ δεν είναι προαπαιτούμενη προκειμένου να αποκτήσει κάποιος ένα Powerwall, αφού μπορούν να τροφοδοτούνται και από άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και από το συμβατικό δίκτυο.
Αυτό ακούγεται παράδοξο, αλλά αποκτά ιδιαίτερο νόημα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος είναι φθηνότερο π.χ. τη νύχτα ή το Σαββατοκύριακο. Ο κάτοχος, λοιπόν, μιας μπαταρίας της Tesla μπορεί να αποθηκεύει ρεύμα χαμηλότερου κόστους και να το καταναλώνει σε ώρες αιχμής.
Αναλυτικά οι δυνατότητες και ο τρόπος λειτουργίας της μπαταρίας στο βίντεο της παρουσίασής της:
Tesla Reveals the Powerwall from Tesla Motors on Vimeo.
Οικονομία με προϋποθέσεις
Η Powerwall κυκλοφορεί ήδη (προς το παρόν μόνο στις Η.Π.Α.) σε μία έκδοση των 6,4 kWh με τιμή $3.000 δολάρια. Οι 7 κιλοβατώρες, βέβαια, ισούνται με το ένα τρίτο περίπου των ενεργειακών αναγκών του μέσου νοικοκυριού, με αποτέλεσμα όποιος επιθυμεί πλήρη αυτονομία από το δίκτυο του ρεύματος να πρέπει να προμηθευτεί τρεις ή και παραπάνω μπαταρίες.
Αν συνυπολογίσουμε το κόστος εγκατάστασης ηλιακών πάνελ ή άλλης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στο σπίτι, κατανοούμε ότι η απόπειρα εξοικονόμησης χρημάτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού δεν είναι και τόσο φθηνή υπόθεση!
Για να προλάβει μάλιστα τις παρερμηνείες, ο ίδιος ο Musk έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιεί καθημερινά την Powerwall ίσως και να πληρώσει ακριβότερα το ηλεκτρικό, τουλάχιστον για το αρχικό χρονικό διάστημα. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος σε εταιρείες ή διανομείς ενέργειας.
Άλλωστε, ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι η παγκόσμια διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο «εκδημοκρατισμός» τους, προκειμένου αφενός να μειωθεί σημαντικά το κόστος, αλλά και να εκμηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Επαγγελματικών προδιαγραφών
Εκτός από τις οικιακές μπαταρίες, η Tesla παρουσίασε και την Powerpack, μια μπαταρία με μεγαλύτερη χωρητικότητα που απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις. Ήδη η Tesla έχει λάβει 2.500 παραγγελίες για την «επαγγελματική» έκδοση με τον Musk να δηλώνει ότι εξεπλάγη με το μέγεθος της ζήτησης.
Λογικό, αν σκεφτούμε ότι οι προπαραγγελίες για τις οικιακές μπαταρίες έχουν ξεπεράσει τις 38.000 εξαντλώντας όλο το διαθέσιμο στοκ, αλλά και καλύπτοντας τη δυνατότητα παραγωγής μέχρι τα μέσα του 2017.
Το μέγεθος φαντάζει ελάχιστο μπροστά στα 20 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες που καταναλώνει ετησίως ο πλανήτης, αλλά όπως και να το δούμε είναι μια (καλή) αρχή προς έναν πιο καθαρό και βιώσιμο πλανήτη.
Περισσότερες πληροφορίες για τις μπαταρίες Powerwall, αλλά και για το πράσινο ενεργειακό όραμα της Tesla στο επίσημο site της. https://www.teslamotors.com/en_EU/powerwall