Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην ψηφιακή εποχή

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην ψηφιακή εποχή

Του Γιάννη Γορανίτη

Το κορυφαίο τεχνολογικό μουσείο της χώρας εκσυγχρονίζεται περαιτέρω και εικοσιέξι χρόνια μετά τη ίδρυσή του περνά στη νέα εποχή. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ διαθέτει μια πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερα από 20.000 φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία.

Οι χιλιάδες επισκέπτες του όλα αυτά τα χρόνια μπορούν να πιστοποιήσουν ότι το ταξίδι αυτό στο παρελθόν, αλλά και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, αξίζει τον κόπο με το παραπάνω. Η είσοδος μάλιστα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι ελεύθερη και όλα τα προγράμματα είναι ανοιχτά για το κοινό χωρίς την παραμικρή χρέωση.

Πλούσια συλλογή, διαδραστικά εκθέματα

Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους διαδρόμους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και να παρακολουθήσουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση, τόσο στη μόνιμη συλλογή, όσο και στα έργα που έχουν δημιουργήσει μαθητές που κατά καιρούς επισκέπτονται τον χώρο και αντλούν έμπνευση από τα εκθέματα.

Η έκθεση χωρίζεται στην προηλεκρτική και μεταηλεκτρική περίοδο, παρουσιάζοντας επινοήσεις και εφευρέσεις από όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών. Από τηλεφωνικές συσκευές αντίκες και δυσεύρετους τηλέγραφους, μέχρι πρωτόλεια τηλεφωνικά κέντρα, οπτικές ίνες και telex, αλλά και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και συσκευές εκτίθενται σε ένα μουσείο φιλικό για μικρούς και μεγάλους. Στους χώρους του μάλιστα στεγάζεται ένα πλήρως λειτουργικό τηλεοπτικό στούντιο, που «τηλε-μεταφέρει» τους επισκέπτες στο μακρινό 1967.

Εξάλλου, εκτίθενται λειτουργικά αντίγραφα αρχαιοελληνικών εφευρέσεων, όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία, του ωρονόμιο του Λέοντα, ενώ διαδραστικά παρουσιάζονται τα δίκτυα των αρχαίων φρυκτωριών και βυζαντινών καμινοβιγλών, ενώ ξεχωρίζει ο υδραυλικός τηλέγραφος, η αρχαία συσκευή αποστολής SMS.

Το έργο τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης

Αφορμή για την επίσκεψή μας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ ήταν η παρουσίαση του έργου τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του αρχείου στους εκπροσώπους του Τύπου.

Η Ντέπη Τζιμέα, επικεφαλής του Μουσείου και Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του ομίλου, παρουσίασε το χρονοβόρο και επίπονο έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πλέον, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι ένα από τα ελάχιστα μουσεία σε όλη την Ελλάδα, που έχουν ψηφιοποιήσει το σύνολο σχεδόν των συλλογών τους. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η τεκμηριοποίηση και ψηφιοποίηση 23.000 αντικειμένων και αρχείων.

Μεταξύ αυτών, 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, που με τον τρόπο τους γράφουν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Ακόμη, ψηφιοποιήθηκαν 13.500 τηλεφωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν μια περίοδο από το 1949 έως τα τέλη της δεκαετίας του '80, 3.700 τηλεγραφήματα (από το 1859 μέχρι το 1980), τα οποία καταγράφουν πλαγίως αλλά και ευθέως την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του, ενώ αυτή εξελίσσεται. Στα παραπάνω, προστίθενται 300 υλικά αρχείου (εφημερίδες, περιοδικά, διαφημίσεις), 100 ώρες βίντεο (από διαφημιστικά και τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι εκπαιδευτικά και εταιρικά φιλμ), αλλά και 2.300 τηλεκάρτες.

Το ανανεωμένο site

Μέρος της ψηφιοποιημένης συλλογής είναι ήδη διαθέσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω του νέου site του μουσείου. Στο site έχουν ήδη ανέβει πάνω από 600 τεκμήρια των συλλογών με τις περιγραφές του, ενώ τα ψηφιοποιημένα τεκμήρια θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Το «έκθεμα του μήνα» σε διαδραστική παρουσίαση στο νέο site του μουσείου.

Η ψηφιακή οργάνωση της συλλογής γίνεται μέσω του συστήματος διαχείρισης και της εφαρμογής MuseumPlus, ενώ το νέο website σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτιστικών ιστοσελίδων. Εκεί θα βρείτε πληροφορίες τόσο για τη μόνιμη έκθεση, όσο και για τις πλούσιες μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις, οι οποίες επίσης προσφέρονται δωρεάν σε σχολικές ομάδες και οικογένειες. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ