Παρόμοιας διαμέτρου με τον πλανήτη Δία αλλά με εξαπλάσια μάζα και μία μεγάλη διαφορά: χρειάζεται περισσότερο από έναν αιώνα, πιθανώς και 250 χρόνια για να κάνει τον κύκλο του γύρω από το άστρο του.
Ο λόγος για ένα νέο εξωπλανήτη ηλικίας 3,5 δισεκατομμυρίων χρόνων που ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, James Webb. Ο νέος εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι Epsilon Indi A, η απόστασή του από αυτό είναι 15 φορές μεγαλύτερη απ' ότι η απόσταση της Γης από τον ήλιο. Όσο για την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, είναι επίσης πλούσια σε υδρογόνο, όπως του πλανήτη Δία.
Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα νέα δεδομένα την αστρονομία. Οι πρώτες εικόνες συνελέγησαν πέρυσι από μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής την Elisabeth Matthews του Ινστιτούτου Max Planck για την Αστρονομία στη Γερμανία, τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (24/7) στο περιοδικό Nature.
Astronomers using the James Webb Space Telescope (JWST) have discovered Epsilon Indi Ab, a massive exoplanet six times the size of Jupiter, just 12 light-years from Earth. #JWST #SuperJupiter #ExoplanetDiscovery #AstronomyNews #SpaceScience pic.twitter.com/wKOngnUj3q
— Why Cosmo (@CosmoWhy37145) July 25, 2024
Οι αστρονόμοι παρατήρησαν τον και ψυχρό γίγαντα αερίων - ένα σπάνιο και δύσκολο κατόρθωμα - καλύπτοντας το άστρο με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής σκίασης στον Webb. Αποκλείοντας το φως του άστρου, ο πλανήτης ξεχώρισε ως μια κουκίδα υπέρυθρου φωτός.
Το άστρο είναι τόσο κοντά και φωτεινό στο δικό μας ηλιακό σύστημα που είναι ορατό με γυμνό μάτι στο νότιο ημισφαίριο.
James Webb Images cold exoplanet 12 light-years away. It is one of the coldest exoplanets to be directly detected, with an estimated temperature of 35 degrees Fahrenheit (2 degrees Celsius). pic.twitter.com/rl5sGjHBsT
— Black Hole (@konstructivizm) July 25, 2024
«Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίων χωρίς σκληρή επιφάνεια ή ωκεανούς με υγρό νερό», δήλωσε ο Matthews σε ένα email. «Είναι απίθανο αυτό το ηλιακό σύστημα να διαθέτει περισσότερους γίγαντες αερίου, είπε, αλλά θα μπορούσαν να κρύβονται εκεί μικροί βραχώδεις κόσμοι. Κόσμοι παρόμοιοι με τον Δία μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν «πώς αυτοί οι πλανήτες εξελίσσονται σε χρονικές κλίμακες γιγάντων ετών», είπε.
Οι πρώτοι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος -που ονομάστηκαν εξωπλανήτες- επιβεβαιώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η NASA μετρά τώρα 5.690 από τα μέσα Ιουλίου. Η συντριπτική πλειονότητα ανιχνεύθηκε με τη μέθοδο της διέλευσης, κατά την οποία μια φευγαλέα βουτιά στο φως του άστρου, που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, υποδεικνύει έναν πλανήτη σε τροχιά.