Μια τεχνική τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για την αποκωδικοποίηση εγκεφαλικών σαρώσεων επιτρέπει στους επιστήμονες να γνωρίζουν τι σκέφτεστε. Ενώ η ανάγνωση των σκέψεων κάποιου μπορεί να ακούγεται λίγο «ανατριχιαστικό», θα μπορούσε να βοηθήσει όσους δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ομιλίας ή της πληκτρολόγησης.
Πώς λειτουργεί
Η νέα μη επεμβατική ανακάλυψη αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ανέφερε το The Scientist. Σύμφωνα με τη μελέτη, που προεκτυπώθηκε στο BioRxiv, η μέθοδος λειτουργεί τροφοδοτώντας τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) σε έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος στη συνέχεια αναδομεί αυθαίρετα ερεθίσματα που το άτομο ακούει ή σκέφτεται σε φυσική γλώσσα. Αυτή είναι μια σημαντική πρόοδος, καθώς προηγουμένως, οι τεχνικές ανάγνωσης νου βασίζονταν στην εμφύτευση ηλεκτροδίων βαθιά μέσα στον εγκέφαλο των ανθρώπων.
Η ομάδα σάρωσε τους εγκεφάλους μιας γυναίκας και δύο ανδρών ηλικίας είκοσι και τριάντα ετών για τη νέα μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Σε πολλές συνεδρίες σαρωτή, κάθε συμμετέχων άκουσε συνολικά 16 ώρες από διάφορα podcast και ραδιοφωνικές εκπομπές. Αυτές οι σαρώσεις στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο υπολογιστή γνωστό ως «αποκωδικοποιητής», ο οποίος συνέκρινε τα μοτίβα στον ήχο με τα μοτίβα στην καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Αν και η τεχνική δεν είναι σε θέση να αναλύσει κάθε «λέξη» στις σκέψεις του ατόμου, είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσει την ιστορία που άκουσε κάθε υποκέιμενο, παρέχοντας μια ιδέα για το τι σκέφτεται. Θα μπορούσε ακόμη και να ξαναδιηγηθεί μια ιστορία που οι συμμετέχοντες φαντάζονταν να λένε στο κεφάλι τους.
Ο αλγόριθμος, ωστόσο, δεν είναι αλάνθαστος καθώς έκανε μερικά λάθη, όπως η αλλαγή των αντωνυμιών των χαρακτήρων και η χρήση του πρώτου και του τρίτου προσώπου. «Ξέρει τι συμβαίνει με μεγάλη ακρίβεια, αλλά όχι ποιος κάνει τα πράγματα», είπε στο The Scientist ο ανώτερος συγγραφέας Alexander Huth, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin.
Ποιες οι χρήσεις της
«Αν είχατε ρωτήσει οποιονδήποτε γνωστικό νευροεπιστήμονα στον κόσμο πριν από 20 χρόνια εάν αυτό ήταν εφικτό, θα σας γελούσε έξω από το δωμάτιο», είπε ο Huth στο The Scientist. Μέχρι τώρα, η ανάγνωση των σκέψεων κάποιου γινόταν μόνο με την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Αλλά αυτή η νέα μέθοδος είναι μη επεμβατική και παράγει καλύτερα αποτελέσματα από προηγούμενες τεχνικές.
Μακροπρόθεσμα, η ερευνητική ομάδα στοχεύει να αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή που έχουν σχεδιαστεί για άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να πληκτρολογήσουν. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διερεύνηση των συνθηκών ψυχικής θεραπείας.
Τι έπεται
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να γνωρίζουμε τι σκέφτεται κάποιος σαρώνοντας τον εγκέφαλό του. Μερικοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει ακόμη και μια τεχνολογία ανάγνωσης μυαλού που μεταφράζει τα εγκεφαλικά κύματα σε φωτογραφίες. Αλλά αυτή η νέα μελέτη είναι ένα τεράστιο βήμα για την επίλυση ενός από τα μυστήρια του μυαλού μας, καθώς μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τις σκέψεις σε κείμενα.
Ανεξαρτήτως ορισμένων ανησυχιών για το απόρρητο, οι ερευνητές διαβεβαίωσαν ότι η νέα τους τεχνική δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσει το μυαλό ενός ατόμου χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή του. «Ένας αποκωδικοποιητής εκπαιδευμένος σε σαρώσεις εγκεφάλου ενός ατόμου δεν μπορούσε να ανασυνθέσει τη γλώσσα από ένα άλλο άτομο», είπε ο Huth.