Με έναν απρόσμενο τρόπο έχει ενταχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στη ζωή μας, ενώ η κοινή γνώμη αντιδρά με τις πληροφορίες που λαμβάνει για τον πόλεμο στο Ισραήλ.
Σε δημοσίευμα των New York Times, υπάρχει μια φρικιαστική εικόνα, η οποία δείχνει το απανθρακωμένο σώμα ενός παιδιού που έχασε τη ζωή του τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Ορισμένοι σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να την απορρίψουν ως «ψεύτικη εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω AI», δηλαδή μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να παράγουν φωτορεαλιστικές εικόνες με λίγα μόνο κλικ.
Αρκετοί ειδικοί σε θέματα ΑΙ. έχουν έκτοτε αποφανθεί ότι πιθανότατα δεν χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία AI για τη συγκεκριμένη εικόνα. Το πρόβλημα είναι ότι οι αμφιβολίες για την αυθεντικότητά της είχαν ήδη εξαπλωθεί στο διαδίκτυο.
Από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, παρατηρητές κατά της παραπληροφόρησης είχαν εκφράσει φόβους ότι ψεύτικες εικόνες που δημιουργούνται μέσω εργαλείων ΑΙ - συμπεριλαμβανομένων των ρεαλιστικών απεικονίσεων που είναι γνωστές ως deepfakes - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση σύγχυσης στο κοινό και για λόγους προπαγάνδας. Μέχρι στιγμής, έχουν δικαιωθεί ως προς την πρόβλεψή τους ότι η τεχνολογία θα έπαιζε καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για τον πόλεμο - αλλά όχι ακριβώς για τον λόγο που πίστευαν.
Έρευνες για υλικό παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι οι fake εικόνες που έχουν δημιουργηθεί μέσω AI για τον πόλεμο είναι σχετικά λίγες και όχι ιδιαίτερα πειστικές. Ωστόσο, η πιθανότητα και μόνο να κυκλοφορεί περιεχόμενο Α.Ι. κάνει τους ανθρώπους να απορρίπτουν γνήσιες εικόνες, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα ως fakes.
Σε φόρουμ και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το X, το Truth Social, το Telegram και το Reddit, σχολιαστές κατηγορούν πολιτικά πρόσωπα, μέσα ενημέρωσης και άλλους χρήστες ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη δημιουργώντας περιεχόμενο Α.Ι., ακόμη και όταν το επίμαχο υλικό είναι σχεδόν σίγουρα αυθεντικό.
Εν μέσω ιδιαίτερα φορτισμένων συζητήσεων για τον πόλεμο στο Ισραήλ, πολλές από τις οποίες διεξάγονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθούν να προστατεύσουν τους χρήστες τους από σοκαριστικό και ανακριβές περιεχόμενο, η εμπιστοσύνη συνεχίζει να «ξεφτίζει». Και τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι κακόβουλες οντότητες εκμεταλλεύονται τη διαθεσιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης για να σπείρουν αμφιβολίες για γνήσιο υλικό. Η προσπάθειά τους αυτή ενισχύεται από την υπαρξη υλικού που όντως έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνολογίας AI.
Μια ανάρτηση στο «X» με 1,8 εκατομμύρια προβολές υποτίθεται ότι έδειχνε οπαδούς ποδοσφαίρου σε γήπεδο της Μαδρίτης να κρατούν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία. Χρήστες της πλατφόρμας επισήμαναν ότι τα παραμορφωμένα σώματα στην εικόνα «πρόδιδαν» ότι δημιουργήθηκε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Ένας λογαριασμός που συνδέεται με τη Χαμάς στο «X» κοινοποίησε μια εικόνα που υποτίθεται ότι έδειχνε έναν καταυλισμό για εκτοπισμένους Ισραηλινούς, όμως η ισραηλινή σημαία απεικονιζόταν με δύο μπλε αστέρια αντί για ένα. Η ανάρτηση αφαιρέθηκε αργότερα. Λογαριασμοί στο Truth Social και ένα κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τη Χαμάς μοιράστηκαν εικόνες του Μπενιαμίν Νετανιάχου που ήταν δήθεν καλυμμένος με αίμα.