Του Γιάννη Παλιούρη
Σε αγώνα δρόμου για να καταστήσει την αιολική ενέργεια ακόμα πιο αποδοτική και κατά συνέπεια πιο φιλική προς το περιβάλλον έχει επιδοθεί η Google. Ο κολοσσός της τεχνολογίας δρέπει ήδη τους καρπούς αυτής της προσπάθειας αφού με τη βοήθεια λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης κατάφερε να αυξήσει την «απόδοση» των ιδιόκτητων ανεμογεννητριών της κατά 20%.
Το πρόβλημα που κλήθηκε να επιλύσει η Google είναι και το μοναδικό μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας: ο... άνεμος.
Συγκεκριμένα, η ένταση και η διάρκεια της έντασης του ανέμου είναι σχετικά δύσκολο να προβλεφθούν με την ακρίβεια που απαιτεί ένας διαχειριστής ηλεκτρικού δικτύου. Είναι άλλο πράγμα μια γενική ημερήσια πρόβλεψη που βοηθά τους ανθρώπους να επιλέξουν μεταξύ μιας ζακέτας και ενός μπουφάν και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό η πρόβλεψη του αιολικού δυναμικού, λεπτό προς λεπτό, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής και σταθερή τροφοδότηση ενός ηλεκτρικού δικτύου. Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον άνεμο, η Google έχει μια ιδέα για την επόμενη καλύτερη λύση: να τον προβλέψουμε επακριβώς χρησιμοποιώντας εργαλεία Μηχανικής Μάθησης.
Έτσι, τροφοδότησε το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης DeepMind με μετεωρολογικά δεδομένα αλλά και στοιχεία λειτουργίας από τις ιδιόκτητες ανεμογεννήτριες της. Αποτέλεσμα: Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο «εκπαίδευσης» το λογισμικό μπορεί πλέον να εξάγει προβλέψεις για την παραγωγή ενέργειας ενός αιολικού πάρκου 36 ώρες νωρίτερα. Πρακτικά, η Google ξέρει σήμερα πόση ενέργεια θα παράγουν οι ανεμογεννήτριές της μεθαύριο! Αυτή η προβλεψιμότητα καθιστά ευκολότερη και πολύ πιο αξιόπιστη τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα. Στην πράξη η Google ενίσχυσε την αξία της αιολικής ενέργειας που παράγει κατά περίπου 20%.
Το DeepMind είναι το λογισμικό που έχει δημιουργήσει η ομώνυμη εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, την οποία η Google εξαγόρασε το 2014 για 400 εκατομμύρια λίρες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει χρήση του για ενεργειακούς σκοπούς.
Η Google φιλοξενεί και διακινεί καθημερινά μια απίστευτη ροή πληροφοριών μέσω 17 data centers, στρατηγικά τοποθετημένων σε όλο τον κόσμο. Η Gartner εκτιμά ότι μέσα σε αυτά τα data centers υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια servers, η ψύξη των οποίων απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Τη διαχείριση αυτής της ενέργειας έχει «αναλάβει» εδώ και 3 χρόνια το DeepMind, το οποίο επιλέγει αυτόματα τον πιο αποδοτικό τρόπο ψύξης, προβλέποντας το ιδανικό σενάριο κάθε στιγμή. Σύμφωνα με τη Google, η χρήση του DeepMind οδήγησε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40%!
Φυσικά οι επιδόσεις αυτές σε μια εποχή που οργανισμοί, επιχειρήσεις και ολόκληρα κράτη «διψάνε» για ενέργεια προκάλεσαν την προσοχή αρκετών. Ένας από αυτούς είναι και ο Διαχειριστής Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη της DeepMind για το πώς η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Μάρτιο του 2017 ο Ελληνοκύπριος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, είχε υποστηρίξει στους Financial Times ότι μόνο η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς καμία αναβάθμιση υποδομών, θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 10% της ενεργειακής κατανάλωσης της Μεγάλης Βρετανίας. Ποιος ξέρει, ίσως να βοηθούσε και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit...