Του Γιάννη Παλιούρη
Αν ήταν χώρα θα είχε το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο, πίσω μόνο από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Ωστόσο η Καλιφόρνια, παγκόσμια πρωτεύουσα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, της τεχνολογίας αλλά και πανίσχυρο βιομηχανικό κέντρο θα βρεθεί στο «έλεος» των ρομπότ τα επόμενα χρόνια. Και δεν θα είναι η μόνη περιοχή των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο, εξ αιτίας της επέλασης του αυτοματισμού που προβληματίζει σχετικά με το εργασιακό μοντέλο αρκετών πολιτειών της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση που αναδημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην οποία επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η σαρωτική ισχύς που συνοδεύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ισχύς στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε καλά εδραιωμένα οικονομικά μοντέλα. Για την ακρίβεια και αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουν το κύμα μετασχηματισμού προκειμένου να μείνουν στην επιφάνεια.
Τα ρομπότ εκτοπίζουν και θα συνεχίσουν να εκτοπίζουν τους νεότερους και λιγότερο μορφωμένους εργαζομένους στη μεταποιητική βιομηχανία, στις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ σύμφωνα με την έκθεση.
Συγκεκριμένα, η Καλιφόρνια, το Ιλινόις, το Τέξας, η Αριζόνα και το Μίσιγκαν, είναι οι πολιτείες με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση ρομπότ στις παραγωγικές διαδικασίες. Αν και η έκθεση δείχνει ότι η αυτοματοποίηση δεν έχουν φέρει ακόμα τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα για το οποίο πολλοί οργανισμοί προειδοποιούν, εντούτοις οι εκτιμήσεις των πιθανών επιπτώσεων των ρομπότ στην οικονομία των ΗΠΑ ποικίλλουν ευρέως, με μερικές μελέτες να προβλέπουν ότι το 50% όλων των εργαζομένων κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους τις επόμενες δεκαετίες.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σαφείς χαμένοι έως τώρα και αυτοί είναι οι νεότεροι, λιγότερο μορφωμένοι βιομηχανικοί εργάτες καθώς οι μεταποιητικές επιχειρήσεις συνεχίζουν με ταχύτατους ρυθμούς την ενσωμάτωση ρομπότ στις γραμμές παραγωγής.
Ωστόσο, η υιοθέτηση ρομπότ φαίνεται να βελτιώνει τον αριθμό των ευκαιριών απασχόλησης για άλλους εργαζόμενους, εκτός της μεταποιητικής βιομηχανίας. Επιπλέον, θα μπορούσε να έχει συνολικά θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ως εκ τούτου τους μισθούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR) το 2018 σημειώθηκε νέο ρεκόρ πωλήσεων βιομηχανικών ρομπότ, με την αποστολή 422.000 μονάδων στα εργοστάσια όλου του κόσμου, συνολικής αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρόκειται για την έκτη συνεχή χρονιά με αύξηση πωλήσεων, ενώ το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί έως το 2022.
Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία δεν μπορεί να αγνοήσει τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει στην παραγωγική διαδικασία η χρήση ρομποτικών συστημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες αυτού που χαρακτηρίζεται ως Industry 4.0.
Με την ολοκλήρωση αυτή της διαδικασίας μετασχηματισμού, οι επιτυχημένες βιομηχανίες θα έχουν μετατραπεί σε πραγματικές ψηφιακές επιχειρήσεις, με τα φυσικά προϊόντα στον πυρήνα τους, αναβαθμισμένες με ψηφιακές πλατφόρμες και καινοτόμες υπηρεσίες. Αυτές οι ψηφιακές επιχειρήσεις θα συνεργάζονται με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους σε βιομηχανικά ψηφιακά οικοσυστήματα.