Οι μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο της τεχνολογίας

Οι μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο της τεχνολογίας

Του Γιάννη Γορανίτη

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η παταγώδης εξαγορά του LinkedIn από τη Microsoft έναντι του δυσθεώρητου ποσού των 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μελάνι – πραγματικό και ηλεκτρονικό – που χύθηκε τις επόμενες μέρες ήταν άφθονο, καθώς αναλυτές, δημοσιογράφοι και ειδικοί έσπευδαν να προβλέψουν τις πιθανότητες επιτυχίας του deal.

Οι περισσότεροι δεν εκφράστηκαν με ιδιαίτερη αισιοδοξία καθώς οι οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν (εξοικονόμηση περί των 100 εκατομμυρίων ετησίως) δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν το ύψος του τιμήματος. Άλλοι αναλυτές υποδέχτηκαν θετικά την είδηση, τονίζοντας την τεχνογνωσία της Microsoft στην κεφαλαιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και τις δυνατότητες άντλησης νέων εσόδων.

Επειδή η αλήθεια είναι πάντα στη μέση και η επιτυχία μιας τόσο κολοσσιαίας επιχειρηματικής κίνησης κρίνεται στην πορεία, ρίχνουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας.

Πανευτυχείς μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ο CEO του LinkedIn, Jeff Weiner (αριστερά), ο Satya Nadella, CEO της Microsoft (στο κέντρο) και ο Πρόεδρος και ο συνιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman.

Dell Inc & EMC

Η εντυπωσιακή συμφωνία ύψους $67 δισ. ανακοινώθηκε πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Η επιτυχημένη συνεργασία των δύο εταιρειών έστρωσε τον δρόμο για την εξαγορά της EMC από τη Dell. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία του Michael Dell θα «ξεκολλήσει» από την αργή αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και θα στραφεί για τα καλά προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Facebook & WhatsApp

Η ιδιαίτερα επιθετική στάση του Mark Zuckerberg εκφράστηκε και στην περίπτωση του WhatsApp. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του εξαγόρασε την υπηρεσία άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων έναντι $19,3 δισ.. Πολλοί ερμήνευσαν την κίνηση ως προσπάθεια συγκρότησης ενός διαδικτυακού μονοπωλίου, άλλοι ως ένδειξη της απληστίας του ιδρυτή του Facebook, καθώς ακόμη δεν έχει ανακαλύψει ορατή πηγή εσόδων. 

 

HP & Compaq

Το «μακρινό» 2002 έκλεισε το μεγαλύτερο ως σήμερα deal στην ιστορία της Πληροφορικής, ύψους 26 δισ.. Η συγχώνευση των δύο κολοσσών πέρασε από σαράντα κύματα και δέχτηκε αρκετές επικρίσεις, αλλά μια ψύχραιμη αποτίμηση αφήνει θετικό πρόσημο, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία.

Microsoft & Skype

Μετά από σειρά προσπαθειών να ισχυροποιήσει τη δική της υπηρεσία βιντεοκλήσεων, η Microsoft παραδέχτηκε ότι ο μεγάλος της ανταγωνιστής είναι ανίκητος και πλήρωσε $8,5 δισ. για να τον εξαγοράσει. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2011 αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google & Motorola

Το 2014 η Google ανακοίνωσε ότι η Motorola Mobility εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της έναντι τιμήματος $12,5 δισ.. Ο κολοσσός του διαδικτύου επικρίθηκε έντονα για την κίνηση αυτή και παρότι οι ιθύνοντες δήλωναν αισιόδοξοι μερικούς μήνες αργότερα παραδέχτηκαν την επιχειρηματική τους ήττα, μεταπουλώντας τη Motorola Mobility στην κινεζική Lenovo έναντι $2.9 δισ..

 

AOL & Time Warner

Ίσως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της φούσκας του dot-com, εκεί στις αρχές των 00s. Η συγχώνευση της AOL («η Google των καιρών της») με τον κολοσσό των media, Time Warner ανακοινώθηκε το 2000. Το αρχικό ύψος των 165 δισ. μειώθηκε περίπου στα 100 λόγω της πτώσης των μετοχών τους, αλλά όταν ολοκληρώθηκε έγραψε ιστορία στο χώρο του Internet. Οι αναλυτές αργότερα τη χαρακτήρισαν ως «την πιο καταστροφική εξαγορά όλων των εποχών».

Facebook & Instagram

Τo 1 δισ. δολάρια που κατέβαλε η εταιρεία του Zuckerberg ενδέχεται να φαντάζουν λίγα σε σύγκριση με τα ιλιγγιώδη ποσά άλλων εξαγορών, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αφορούν την εξαγορά ενός startup που τότε αριθμούσε μόλις 11 εργαζομένους και δεν είχε αποκομίσει ούτε ένα δολάριο εσόδων. Στη διετία που μεσολάβησε τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι χρήστες που ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στο Instagram υπερδιπλασιάστηκαν και οι διαφημίσεις μπήκαν στο παιχνίδι δυναμικά. Ακριβή στοιχεία για τα έσοδα της υπηρεσίας δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά η Credit Suisse εκτιμά ότι μόνο για φέτος, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. δολάρια.

Symantec & Veritas

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον χώρο της ασφάλειας. Η εταιρεία λογισμικού Symantec εξαγόρασε τη Veritas, μία εξειδικευμένη φίρμα λύσεων αποθήκευσης έναντι $13,5 δισεκατομμυρίων το 2005. Στα τέλη του 2014 η Symantec διαχώρισε τα τμήματα Ασφάλειας και Information Management και λίγους μήνες ανακοινώθηκε η πώληση του δεύτερου τμήματος στο Carlyle Group. Ως συνέπεια της πώλησης αυτής, τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε η εκ νέου αυτονόμηση της Veritas.