OpenAI: Σε συζητήσεις για άντληση κεφαλαίων ύψους 150 δισ. δολαρίων
Shutterstock
Shutterstock

OpenAI: Σε συζητήσεις για άντληση κεφαλαίων ύψους 150 δισ. δολαρίων

Το βαρύ χαρτί της Τεχνητής Νοημοσύνης, η OpenAI, βρίσκεται σε συζητήσεις για την άντληση κεφαλαίων με αποτίμηση 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα ενισχύσει τη θέση της ως μια από τις μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατασκευάστρια του viral chatbot ChatGPT συζητά την άντληση 6,5 δισ. δολαρίων από επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, και άλλα 5 δισ. δολάρια σε χρέος από τράπεζες με τη μορφή ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης.

Η νέα αποτίμηση της OpenAI θα είναι 74% υψηλότερη από τα 86 δισ. δολάρια που απέσπασε σε μια προσφορά αγοράς νωρίτερα φέτος.

Εξάλλου, η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό, και η Thrive Capital, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg News νωρίτερα ανέφερε ότι θα ηγηθεί της χρηματοδότησης, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η φρενίτιδα που προκλήθηκε από το ChatGPT της έχει καταστήσει την OpenAI έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Σαμ Άλτμαν και με την υποστήριξη του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft (NASDAQ:MSFT), έχει κατευθύνει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Σίλικον Βάλεϊ για τον χώρο.

Η Forge Global Holdings, μια αγορά ιδιωτικών τίτλων, πρόσθεσε την Τετάρτη την OpenAI στον κατάλογο των «Private Magnificent Seven» startups.

Οι «Magnificent Seven» είναι μια ομάδα μετοχών μεγαλοκεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, όπως η Microsoft, η Apple, η μητρική της Google Alphabet, η Tesla και άλλες.

Η τελευταία εισφορά κεφαλαίου θα επιτρέψει στην OpenAI να παραμείνει ιδιωτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις με υψηλές πτήσεις αποφεύγουν τη δημόσια εγγραφή λόγω του ρυθμιστικού κόστους και της αστάθειας των χρηματιστηρίων.

Εναλλακτικές πηγές κεφαλαίου, όπως οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και ταμεία όπως το Destiny Tech100 και το ARK Venture Fund, έχουν επίσης αμβλύνει την ελκυστικότητα των αρχικών δημόσιων προσφορών.

Ωστόσο, οι επενδυτές απολαμβάνουν τη ρευστότητα που προσφέρουν οι δημόσιες αγορές. «Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων θα θέλουν κάποια ρευστότητα και ο τρόπος για να την αποκτήσουν είναι είτε η εταιρεία να πουληθεί είτε να γίνει δημόσια εγγραφή», δήλωσε η Chelsea Childs, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Ropes & Gray.