Σε μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η OpenAI «γνωρίζει πώς να κατασκευάσει Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη», όπως την αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η εταιρεία, και αρχίζει να στρέφει τον στόχο της στην «υπερ-νοημοσύνη».
«Αγαπάμε τα τρέχοντα προϊόντα μας, αλλά είμαστε εδώ για το ένδοξο μέλλον», έγραψε ο Άλτμαν στην ανάρτηση, σύμφωνα με την techcrunch.
«Τα εργαλεία υπερ-νοημοσύνης θα μπορούσαν να επιταχύνουν μαζικά την επιστημονική ανακάλυψη και την καινοτομία πολύ περισσότερο από ό,τι είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας, και με τη σειρά τους να αυξήσουν μαζικά την αφθονία και την ευημερία».
Ο Άλτμαν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η υπερ-νοημοσύνη θα μπορούσε να απέχει «μερικές χιλιάδες ημέρες» και ότι η άφιξή της θα είναι «πιο αισθητή από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι».
Η AGI, ή Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι ένας νεφελώδης όρος, αλλά το OpenAI έχει τον δικό του ορισμό: «Εξαιρετικά αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες».
Η OpenAI και η Microsoft, στενός συνεργάτης και επενδυτής της startup, έχουν επίσης έναν ορισμό της AGI: Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να αποφέρουν κέρδη τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν η OpenAI το επιτύχει αυτό, η Microsoft θα χάσει την πρόσβαση στην τεχνολογία της, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.
Σε ποιον ορισμό μπορεί λοιπόν να αναφέρεται ο Άλτμαν; Δεν διευκρίνισε, αλλά ο πρώτος φαίνεται πιο πιθανός. Ο Άλτμαν έγραψε ότι τα συστήματα AI που μπορούν να εκτελούν αυτόνομα ορισμένες εργασίες, μπορούν να «ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, κατά κάποιον τρόπο, και να αλλάξουν ουσιαστικά την παραγωγή των εταιρειών».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση σπουδαίων εργαλείων στα χέρια των ανθρώπων οδηγεί σε ευρέως διαδεδομένα αποτελέσματα».
Αυτό είναι πολύ πιθανό, αλλά η σημερινή τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σημαντικά περιορισμένη. Κάνει φανερά λάθη και κάποιες πληροφορίες που δίνει δεν είναι ακριβείς.
Εμφανίζεται επίσης, βέβαιος ότι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν - και μάλιστα γρήγορα. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάτι που μάθαμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να μετατοπιστούν.
«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια, όλοι θα δουν αυτό που βλέπουμε εμείς και ότι η ανάγκη να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή, μεγιστοποιώντας παράλληλα το ευρύτερο όφελος, είναι σημαντική», έγραψε.
Θα ήλπιζε κανείς ότι, καθώς η OpenAI τηλεγραφεί τη μετατόπιση της εστίασής της σε αυτό που θεωρεί υπερ-νοημοσύνη, η εταιρεία θα αφιέρωνε επαρκείς πόρους για να διασφαλίσει, ότι τα συστήματα υπερ-νοημοσύνης συμπεριφέρονται με ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι η OpenAI έχει γράψει αρκετές φορές για το πώς η επιτυχής μετάβαση σε έναν κόσμο με υπερ-νοημοσύνη είναι «κάθε άλλο παρά εγγυημένη» και ότι σίγουρα δεν έχει απαντήσεις για όλα.
«[Δ]εν έχουμε λύση για την καθοδήγηση ή τον έλεγχο μιας δυνητικά υπερ-ευφυούς Τεχνητής Νοημοσύνης και την αποτροπή της από το να αποστασιοποιηθεί», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση της.
«Οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να επιβλέπουν αξιόπιστα συστήματα ΤΝ, πολύ πιο έξυπνα από εμάς, και έτσι οι τρέχουσες τεχνικές ευθυγράμμισης δεν θα κλιμακωθούν στην υπερ-νοημοσύνη».
Από τότε που έγινε εκείνη η ανάρτηση, ωστόσο, στο OpenAI έπαυσαν να λειτουργούν οι ομάδες που επικεντρώνονταν στην ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των υπερ-ευφυών συστημάτων, και είδε αρκετούς ερευνητές με επιρροή που επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια να αποχωρούν.
Αρκετοί από αυτούς τους υπαλλήλους, ανέφεραν τις όλο και πιο εμπορικές φιλοδοξίες του OpenAI, ως λόγο της αποχώρησής τους. Η εταιρεία υφίσταται επί του παρόντος σε εταιρική αναδιάρθρωση, ώστε να γίνει πιο ελκυστική για εξωτερικούς επενδυτές.
Ερωτηθείς σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικά με τους επικριτές που λένε ότι η OpenAI δεν επικεντρώνεται αρκετά στην ασφάλεια, ο Άλτμαν απάντησε: «Θα ήθελα να επισημάνω το ιστορικό μας».