Plex.Earth: Η ελληνική εφαρμογή που χρησιμοποιούν 2.200 εταιρείες παγκοσμίως

Plex.Earth: Η ελληνική εφαρμογή που χρησιμοποιούν 2.200 εταιρείες παγκοσμίως

Του Γιάννη Γορανίτη

Τι κοινό έχει η σχεδιαστική ομάδα των διαδρομών της Formula 1, η ExxonMobil, η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA), το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και η General Electric;

Όλες τους χρησιμοποιούν μια κορυφαία σχεδιαστική εφαρμογή, που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία Plexscape. Το Plex.Earth είναι ένα πρόσθετο του AutoCAD (το δημοφιλέστερο σχεδιαστικό πρόγραμμα για επαγγελματίες παγκοσμίως) και αξιοποιεί τα γεωχωρικά δεδομένα προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία σχεδιασμού οποιουδήποτε έργου.

Στην πράξη επιτρέπει σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και designers να βλέπουν οτιδήποτε σχεδιάζουν στο AutoCAD να τοποθετείται σε πραγματικό χρόνο στον χώρο και το περιβάλλον για το οποίο προορίζεται.

Ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος συνοψίζεται στο παρακάτω βίντεο:

Σε 15 λεπτά «βγάζει» δουλειά 5 ανθρωποημερών

Το λογισμικό της ελληνικής εταιρείας αξιοποιεί τα δεδομένα που παρέχουν οι υπηρεσίες γεωγραφικής/ γεωλογικής απεικόνισης (όπως Google Earth, Bing Maps, ArcGIS κ.α.) προκειμένου να προσφέρει την αυτοματοποίηση της δημιουργίας υποβάθρων με αεροφωτογραφίες και δορυφορικές HD εικόνες για έργα μεγάλης κλίμακας και 3D φωτορεαλιστικών αναπαραστάσεων με σκοπό την οπτική επιβεβαίωση της προσαρμογής τους στο χώρο και τη διαδραστική παρουσίαση σε πελάτες και συνεργάτες.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και επιταχύνεται ο σχεδιασμός κάθε μεγάλου και απαιτητικού έργου, καθώς ο designer έχει ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για τη γεωμορφία και τη ρυμοτομία της περιοχής, από οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στον κόσμο.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών που προσφέρει το καινοτόμο Plex.Earth είναι εντυπωσιακή: μειώνει για παράδειγμα το χρόνο λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης από 5 ανθρωποημέρες σε 15 λεπτά!

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της εταιρείας.

Ο ερευνητής του Πολυτεχνείου που κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση

Εμπνευστής και βασικός δημιουργός του Plex.Earth είναι ο πολιτικός μηχανικός και software developer Λάμπρος Καλιακάτσος. Η ιδέα υλοποίησης του λογισμικού προέκυψε το 2009 στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας στο Ε.Μ.Π..

Πλέον το αποτέλεσμα της καινοτόμου ιδέας αξιοποιείται από χιλιάδες μηχανικούς και αρχιτέκτονες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς επτά χρόνια μετά την πρώτη του έκδοσή, περιλαμβάνεται σταθερά μεταξύ των πιο δημοφιλών προγραμμάτων στο Apps Store της Autodesk. Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο cloud-based λογισμικό στην αγορά του CAD και ένα από τα πρώτα software που διατέθηκαν σε συνδρομητική βάση.

Εκτός από την ομάδα της Formula 1 και της FIA, το Plex.Earth χρησιμοποιείται από δημόσιους οργανισμούς (βρετανική ΥΠΑ, υπηρεσία μεταφορών στη Virginia των Η.Π.Α.), Πανεπιστήμια (το τμήμα Αρχαιολογίας του Cambridge), ΜΚΟ (η Cordaid το αξιοποίησε για την ανοικοδόμηση της Αϊτής μετά το σεισμό του 2010 και οι Engineers Without Borders για τη χαρτογράφηση περιοχών της Βολιβίας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό), αλλά και πολυάριθμες εταιρείες.

Είναι αν μη τι άλλο ενδεικτικό ότι οι έξι από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως (AECOM Technology, Jacobs, CH2M Hill, Amec Foster Wheeler, Tetra Tech, Bechtel) δουλεύουν με το ελληνικό πρόγραμμα.

Καινοτομία με βάση την Ελλάδα της κρίσης

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Λάμπρο Καλιακάτσο σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας του, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο δεδομένο οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

«Τις δυσκολίες τις αντιλαμβανόμαστε και τις βιώνουμε όλοι. Ευτυχώς, η φύση του plex.earth σε συνδυασμό με την σταθερή του επιτυχία μας έχουν “προστατεύσει” από τις συγκυρίες της Ελληνικής οικονομίας, καθώς το 96% του πελατολογίου μας βρίσκεται εκτός συνόρων» μας λέει. «Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας προσαρμοστεί πλέον στην πραγματικότητα των capital controls, μπορούμε να λειτουργούμε σχετικά ομαλά, προσαρμοζόμενοι και στο διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο».

Οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εταιρεία τεχνολογίας έχει να κάνει με την αρνητική εικόνα του brand name «Ελλάδα» στο εξωτερικό. Όπως μας δήλωσε: «Συνδυάζουμε μια υψηλών προδιαγραφών B2B cloud εφαρμογή με υψηλής ποιότητας τεχνική υποστήριξη. Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη αρκετών πελατών μας όταν συνειδητοποιούν πως είμαστε μια εταιρεία από την Ελλάδα. Θα έλεγα πως μας αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση».

Όταν κάνουμε την αυτονόητη ερώτηση για το αν σκοπεύει να διατηρήσει την έδρα της εταιρείας εντός Ελλάδας, μας απαντάει χαρακτηριστικά: «Κινούμαστε ήδη σε χρόνους και με όρους εξωτερικού. Το επίπεδο των μηχανικών και προγραμματιστών στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό, οπότε αποτελεί στρατηγική επιλογή μας το να βρισκόμαστε εδώ. Το αν θα χρειαστεί να αλλάξουμε και τη φυσική μας έδρα, αυτό είναι κάτι που οι εξελίξεις και τα επόμενα βήματα ανάπτυξής μας θα το επιβάλουν και όχι η επιθυμία μας».

Η βασική ομάδα της Plexscape αριθμεί σήμερα οκτώ μέλη και σύντομα θα διευρυνθεί με developers και συνεργάτες που θα αξιοποιήσουν τις εντυπωσιακές προοπτικές τεχνολογιών όπως τα drones και το augmented reality (π.χ. το Hololens της Microsof) στο σχεδιασμό αρχιτεκτονικών έργων ή έργων υποδομής.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται ένα meet-up για developers την 1η Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.