Του Γιάννη Παλιούρη
Διαθέτει μια επιχείρηση σύστημα ERP; Σύνδεση VDSL; Ψηφιακή παρουσία στην αγορά και αντίστοιχες στρατηγικές μάρκετιγνκ; Αν ναι….έχασε. Πάντως δεν κερδίζει πια, αφού τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό στον σύγχρονο κόσμο. Για την ακρίβεια δεν αποτελούν παρά μια επιφανειακή και ανεπαρκή χρήση της τεχνολογίας, που μπορεί να ήταν state of the art πριν μια δεκαετία αλλά μοιάζει με αδειανό πουκάμισο στην σημερινή πραγματικότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η προ ημερών μελέτη της Accenture με τίτλο «The Post-Digital Era is Upon Us — Are You Ready for What's Next?»
Η Accenture σημειώνει ότι η τεχνολογία σαρώνει με καταιγιστική ταχύτητα τα πάντα στο πέρασμά της. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε ήδη στην μετά-ψηφιακή εποχή, όπου η επιδερμική χρήση της τεχνολογίας δεν είναι αρκετή. Ουσιαστικά οι τεχνολογικές εξελίξεις μετάλλαξαν την ίδια την τεχνολογία με απροσδόκητο τρόπο. Σε απλά ελληνικά: Διαθέτεις μεγάλη βάση δεδομένων από πελάτες; Δεν σου προσφέρει τίποτα ουσιαστικό αν δεν διαθέτεις τα εργαλεία να διασταυρώσεις τα δεδομένα αυτά με τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της αγοράς. Διαθέτεις μια άριστα οργανωμένη παραγωγική διαδικασία; Καλώς, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού θα αποκτήσεις μόνο αν έχεις τις λύσεις που θα σου επιτρέψουν να προβλέψεις τη ζήτηση σε βάθος χρόνου, ώστε η οργάνωση να «κουμπώσει» με την ευελιξία.
Μάλιστα η Accenture προβλέπει ότι ο ρυθμός της καινοτομίας δεν θα είναι ποτέ… πιο αργός από ό,τι σήμερα. Το 94% των στελεχών επιχειρήσεων και τεχνολογιών πληροφορικής που απάντησαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι τα τρία τελευταία χρόνια ο ρυθμός καινοτομίας επιταχύνεται ασταμάτητα ακριβώς λόγω των αναδυόμενων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με την IDC μόνο το 2019 θα δαπανηθούν παγκοσμίως 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με το ποσό αυτό να εκτοξεύεται στο 1,97 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Πρόκειται για επενδύσεις – δαπάνες πάσης φύσεως επιχειρήσεων και οργανισμών στην προσπάθεια τους να περάσουν από το χαρτί και το μελάνι σε bits και bytes και από τις χειροκίνητες συγκολλήσεις στις ρομποτικές γραμμές παραγωγής. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι σε λίγα χρόνια πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγεται από λιγότερο ή περισσότερο ψηφιοποιημένες επιχειρήσεις. Φυσικά για τις επιχειρήσεις που δεν θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τάση, δεν γίνεται καν λόγος. Θα καταστούν νοσταλγική ανάμνηση ή case study αποτυχίας.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι πάνω από το μισό του παγκόσμιο πλούτου θα είναι προϊόν – ή και προϊόν – κάποιας ψηφιακής διεργασίας, η Accenture σημειώνει ότι όλοι πια ξεκινούν από την ίδια βάση. Το όποιο πλεονέκτημα, λοιπόν, δεν θα χτιστεί σε δεδομένες τεχνολογικές κατακτήσεις αλλά σε μετα-ψηφιακές καινοτομίες. Ποιες είναι αυτές; Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger), τεχνητής νοημοσύνης, εκτεταμένης πραγματικότητας (Extended Reality) και κβαντικής πληροφορικής (Quantum Computing). Απαραίτητη διευκρίνιση: Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού δεν είναι άλλη από το περιβόητο Blockchain.
Για την Accenture η μετα-ψηφιακή εποχή είναι ένας διαφορετικός κόσμος, στο οποίο θα κυριαρχεί η παροχή εξατομικευμένων, ποιοτικών προϊόντων και λύσεων, στον χρόνο ακριβώς που θα επιλέγει ο καταναλωτής. Σε αυτό το πλαίσιο θα εκκολαφθεί και το επόμενο κύμα τεχνολογίας, με τις εταιρείες να είναι σε θέση να κατανοήσουν τους καταναλωτές, τους εργαζομένους, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους στόχους τους καλύτερα από ποτέ ενώ παράλληλα θα έχουν την ευελιξία να κινηθούν ακόμη πιο κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων. Ή τουλάχιστον αυτό πρέπει να κάνουν…