Μια σημαντική νίκη στη σχεδόν 6ετή δικαστική της διαμάχη με την Oracle, πέτυχε η Google, σχετικά με το λογισμικό Android, το οποίο χρησιμοποιείται στο 80% των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, με την πρώτη να χάνει το ποσό των 9 δισ. δολαρίων που ζητούσε ως αποζημίωση.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε ομόφωνα τις αξιώσεις της Google ότι η χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης Java της Oracle για τη δημιουργία του Android προστατεύεται από τη δίκαιη χρήση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δίνοντας ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη.
«Πιστεύουμε ότι η Google ανέπτυξε το Android αντιγράφοντας παράνομα τον πυρήνα της τεχνολογίας Java ώστε να εισέλθει άμεσα στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της Oracle, Dorian Daley, ενώ η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.
Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της την ετυμηγορία των ενόρκων ως «μια νίκη για το οικοσύστημα του Android, για την προγραμματιστική κοινότητα της Java και για τους προγραμματιστές λογισμικού που στηρίζονται σε ανοιχτές και ελεύθερες γλώσσες προγραμματισμού για τη δημιουργία καινοτόμων καταναλωτικών προϊόντων».
Τη δίκη παρακολουθούσε στενά το σύνολο της βιομηχανίας λογισμικού, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μια νίκη της Oracle θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερες αγωγές σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.
Η Google κάλεσε, κατά τη διάρκεια της δίκης, μάρτυρες υψηλού προφίλ, όπως τον εκτελεστικό πρόεδρο της Alphabet, Eric Schmidt, προκειμένου να πείσει τους ενόρκους ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε την τεχνολογία Java για να δημιουργήσει το δικό της καινοτόμο προϊόν και δεν έκλεψε την πνευματική ιδιοκτησία άλλης εταιρείας, όπως ισχυρίζεται η Oracle.
Πριν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό της Google, ο Schmidt εργαζόταν για τη Sun Microsystems στην ανάπτυξη και τη διαφήμιση της τεχνολογίας Java. Η Oracle εξαγόρασε τη Sun το 2010 και ο E. Schmidt ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τότε για θέματα αδειοδότησης, οι οποίες απέτυχαν και «προκάλεσαν» τη μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Σημειώνεται πως υπό τη νομοθεσία των ΗΠΑ για τα πνευματικά δικαιώματα, ο όρος «δίκαιη χρήση» επιτρέπει την περιορισμένη χρήση τεχνολογίας άλλης εταιρείας για λόγους έρευνας χωρίς τη λήψη άδειας.
Κεντρικό ρόλο στις αξιώσεις της Oracle έπαιξε ο ισχυρισμός ότι η Google αποκόμισε 21 δισ. δολάρια σε κέρδη από πάνω από 3 δισ. ενεργοποιήσεις του Android. Η Oracle ζητούσε συνολική αποζημίωση 8,8 δισ. δολάρια, συν 475 εκατ. δολάρια που έχασε από έσοδα αδειοδότησης.