Με στόχο τη βελτίωση της «ψηφιακής ευημερίας» των παιδιών, η ΕΕ συστήνει στους γονείς να μη δίνουν smartphones στα παιδιά κάτω των 11 ετών, αλλά «μη έξυπνες» συσκευές που έχουν παρόμοιες δυνατότητες με τα παλιά τηλέφωνα.
Η σύσταση - που ανακοινώθηκε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της χρήσης των smartphone και του διαδικτύου στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να υποστηρίξει την εκπαίδευση και τις κοινωνικές δραστηριότητες των νέων, καθώς και να βοηθήσει τους γονείς να παρακολουθούν πού βρίσκονται. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι συμβάλλει παράλληλα, στη μείωση της διάρκειας της προσοχής, εκθέτει τα παιδιά σε επιβλαβές περιεχόμενο και εκτοπίζει άλλες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η συζήτηση με φίλους.
«Κάλεσμα αφύπνισης»
Η EE δήλωσε ότι στα παιδιά κάτω των 11 ετών θα πρέπει να δίνονται τηλέφωνα που μπορούν να χρησιμοποιούνται για γραπτά μηνύματα και κλήσεις, αλλά χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Youtube.
Εταιρεία, η οποία διαθέτει στην αγορά τηλέφωνο με περιορισμένες δυνατότητες για παιδιά, προτείνει στους γονείς να χρησιμοποιούν εφαρμογές και ρυθμίσεις για να παρακολουθούν τη χρήση του διαδικτύου από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων Ματ Σίαρς δήλωσε ότι η EE θέλει να βοηθήσει τους γονείς «να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τα παιδιά τους».
«Δεν πρέπει να δίνεται πρόσβαση σε smartphones στα παιδιά κάτω των 11 ετών. Δεν χρειάζονται τη χρήση ενός smartphone και, στην πραγματικότητα, ένα feature phone - ή ένα dumb phone, όπως τα αποκαλούν κάποιοι - είναι πιο κατάλληλο», δήλωσε στο BBC.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας πέντε έως επτά ετών έχει πλέον το δικό του smartphone, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Ofcom. Μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν τα παιδιά τυπικά μεταβαίνουν στο γυμνάσιο, σχεδόν όλα έχουν ένα τηλέφωνο κάποιου είδους, λέει.
Η Ofcom χαρακτήρισε την έρευνά της, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ως «κάλεσμα αφύπνισης» αφού διαπίστωσε ότι πάνω από τα μισά παιδιά κάτω των 13 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες έχουν κανόνες που απαιτούν οι χρήστες να είναι άνω των 13 ετών.
Ο κ. Σίαρς δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα smartphones είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών - αλλά όχι η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για τα παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών, συμβούλευσε τους γονείς να επιδεικνύουν «προσοχή» στο ποιες εφαρμογές κοινωνικών μέσων κατεβάζουν.
«Πιστεύουμε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης [από παιδιά άνω των 13 ετών] πρέπει να είναι αποδεκτή, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται διάφοροι γονικοί έλεγχοι και ρυθμίσεις απορρήτου, καθώς και κλειδαριές οθόνης για το χρόνο που τοποθετείται σε αυτούς τους διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης».
Η Κλερ Φέρμιχαφ συνιδρύτρια της ομάδας εκστρατείας λαϊκής βάσης Smartphone Free Childhood, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις νέες οδηγίες της EE.
«Είναι μια θετική κίνηση που κάνει τους γονείς να αμφισβητήσουν αυτόν τον κανόνα ότι «ναι, απλά θα τους πάρω ένα έξυπνο τηλέφωνο»», δήλωσε η ίδια.
Η Φέρμιχαφ συνέχισε: «Θα ήθελα να αμφισβητήσω την ιδέα ότι όλα τα παιδιά χρειάζονται ένα τηλέφωνο. «[Αλλά] αν ένα παιδί χρειάζεται ένα τηλέφωνο, οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι ένα απλό τηλέφωνο. Είναι πολύ λιγότερο εθιστικά», τονίζει.
«Τα smartphones, είναι συσκευές ενηλίκων, δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά». Η ίδια θα ήθελε να εισαχθεί ένας μηχανισμός για την επαλήθευση της ηλικίας ενός ατόμου στην ίδια τη συσκευή και όχι μόνο κατά την εγγραφή για πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως συμβαίνει τώρα.
Η πρόσφατη κυβερνητική νομοθεσία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά δεν εκτίθενται σε επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο, όπως υλικό που προωθεί την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό, τις διατροφικές διαταραχές και το βίαιο περιεχόμενο.
Ο νόμος περί διαδικτυακής ασφάλειας θέτει περισσότερες ευθύνες στις τεχνολογικές πλατφόρμες, εισάγοντας ένα νομικό καθήκον φροντίδας απέναντι στους χρήστες τους.
Ωστόσο, ο νόμος δεν τίθεται σε ισχύ πριν από το 2025 και οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της κας Φέρμιχαφ, ισχυρίζονται ότι, ενώ αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν προχωρά αρκετά μακριά για την προστασία των νέων.
Ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες, έχουν απαγορεύσει τη χρήση των smartphones στα σχολεία.
Πέρυσι, η ρυθμιστική αρχή της Κίνας πρότεινε τον περιορισμό του καθημερινού χρόνου χρήσης της οθόνης για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών.
Τον Μάιο, η επιτροπή Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης των smartphones για παιδιά κάτω των 16 ετών. Ο πρωθυπουργός Στάρμερ δήλωσε τον Ιούλιο ότι δεν υποστηρίζει την «απλή απαγόρευση» των τηλεφώνων για παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά ότι η κυβέρνηση πρέπει να «εξετάσει εκ νέου» το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά στο διαδίκτυο.
Πέρυσι, γονείς από οκτώ δημοτικά σχολεία στην κομητεία Wicklow της Ιρλανδίας συμφώνησαν να μην δίνουν στα παιδιά τους smartphones πριν πάνε στο γυμνάσιο για να ανακουφίσουν την πίεση των συνομηλίκων από άλλα παιδιά που είχαν ήδη πρόσβαση.
Πηγή: BBC