Του Γιάννη Γορανίτη
Σύμφωνα με μια έρευνα του California State University, ο εθισμός του Facebook προσιδιάζει με τον εθισμό στην κοκαΐνη. Όσο τραβηγμένος κι αν ακούγεται ο ισχυρισμός, ο καθηγητής Ofir Turel που επέβλεψε την έρευνα μελέτησε τις εγκεφαλικές λειτουργίες 20 εθελοντών πριν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
Το βασικότερο και πλέον ανησυχητικό από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η χρήση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου διεγείρει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου με την κοκαΐνη. Οι εικόνες που συνδέονται με το Facebook και τη χρήση του, μάλιστα, προκάλεσαν στους συμμετέχοντες στο πείραμα αντίστοιχο ή και εντονότερο ευφορικό αποτέλεσμα με την κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών. Στις μαγνητικές τομογραφίες καταγράφηκε ερεθισμός των νευρώνων στην εκτεταμένη αμυγδαλή, ενώ παρατηρήθηκαν και ενδείξεις στερητικού συνδρόμου σε όσους δεν είχαν πρόσβαση στο μέσο.
Εξίσου ανησυχητική ήταν η σύγκριση της αντίδρασης των εθισμένων χρηστών σε οδικά σήματα και ειδοποιήσεις του Facebook. Όπως σωστά υποθέτετε, τσέκαραν πρώτα το νέο μήνυμα στο Messenger και μετά το κόκκινο φανάρι…
Μήπως υπερβάλλουμε;
Η έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου δεν είναι η πρώτη με αντίστοιχα αποτελέσματα. Το 2013 Κινέζοι επιστήμονες της Ακαδημίας της Γιουάν μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες 17 εθισμένων χρηστών του Facebook και παρατήρησαν αλλοιώσεις στη φαιά ουσία που καταγράφονται μόνο σε χρήστες ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το κέντρο απεξάρτησης TechAddiction, εθισμένος θεωρείται όποιος ελέγχει το Facebook περισσότερες από πέντε φορές την ημέρα. Αν συνυπολογίσουμε ότι το ίδιο το μέσο ισχυρίζεται ότι το 11% των χρηστών του ελέγχει τις ειδοποιήσεις πάνω από δέκα φορές, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, αποδείχθηκε ότι το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μισοί χρήστες από 18-34 ετών αμέσως μόλις ξυπνήσουν είναι να τσεκάρουν το Facebook στο κινητό τους. Και σχεδόν στο σύνολό τους το ίδιο κάνουν και πριν κοιμηθούν. Ένας στους πέντε θα κοιτάξει το κινητό του αν έρθει μήνυμα ενώ κάνει σεξ!
Απεξάρτηση τώρα
Το ενθαρρυντικό στοιχείο της μελέτης του California State University είναι ότι η «απεξάρτηση» από το Facebook είναι σαφώς πιο εύκολη από τη διακοπή χρήσης κοκαΐνης. Αρκεί ο χρήστης να αναγνωρίσει την εξαρτησιογόνο σχέση του με το μέσο. Κάτι που καθίσταται δύσκολο εξαιτίας της κοινωνικής αποδοχής. Κανείς δεν θα σε κοιτάξει στραβά αν σκρολάρεις στο timeline σου δημοσίως ή αν κάνεις refresh κάθε μισή ώρα ενώ δουλεύεις.
Όπως άλλωστε έχει υπολογιστεί, το κόστος της αντιπαραγωγικότητας που γεννά το Facebook είναι αδιανόητο. Σύμφωνα με το NBC http://www.nbcnews.com/tech/social-media/time-wasted-facebook-could-be-costing-us-trillions-lost-productivity-n511421 στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας το Facebook το υποθετικό κόστος από τις χαμένες εργατοώρες ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός ενέχει το στοιχείο της υπερβολής, καθώς το πιθανότερο είναι ότι αν δεν υπήρχε το Facebook οι εργαζόμενοι θα είχαν ασχοληθεί με κάτι εξίσου αντιπαραγωγικό, αλλά παραμένει ενδεικτικός.
Με πληροφορίες από telegraph.co.uk & inquisitr.com