ΤικΤοκ: Απολύθηκε ασκούμενος για σαμποτάζ στο πρόγραμμα AI

ΤικΤοκ: Απολύθηκε ασκούμενος για σαμποτάζ στο πρόγραμμα AI

Η ByteDance, ιδιοκτήτης του TikTok, γνωστοποίησε ότι απέλυσε έναν ασκούμενο για «κακόβουλη παρέμβαση» στην εκπαίδευση ενός από τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Ωστόσο, η εταιρεία απέρριψε τους ισχυρισμούς σχετικά με την έκταση της ζημίας που προκάλεσε το άτομο, που δεν κατονομάστηκε, λέγοντας ότι «περιέχουν ορισμένες υπερβολές και ανακρίβειες».

Αυτό έρχεται μετά τις αναφορές σχετικά με το περιστατικό που διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μοντέλο AI με την επωνυμία  Doubao ChatGPT-like  του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού είναι το πιο δημοφιλές chatbot AI της χώρας.

«Το άτομο ήταν ασκούμενος στην ομάδα τεχνολογίας [διαφήμισης] και δεν έχει καμία εμπειρία με το εργαστήριο AI», ανέφερε η ByteDance σε ανακοίνωσή της. «Το προφίλ του στα social media και ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης περιέχουν ανακρίβειες», σημείωσε.

Οι εμπορικές διαδικτυακές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης της, δεν επηρεάστηκαν από τις ενέργειες του ασκούμενου, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η ByteDance διέψευσε επίσης τις αναφορές ότι το περιστατικό προκάλεσε ζημιά άνω των 10 εκατ. δολαρίων διαταράσσοντας ένα σύστημα εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης που αποτελείται από χιλιάδες ισχυρές μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU).

Εκτός από την απόλυση του ασκούμενου τον Αύγουστο, η ByteDance δήλωσε ότι είχε ενημερώσει το πανεπιστήμιο που φοίτησε και τους φορείς του κλάδου για το περιστατικό.

Η ByteDance διαχειρίζεται μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του TikTok και της κινεζικής αντίστοιχης πλατφόρμας Douyin. Θεωρείται ευρέως ως ηγέτης όσον αφορά την ανάπτυξη αλγορίθμων λόγω της ελκυστικότητας των εφαρμογών της στους χρήστες.

Η ByteDance επενδύει πολλά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία για να τροφοδοτήσει το chatbot Doubao καθώς και πολλές άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου μετατροπής κειμένου σε βίντεο που ονομάζεται Jimeng.