Η υπόθεση της Folli Follie είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας κι εκείνο ακόμη της σύγχρονης Λαυρεωτικής. Κι όμως! Υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής! Αν συμβεί κάτι τέτοιο η «τιμωρία» θα έρθει από την ίδια την αγορά, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο θα χαρακτηριστεί από τους ξένους επενδυτές ως μια ανυπόληπτη αγορά που βασιλεύει η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία. Πάνε και οι βαθμολογήσεις και οι βαθμίδες…
Κι ύστερα μπορεί να μπούμε σε μια περίεργη κατάσταση κατά την οποία οι «δράστες» να ζητούν και τα ρέστα, καθώς δεν θα υπάρχει στην πραγματικότητα σκάνδαλο χωρίς απόφαση της Δικαιοσύνης! Θα λέει κάποιος για «σκάνδαλο Folli Follie» και θα κινδυνεύει να κληθεί να πληρώσει για … συκοφαντική δυσφήμιση.
Η εταιρεία Folli - Follie δημοσίευσε συστηματικά από το 2014 ψευδή στοιχεία στις ενοποθημένες οικονομικές της καταστάσεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη της και με σκοπό να δημιουργήσει τεχνητό ενδιαφέρον για την μετοχή της. Με άλλα λόγια, στα βιβλία της υπήρχαν πωλήσεις που δεν είχαν υπάρξει στην πραγματικότητα. Με βάση τα «κέρδη» που εμφανιζόντουσαν από τις ανύπαρκτες πωλήσεις δημιουργήθηκε η εικόνα μιας μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας και πουλήθηκαν μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές. Φυσικά σε αποτιμήσεις που ταιριάζουν σε … πολυεθνικές.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε χάρις την δημοσιοποίηση έκθεσης του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential που είχε ανοίξει αντίθετες θέσεις στην μετοχή. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή! Θα περίμενε κανείς ότι οι χρηματιστηριακές αρχές θα αναλάμβαναν άμεσα δράση για να προστατεύσουν το επενδυτικό κοινό. Αμ δε! Η μετοχή της εταιρείας συνέχισε να διαπραγματεύεται σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό. Λες και κάποιο μεγάλο και αόρατο χέρι «προστάτευε» την καλή φήμη της εταιρείας.
Η αναστολή ήρθε στις 24 Μαΐου 2018. Θα λέγαμε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Η πορεία των ερευνών ανέδειξε τέρατα και σημεία όπως για παράδειγμα ότι το λογιστήριο της εταιρίας απασχολούσε «γραφίστα» ο οποίος παραποιούσε τραπεζικά εξτρε. Κατόπιν εορτής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα 4 εκατ. ευρώ σε εννέα φυσικά πρόσωπα που ήταν μέλη του Δ.Σ ή στελέχη της Εταιρίας.
Τα απόνερα αυτής της υπόθεσης δεν περιορίστηκαν στην ελληνική επικράτεια καθώς η εταιρία, λόγω της κεφαλαιοποίησης της, συμμετείχε σε διεθνείς δείκτες (FTSE, MSCI) με αποτέλεσμα πολλά ξένα επενδυτικά κεφάλαια να υποστούν ζημιές και να δυσφημιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στο εξωτερικό. Εκτός από τους ξένους διαχειριστές ζημιά υπέστη και ο ΕΦΚΑ αφού είχε στην κατοχή του μετοχές του FF οι οποίες προήλθαν από την συγχώνευση των μετοχών της ΚΑΕ με την εταιρία σε παρελθοντικό χρόνο.
Έχουν γίνει πολλά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που ουδείς επιθυμεί να θυμάται. Η υπόθεση της Folli - Follie ωστόσο είναι από αυτές που για γνώση και συμμόρφωση των επόμενων γενιών δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Διαφορετικά, τι νόημα θα έχουν οι αναβαθμίσεις; Ψυχή δεν πρόκειται να πατήσει σε μια αγορά που θα είναι τόσο ανυπόληπτη…
Θανάσης Μαυρίδης