Τα social media είναι το παλιό καφενείο σε εποχές που η τοξικότητα μεταξύ πράσινων, μπλε και κόκκινων περιοριζότανε σε τέσσερις τοίχους. Στην εποχή του διαδικτύου δεν υπάρχουν τείχη κι έτσι η τοξικότητα διαχέεται ταχύτατα στην ατμόσφαιρα. «Ψηφίσατε ΝΔ; Καλά να πάθετε τώρα που καίγεστε» είναι η ουσία διαφόρων αναρτήσεων και με αφορμή τη μεγάλη δοκιμασία από τις πυρκαγιές.
Το θέμα δεν είναι πολιτικό. Πολιτισμικό είναι. Πόσο δύσκολο άραγε είναι να καταλάβει κανείς ότι στις φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν υπαίτιοι. Υπαιτιότητα αναζητούμε σε περιπτώσεις ανικανότητας ή ολιγωρίας του κράτους να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές. Κάτι που συνέβη στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, τότε που ο στρατηγός άνεμος ξιφουλκούσε απέναντι στις ασυντόνιστες δυνάμεις του κράτους.
Στο Μάτι, που η τραγική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού οδήγησε στον θάνατο δεκάδες συμπολίτες μας. Το να σταματήσει κανείς την πυρκαγιά με «μαγικά» ή να αντιστρέψει τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ένα απόγευμα, βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας μας. Εκείνο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να έχει έναν ετοιμοπόλεμο μηχανισμό που να μπορεί να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και φυσικά να συνδράμει τους πληγέντες. Με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος.
Δεν μπορούν ορισμένοι κάφροι (περί κάφρων πρόκειται) να χωνέψουν ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές και τώρα «εκδικούνται» το … εκλογικό σώμα με χολερικές αναρτήσεις στα social media. Τι άνθρωπος πρέπει να είναι κάποιος για να εύχεται τα χειρότερα στον συμπολίτη του; Που είναι εκείνες οι θεωρίες ότι οι αριστεροί είναι … ανώτεροι άνθρωποι; Αγνές ψυχές; Φιλάνθρωποι, φιλόζωοι και σε κάθε περίπτωση υπεράνω; Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζήσαμε με το «Μητσοτάκη γα@@@@@». Κι ακόμη αναρωτιούνται για ποιον λόγο ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη. Και επιμένουν να ανοίγουν μέτωπο με αυτό τον κόσμο, με την ίδια την κοινωνία, αντί να προσπαθήσουν να καταλάβουν ότι αυτή ακριβώς η τοξικότητα που φέρουν είναι μία από τις αιτίες της μεγάλης τους ήττας.
Από αυτή την τοξικότητα δεν πρόκειται να απαλλαγούμε. Και δεν είναι και σημερινό φαινόμενο. Το είπαμε, έρχεται από το βάθος του χρόνου, από τα πράσινα και μπλε καφενεία. Ότι το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο καφενείο είναι το ένα θέμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν νομιμοποιήσει με τον τρόπο τους αυτή την τοξικότητα, την αλητεία. Δεν έχουν καταδικάσει μια φορά τις αθλιότητες που αναπαράγονται, δημιουργώντας την αίσθηση ότι όχι μόνο υποθάλπουν τους άθλιους, αλλά και ότι αυτοί οι ίδιοι τους παρακινούν στην αθλιότητα.
Το συμφέρον όλων μας, δεξιών και αριστερών, είναι να έχουμε ένα κράτος αρωγό του πολίτη. Να πιάνουν τόπο οι φόροι μας και να απολαμβάνουμε υψηλών υπηρεσιών. Σήμερα κυβέρνηση είναι ο Μητσοτάκης, αύριο κάποιος άλλος. Η δουλειά των πολιτικών είναι να φτιάχνουν το κράτος και δική μας να τους πιέζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα άλλα είναι νοσηρά. Το ότι η νοσηρότητα αυτή δεν απομονώνεται και δεν καταγγέλλεται είναι το πρόβλημα.
Θανάσης Μαυρίδης