Του Syed Kamall*
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 13% έως 32% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Την τελευταία φορά που οι εμπορικοί όγκοι μειώθηκαν σημαντικά, κατά την οικονομική κρίση του 2008, ανέκαμψαν - αλλά όχι στα προ κρίσης ποσοστά ανάπτυξης.
Πριν τη σημερινή πανδημία, οι εμπορικές εντάσεις είχαν ήδη οδηγήσει σε μικρή μείωση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών το 2019. Ακόμη, πριν τον κορονοϊό είχαν ήδη εκδηλωθεί αρκετές άλλες τάσεις που φαινόταν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για την κινεζική κυβέρνηση, η νέα τεχνολογία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Με την έξοδο του σχετικά ελεύθερου στο εμπόριο Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ κινδυνεύει να υποκύψει σε πιο προστατευτικές φωνές. Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη με ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των κατά τη θεώρησή του άδικων εμπορικών πρακτικών.
Η σημερινή οικονομική επιβράδυνση αποκάλυψε επίσης τον εύθραυστο χαρακτήρα των παγκόσμιων αλυσίδων τροφοδοσίας και επέτεινε τις ανησυχίες για το εμπόριο με την Κίνα. Ενώ μπορεί να αναμένουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ανακάμψει το 2021, η φύση αυτής της ανάκαμψης δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά μπορεί να μη φτάσει στο ίδιο επίπεδο τροχιάς όπως πριν το lockdown.
Η μελέτη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εξετάζει τις παραμέτρους που θα προσδιορίσουν το αν η ανάκαμψη των εμπορικών όγκων θα ακολουθήσει το αισιόδοξο ή το απαισιόδοξο σενάριο του ΠΟΕ.
*O Syed Kamall είναι διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας στο ΙΕΑ και καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικής στο St Mary's University, Twickenham. Κατά το διάστημα 2005-2019 διετέλεσε ευρωβουλευτής με τους Συντηρητικούς. Υπήρξε επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.
**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 6 Ιουλίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.