Περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη της προσφοράς ήταν η ζήτηση για το νέο ομόλογο της Alpha Bank όπου η προσφορά έφθασε περίπου τα 900 εκατ. ευρώ «σπρώχνοντας» και το επιτόκιο χαμηλότερα στα 7,75%, έναντι αρχικού ανοίγματος στην περιοχή του 8%. Η Alpha άντλησε 450 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό προέκυψε σε συνδυασμό και με την πρόταση εξαγοράς του παλαιότερου senior ομολόγου από την Alpha Bank, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους κατόχους του παλαιού τίτλου, την ευκαιρία τοποθέτησης με μεγαλύτερες σωρευτικά αποδόσεις για διάστημα μετά και το 2025, ενώ το παλαιό ομόλογο είχε διάρκεια έως το Φεβρουάριο του 2024, αλλά με δυνατότητα ανάκλησης ένα χρόνο νωρίτερα.
Η μεγάλη επιτυχία και των δύο κινήσεων λοιπόν, υποχρέωσε επί της ουσίας, θεσμικά την Alpha Bank, να αντλήσει μεγαλύτερο κεφάλαιο δηλαδή 450 εκατ. ευρώ, καθώς θα έπρεπε να ανταποκριθεί στη ζήτηση για «ανταλλαγή» του παλαιού με το νέο τίτλου τουλάχιστον για τους κατόχους του παλαιού ομολόγου, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ.
Αυτοί είχαν τη δυνατότητα ουσιαστικά να ρολάρουν την τοποθέτησή τους χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους και σε απολύτως εθελοντική βάση και το έκαναν.
Τα παραπάνω προκύπτουν άλλωστε και από την ανακοίνωση της Alpha Bank στο ΧΑ, για την πρόταση εξαγοράς όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, «η εξαγορά από την Προτείνουσα των Ομολογιών, τελεί υπό αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της έκδοσης από την Προτείνουσα νέας σειράς ομολογιών σε Ευρώ».
Ενώ αναφέρεται επίσης ότι «η Αlpha Bank κατά τη διαδικασία κατανομής των Νέων Ομολογιών αναμένεται να κατανείμει κατά προτεραιότητα Νέες Ομολογίες σε κατόχους Ομολογιών που υποβάλλουν εγκύρως τις Ομολογίες τους προς εξαγορά ή επιβεβαιώνουν δεσμευτικά την πρόθεσή τους να υποβάλλουν προς εξαγορά τις Ομολογίες στο πλαίσιο της Πρότασης».
Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank έχει ήδη καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο MREL, ενώ στο εννεάμηνο ο δείκτης, είχε διαμορφωθεί στο 20,3%. Ο τελικός στόχος για τις αρχές του 2026 είναι στο 26,87%.