Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις η επενδυτική βαθμίδα έβγαλε deal: Το ενδιαφέρον της Unicredit για την Alpha Bank ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του ΧΑ και να δώσει εκ νέου ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο, αυτή τη φορά από την πλευρά των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Η ανακοίνωση δεν περιορίζεται στην απόκτηση του ΤΧΣ, αλλά στην ευρύτερη και βαθύτερη συνεργασία των δύο τραπεζών με στόχο τη δημιουργία αξίας. Υπάρχουν σημαντικές αναγνώσεις που εκτός από τις ιδιαίτερες πτυχές και της δημιουργίας αξίας του deal φτιάχνουν κλίμα στο ταμπλό.
Κεντρικό σημείο της συμφωνίας είναι η αγορά της Ρουμανίας. Η Ρουμανία για την Alpha Bank συνεισφέρει περί τα 40 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών το χρόνο με ισόποσο μέγεθος χαρτοφυλακίου καταθέσεων και δανείων κοντά στα 3 δισ. ευρώ (6μηνο 2023). Τα έντοκα στοιχεία ενεργητικού είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ η ενσώματη καθαρή θέση είναι 445 εκατ. ευρώ (0,1 ευρώ ανά μετοχή).
Τα αντίστοιχα μεγέθη της Unicredit αφορούν κερδοφορία κοντά στα 260 εκατ. ευρώ, δάνεια 7,7 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,2 δισ. ευρώ, ενώ τα έντοκα στοιχεία ενεργητικού είναι 7,1 δισ. ευρώ. Με τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν εκτιμάται ότι θα εξοικομηθούν 100 εκατ. ευρώ. Η απενοποίηση της Ρουμανίας θα απελευθερώσει περίπου 100 μονάδες βάσης στο CET-1 της Αlpha Bank (6Μ:23 13,7%) και θα αυξήσει στο 12,5% την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Η Alpha θα μείνει με ποσοστό συμμετοχής 9,9% στην νέα τράπεζα έχοντας ωστόσο εισπράξει 300 εκατ. ευρώ.
Με αυτή τη ρευστότητα συν την κερδοφορία από την πώληση του ποσοστού διευκολύνεται η Alpha στις συζητήσεις με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος. Παράλληλα η Alpha κρατάει ένα μικρό κομμάτι στο οποίο θα καρπωθεί την υπεραξία των συνεργειών σε κάποιο μελλοντικό χρόνο.
Οι Ιταλοί δεν έρχονται απλώς να φτιάξουν μια θέση σε μια κερδοφόρα τράπεζα, αλλά θα αποκτήσουν συμμετοχή στον ασφαλιστικό βραχίονα του οργανισμού επιδιώκοντας παράλληλα την πώληση επενδυτικών προϊόντων μέσα από το δίκτυο της Alpha Bank.
Το γεγονός ότι η Unicredit έχει δηλώσει την πρόθεση της να αποκτήσει κατ’ ελάχιστο το 5% της Alpha Bank ανεξάρτητα από το πώς θα πάει η διαδικασία πώλησης του ποσοστού του ΤΧΣ δείχνει ότι δεν πρόκειται για «λαγό» ή λευκό Ιππότη αλλά για μια στρατηγική κίνηση επέκτασης σε μια νέα, για τους Ιταλούς, αγορά. Φαίνεται δε ότι έχει προηγηθεί μια προεργασία που καλύπτει πολλά βασικά θέματα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον οι δύο οργανισμοί να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τραπεζικούς τομείς δραστηριότητας.
Πλέον η προσφορά της Unicredit εκκινεί τη διαδικασία πώλησης του ποσοστού της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου αυτονόητη, αφού ο άτυπος προγραμματισμός πώλησης των ποσοστών του ΤΧΣ προέβλεπε για τις αρχές του 2024 την εκκίνηση της διαδικασίας. Θα πρέπει με αρκετή βεβαιότητα να αναμένουμε κάποιο υπερτίμημα, αυτό προκύπτει και από τη σχέση της ενσώματης καθαρής θέσης των δύο τραπεζών που παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Alpha bank τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στη ζώνη της ευκαιρίας.
Παράλληλα άλλοι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες θα πρέπει να εκδηλώσουν σύντομα τις προθέσεις τους. Από τη στιγμή που η διαδικασία είναι σε εξέλιξη η πιο λογική κίνηση θα ήταν να δούμε μια δεύτερη προσφορά από κάποιο ήδη υφιστάμενο μέτοχο της Alpha Bank. Αν υπάρξει αντιπρόταση τότε τα πράγματα θα ζωηρέψουν αρκετά δημιουργώντας επίσης θετικό κλίμα και για τις άλλες τράπεζες.
Σήμερα η Unicredit ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου και σίγουρα το ενδιαφέρον στην πρωινή τηλεδιάσκεψη (11:00 ώρα Ελλάδος) θα εστιαστεί και στο πώς θα προχωρήσει η προσφορά για την απόκτηση του ποσοστού του ΤΧΣ. Όπως και να έχει από χθες η επενδυτική βαθμίδα έκανε αισθητή την παρουσία της στο ταμπλό, αυτήν τη φορά με τον εκκωφαντικό ήχο μιας εν δυνάμει εξαγοράς. Και οι συμπτώσεις τέτοιων σημαντικών γεγονότων στα χρηματιστήρια σπάνια είναι προϊόν τύχης.