Ολοκληρώθηκε η έκδοση του νέου Tier 2 ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ και τις προσφορές να είναι πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Ο τίτλος αναμένεται να αξιολογηθεί με «Ba3» από τη Moody's και έκλεισε με επιτόκιο 8%.
Πάνε δηλαδή τα επιτόκια με διψήφια ποσοστά που βλέπαμε μέχρι τώρα κι ας πρόκειται για τίτλο που δεν είναι senior. Δεν παύει όμως να είναι τίτλος της αναβαθμισμένης και με επενδυτική βαθμίδα στις καταθέσεις ΕΤΕ, από «δύσκολο» οίκο (την Μoody's) που παρακολουθούν οι αγορές, σε οικονομία η οποία ανέκτησε επίσης την επενδυτική βαθμίδα.
Βεβαίως το επιτόκιο παραμένει πολύ αποδοτικό και η Εθνική δίνει σημαντική ευκαιρία τοποθέτησης σε θεσμικά κεφάλαια να πάρουν αποδόσεις τουλάχιστον για 5,5 χρόνια. Ο τίτλος έχει διάρκεια 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά την παρέλευση 5,25 ετών. Την έκδοση «έτρεξαν», οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Εθνική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι έχει πολύ ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, καθώς στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά stress test της EBA, η ΕΤΕ ξεχώρισε διεθνώς λαμβάνοντας την 5η θέση, επιτυγχάνοντας στην άσκηση, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 21,6% στο βασικό σενάριο και δείκτη 14,5% στο δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του 2025.
Στην πράξη τώρα κι όχι σε άσκηση, η ΕΤΕ στο δεύτερο εξάμηνο είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 17,30% και δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 18,80%. Ο δείκτης ρευστότητας LCR φθάνει το 254%, (έναντι τυπικής απαίτησης 100%).
Η ΕΤΕ δεν το δηλώνει επίσημα, αλλά η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οδεύει στην πραγματικότητα για δείκτη CET1 18%, μέχρι το τέλος του 2025, γεγονός που εκτιμάται ότι θα λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές, όταν το ΤΧΣ βγάλει προς διάθεση μετοχές της, μετά ασφαλώς και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά.
Η ΕΤΕ είχε στο εξάμηνο δείκτη κάλυψης MREL 22,5% έναντι απαίτησης 22,7% για τον Ιανουάριο 2024 που πρέπει να έχει κάλυψη 22,7%. Ο τελικός στόχος για τον Ιανουάριο 2026, είναι για κάλυψη MREL 27%. Μέχρι τότε συμπεριλαμβανομένης και αυτής της νέας έκδοσης 400-500 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει συνολικά τίτλους που υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ και η επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερων επιτοκίων μειώνει το κόστος χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία άλλωστε έχει πολλαπλάσια κεφάλαια σε ρευστότητα και υποχρεώνεται από την εποπτεία στις εκδόσεις αυτές.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκδοσης στους επενδυτές, ο νέος τίτλος θα μπορούσε να συμβάλει κατά 110 μονάδες βάσης στο συνολικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και να αυξήσει τα αποθέματα του CET1 στις 500 μονάδες βάσης, καθώς τα κεφάλαια της συγκεκριμένης έκδοσης μπορούν να υπολογίζονται στους δείκτες.