Περιθώρια ανόδου μεταξύ 40%-60% έχει διαμορφώσει στις ελληνικές τράπεζες η υποχώρηση των τιμών τους κατά μέσο όρο 20% από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου, εκτιμά η Axia Research σε ανάλυσή της η οποία επιμένει με νέα σύσταση αγοράς για όλες και με νέες υψηλότερες τιμές στόχους για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τον οίκο η υποχώρηση έκανε τις τιμές πιο ελκυστικές, ωστόσο από τις συζητήσεις με επενδυτές εκτιμά, ότι αυτοί αγνοούν σημαντικούς καταλύτες για την περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζών. Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις λέει η Axia Research.
Έτσι ο οίκος επαναλαμβάνει τις συστάσεις αγορές για τις συστημικές τράπεζες με τιμές στόχους:
- Alpha Bank στα 2,0 ευρώ (αμετάβλητη)
- Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας
- Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ προηγουμένως )
- Τράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ (από 3,4 ευρώ προηγουμένως)
Η υποχώρηση 20% από τα υψηλά επίπεδα επισημαίνει ο οίκος, έρχεται σε μία στιγμή που η χώρα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης, καθώς και την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια από την DBRS.
Η σημαντική πτώση των μετοχών μετά την εξαιρετική απόδοση του εξαμήνου ίσως οφείλεται στο μέτριο επενδυτικό κλίμα διεθνώς και στην αρνητική ειδησεογραφία για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα.
Ωστόσο, από συζητήσεις που είχαν στην Axia με επενδυτές προκύπτει ότι υπάρχει σειρά πολλών εσφαλμένων αντιλήψεων όπως:
- τα καθαρά έσοδα από τόκους NII έφθασαν στο αποκορύφωμά τους και θα μειωθούν γρήγορα,
- η συρρίκνωση στις χορηγήσεις δανείων του πρώτου εξαμήνου θα επιμείνει,
- το κόστος κινδύνου και ο σχηματισμός νέων κόκκινων NPEs μπορεί να αυξηθεί λόγω των φυσικών καταστροφών και των αυξημένων επιτοκίων,
- το πλεόνασμα κεφαλαίου δεν θα επιτραπεί να διανεμηθεί σε μερίσματα ή να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των εσόδων και
- η διάθεση τραπεζικών μετοχών του ΤΧΣ αποτελούν βάρος.
Οι φόβοι αυτοί, αναφέρει η Axia, επιβαρύνουν αρνητικά τις μετοχές των τραπεζών παρά το γεγονός ότι δεν ευσταθούν. Ο οίκος αντιπαραθέτει τα εξής:
i) τα καθαρά έσοδα από τόκους NII θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρακολουθώντας τα επιτόκια της ΕΚΤ,
ii) η αύξηση των δανείων θα επιστρέψει από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κινητοποιεί την οικονομία,
iii) το κόστος κινδύνου παραμένει σε υγιή επίπεδα ειδικά για τα εταιρικά ανοίγματα, και
iv) τα μερίδια του ΤΧΣ μειώνονται, πράγμα που ανοίγει την πόρτα σε μια διευρυμένη επενδυτική βάση και υψηλότερη ρευστότητα.
Σύμφωνα με την Axia, οι επενδυτές αγνοούν θετικούς και μάλιστα διαρθρωτικούς παράγοντες που αλλάζουν δηλαδή την ελληνική οικονομία όπως:
- η προαναφερθείσα πολιτική σταθερότητα και οι νέοι επενδυτές που θα έρθουν μετά την αναβάθμιση και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
- οι ισχυρές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, παρά τις έκτακτες επιδοτήσεις,
- η θετική έκπληξη των τραπεζών με αυξημένα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες και
- ο αντίκτυπος του πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης με την Ελλάδα να ζητά επιπλέον 5 δισ. ευρώ δανείων λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης.
Η Axia επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να επιδεικνύουν την ικανότητα να δημιουργούν αξία για τους μετόχους με αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου με διάφορους τρόπους (εξαγορές με δημιουργία κοινοπραξιών, επενδύσεις σε fintech, ακίνητα, εξυγίανση και απόκτηση πρώην κόκκινων δανείων). Ο οίκος τέλος, αναμένει ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα καθησυχάσουν τους επενδυτές.