Ενθουσιώδης είναι η ζήτηση για τις μετοχές της ΕΤΕ που υπολογίζεται ότι διατίθενται με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση μίνιμουμ 4% η οποία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί υπερβολικά συντηρητική εκτίμηση ακόμα κι αν η τιμή διάθεσης κλείσει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ ανά μετοχή.
Το γεγονός σε συνδυασμό με την τροχιοδρόμηση από καιρό της ΕΤΕ σε υγιή βάση επαναλαμβανόμενων κερδών και ανάπτυξης, οδήγησε σε άμεση κάλυψη της προσφοράς με το άνοιγμα του βιβλίου, καθώς εκτιμάται ότι το προσφερόμενο από τους επενδυτές ποσό για τις 182.943.031 μετοχές που διαθέτει σε πρώτη φάση το ΤΧΣ (20%) υπερβαίνει ήδη τα 5 δισ. ευρώ και η αγορά γνωρίζει ότι πρόκειται για επενδυτική ευκαιρία προς μακροπρόθεσμους σοβαρούς επενδυτές, δεδομένης της δυναμικής και της προόδου που έχει σημειώσει η Εθνική Τράπεζα.
Αν η ζήτηση συνεχιστεί με αυτόν το ρυθμό το ΤΧΣ θα υποχρεωθεί να διαθέσει τελικά και τις επιπλέον 18.294.303 μετοχές που προβλέπονται σε αυτήν την περίπτωση και αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, πέραν του 20% που ήδη διαθέτει κι έχει καλυφθεί.
Η ΕΤΕ και το ΤΧΣ έχουν φροντίσει από καιρό να επικοινωνήσουν στους επενδυτές τα στοιχεία που καθιστούν σαφές ότι προσφέρεται μία επενδυτική ευκαιρία σε μακροπρόθεσμα σοβαρά κεφάλαια τα οποία δεν επενδύουν αποσκοπώντας σε βραχυχρόνιο κέρδος 15% εντός δέκα ημερών και σε αυτούς ακριβώς απευθύνονται.
Τρία στοιχεία ξεχωρίζουν ιδιαίτερα στην περίπτωση της Εθνικής και δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από το επενδυτικό κοινό:
- Πρώτον, η μερισματική απόδοση. Η ΕΤΕ έχει στο εννεάμηνο καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 791 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της δυναμικής που έχει η τράπεζα και της επίπτωσης σε όλα πλέον τα δάνεια από την τελευταία αύξηση της ΕΚΤ (euribor) συν τη ζήτηση που υπήρχε μετά το Σεπτέμβριο για νέα δάνεια, η ΕΤΕ είναι σε θέση να φθάσει άνετα το 1 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη κι ενδεχομένως να τα ξεπεράσει κιόλας.
Η ΕΤΕ ξεκινά με ποσοστό διανομής 20%-30% επί των καθαρών κερδών, ενώ υπάρχει και σκέψη για επαναγορές ιδίων μετοχών. Με βάση αυτά τα στοιχεία και εφόσον η ΕΤΕ διαθέσει το 30% των κερδών η απόδοση στη μετοχή μπορεί να φθάσει και το 6%. Να σημειωθεί επίσης ότι οι επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν πως στην ανώτατη τιμή διάθεσης ανά μετοχή της ΕΤΕ ο επενδυτής αγοράζει κάτω από τη μονάδα στο 0,72 της λογιστικής αξίας, με προοπτική να διατηρήσει την κερδοφορία-απόδοσή της (ROTE) σε πάνω 15% φέτος και σε πάνω από 13% μέχρι το 2025, όπως παρουσίασε ο CEO του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς στους διεθνείς κι εγχώριους οίκους.
- Δεύτερον, η Εθνική Τράπεζα έχει μειώσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων (ΜΕΑ) σε 3,7% σε επίπεδο ομίλου και 3,6% στην Ελλάδα. Ο στόχος της είναι να πέσει στο 3% μέχρι το 2025.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο στόχος αυτός μπορεί επίσης να αποδειχθεί συντηρητικός, καθώς η ΕΤΕ έχει στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης 5% φέτος χρονιά πιθανής κορύφωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και στόχο για 7% έως το 2025, χρονιά που θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων όπως υπολογίζεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Συνεπώς, μόνον από την αύξηση των νέων υγιών δανείων η ΕΤΕ θα αυξήσει το υγιές χαρτοφυλάκιο των δανείων της μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια. Αυτή τη στιγμή η ΕΤΕ έχει χαρτοφυλάκιο 28 δισ. ευρώ υγιών δανείων από τα οποία τα 6,7 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 18,9 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχειρηματικά δάνεια. Τα καταναλωτικά είναι 1,3 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις φθάνουν τα 1,1 δισ. ευρώ κι έχουν σημαντική προοπτική ανόδου, με την κυβέρνηση την ΕΤΕ και τις άλλες τράπεζες να έχουν ξεκινήσει προσπάθεια να απορροφηθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των μικρών επιχειρήσεων.
Η ΕΤΕ έχει 2,1 δισ. ευρώ δάνεια ταξινομημένα ως δάνεια σε καθυστέρηση από τα οποία ήδη το 1,5 δισ. ευρώ δανείων είναι εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα 500 εκατ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα δάνεια σε στάδιο καθυστέρησης μικρότερο των 30 ημερών. Μόλις 100 εκατ. ευρώ δάνεια είναι σε καθυστέρηση που ξεπερνά τις 90 ημέρες.
Η ΕΤΕ είναι η ίδια ενεργή σε φάση θεραπείας των κόκκινων δανείων της, αλλά επίσης σχεδιάζει να μπει σε μία αγορά θεραπευμένων και ρυθμισμένων δανείων από τους servicers που δημιουργούν δυνητική πίτα 50 δισ. ευρώ θεραπευμένων δανείων στην αγορά. Με την ΕΤΕ να έχει πλεονάζουσα ρευστότητα 7,4 δισ. ευρώ η δυνατότητα να συμμετέχει από πλεονεκτική θέση σε αυτή την αγορά αυξάνοντας τα υγιή δάνειά της είναι ανοιχτή.
- Τρίτον, η πλεονάζουσα ρευστότητα επιτρέπει στην ΕΤΕ να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της αυξάνοντας έτσι τα λειτουργικά της περιθώρια. Ήδη η ΕΤΕ περιόρισε το δανεισμό της από την ΕΚΤ στο ελάχιστο λόγω πλεονάζουσας ρευστότητας και αφθονίας καταθέσεων οι οποίες αυξήθηκαν. Το σύνολο των καταθέσεων στην Ελλάδα έφθασε στα 54,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και στον Όμιλο τα 56,3 δισ. ευρώ. Μόλις τα 10,4 δισεκ. ευρώ είναι προθεσμιακές καταθέσεις.
Έτσι η ΕΤΕ από δάνεια TLTRO 11,6 δισ. ευρώ της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 μείωσε το δανεισμό της στα μόλις 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο. Είναι μάλιστα καθαρός δανειστής στη διατραπεζική αγορά με 800 εκατ. ευρώ. Και βέβαια η τράπεζα είναι ήδη σχεδόν 2 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το στόχο των κεφαλαίων MREL για το 2024 δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άλλες εκδόσεις ομολόγων φέτος, και θα εκμεταλλευθεί το χρόνο που έχει και το κλίμα στις αγορές για δύο νέες εκδόσεις, στα επόμενα δύο χρόνια, έχοντας αποκλείσει την πιθανότητα για έκδοση μη εξασφαλισμένου ομολόγου AT1.
ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12:24