Μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου από υπερβολική έκθεση σε επενδύσεις σε ακίνητα και κόκκινα δάνεια, ακόμα και στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), ενώ πέραν των νέων κανόνων που θέτει σε Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία και πάσης φύσεως funds, σχεδιάζει μεθοδικά νέους αυστηρότερους κανονισμούς με περιορισμούς με πιο μεσοχρόνιο ορίζοντα.
Η κατεύθυνση των νέων μέτρων είναι στην ανάγκη να ισοφαριστούν οι επενδύσεις σε ακίνητα και χρέη ακινήτων με αυξημένη διαθέσιμη ρευστότητα και συνεπή χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας (LMTs) για τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι οι αγορές των ακινήτων μετά τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν διαφορετικά πιο «επιθετικά» χαρακτηριστικά από την Ελλάδα. Σε περιόδους πτώσης των επιτοκίων η ζήτηση και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν κατακόρυφα, ενώ σε περιόδους ανόδου των επιτοκίων οι τιμές υποχωρούν οι εγγυήσεις αξίζουν λιγότερο και τα προβλήματα ξεκινούν.
Μετά το μεγάλο ράλι που είχε ξεκινήσει από χρόνια στις διεθνείς αγορές και κορυφώθηκε μετά την πανδημία, όταν τα μηδενικά επιτόκια έκαναν εύκολο το δανεισμό για όλους (ιδιώτες και funds), η πτώση των τιμών στις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει. Για την ώρα είναι ηπιότερη του αναμενομένου.
Αλλά με την ΕΚΤ και τις άλλες αρχές να φοβούνται ότι έχει ήδη δημιουργηθεί «φούσκα» που θα σκάσει και θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και στην ευάλωτη Ισπανία παρά το γεγονός ότι οι τιμές δεν αυξήθηκαν τόσο, εντούτοις τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη «ταλανίζουν» τις τράπεζες και την κτηματαγορά της από το 2008 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ESRB που διένειμε σχετικά η ΕΚΤ, το καλοκαίρι η ΕΕ κατέληξε σε απόφαση για ένα πιο περιοριστικό ενδιάμεσο σχέδιο ρυθμιστικού πλαισίου για επενδυτικά κεφάλαια, αλλά τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν ως πιλότος και θα συμπληρωθούν στην πορεία για τη δημιουργία μονιμότερου πλαισίου με στόχο να μετριαστούν, σημαντικοί συστημικοί κίνδυνοι.
Το νέο ενδιάμεσο πλαίσιο επικεντρώνεται σε επενδυτικά κεφάλαια με μεγάλα ανοίγματα σε εταιρικά χρέη και ακίνητα. Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους θα δίνεται τώρα προτεραιότητα για αυξημένους ελέγχους. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλων των ειδών τα funds με ανάλογες επενδύσεις σε ομόλογα που σχετίζονται με ακίνητα και κόκκινα δάνεια.
Οι νέες ρυθμίσεις θα απαιτούν για τις επενδύσεις αυτές αυξημένη διαθέσιμη ρευστότητα και χρήση σχετικών εργαλείων, ενώ σχεδιάζονται έλεγχοι των τοπικών αρχών για τις επενδύσεις αυτές.
Ζητείται επίσης «ευθυγράμμιση» με την περαιτέρω προσαρμογή ορισμένων από τα εργαλεία πολιτικής που υπάρχουν ήδη στο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως τα εργαλεία ρευστότητας που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η χρήση παραγώγων.