Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στη δυναμική της κερδοφορίας των τραπεζών από την αύξηση των εσόδων από τόκους. Το άρθρο κατέληγε ότι η μέση αύξηση που θα δούμε από τρίμηνο σε τρίμηνο θα διαμορφώνονταν κοντά στο 6%. Η Τράπεζα Πειραιώς ήρθε να «κουρελιάσει» την εκτίμησή μας εμφανίζοντας αύξηση 30%.
Η διαφορά από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι 50 εκατ. ευρώ και λόγω της επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα του εσόδου η ετήσια αύξηση είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Πίσω από την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από τόκους υπάρχει η αναπροσαρμογή των περιθωρίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Δεκέμβριο η διαφορά μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 5,06% το οποίο ίσως ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ.
Και λέμε «ήταν» γιατί με τα φρέσκα στοιχεία του Ιανουαρίου η ψαλίδα άνοιξε περισσότερο φθάνοντας στο 5,24%. Για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης το τρίτο τρίμηνο του 2023 το μέσο επιτοκιακό περιθώριο καταθέσεων και χορηγήσεων ήταν 3,86%, στο τέταρτο 4,96% και το πρώτο τρίμηνο τρέχει με ρυθμό άνω του 5%.
Παρά την αύξηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων ενός έτους από το 0,2% στο 0,46% σε δύο μήνες το μέσο κόστος των καταθέσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό: Ο Ιανουάριος έκλεισε με μέσο κόστος 0,12%. Από ό,τι φαίνεται η λιανική είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να μεταναστεύσει από τους λογαριασμούς όψεως στην προθεσμία και η κινητικότητα αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό της καταθετικής βάσης.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι τράπεζες μεταφέρουν την αύξηση του Euribor στις κατηγορίες των επιχειρηματικών δανείων (σχεδόν 100 μονάδες βάσης σε τρεις μήνες) και πολύ λιγότερο σε καταναλωτικά δάνεια (62 μονάδες βάσης) ή στεγαστικά (40 μονάδες βάσης). Ενδεχομένως η τακτική αυτή να εξηγεί και τον μηδενικό σχηματισμό νέων δανείων σε καθυστέρηση που μέχρι στιγμής παρατηρείται στους μήνες που ακολούθησαν τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Την Πέμπτη έρχεται η σειρά της Eurobank για την οποία σαφώς και υπάρχει μια θετικότερη αναθεώρηση από την πλευρά των συγκλινουσών εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα η εκτίμηση για τα έσοδα από τόκους έχει ανέβει από τα 400 εκατ. ευρώ στα 430 εκατ. ευρώ εκτιμώντας αύξηση 14,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ανάλογες αναθεωρήσεις θα ακολουθήσουν και για την Alpha Βank (387 εκατ. ευρώ +14%) και την Εθνική Τράπεζα (395 εκατ. ευρώ +13,6%) που ανακοινώνουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Για τις τράπεζες σε αμιγώς λειτουργικό επίπεδο τα πλάνα επίτευξης απόδοσης κεφαλαίων πέριξ του 10% έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους. Βέβαια, ακόμα βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα του χρόνου και η διαδρομή θα έχει και ρίσκα έξω από τις δυνατότητες παρέμβασης των τραπεζών. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια δυνατή ανάγνωση για το σύνολο της φετινής χρονιάς.
Διαφορά επιτοκίων καταθέσεων χορηγήσεων 2002 - 2023
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος