Κριστίν Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση επιτοκίων

Κριστίν Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,5%, όπως αναμενόταν, με την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, να αποδίδει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον πληθωρισμό, αναφέροντας πως η συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι ακόμα «πρόωρη».

Η Λαγκάρντ εξήγησε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια, δηλαδή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, τα οποία θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε η Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά μας επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε εξ άλλου ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες. «Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβάρυνε επίσης την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ» είπε.

Αναφορικά με τους ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου, , προκαλώντας ανησυχία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και διαταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Εκτίμησε ωστόσο πως «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει καθοδικά, εφόσον οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν σύμφωνα με την πρόσφατη πτωτική τάση».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, η Λαγκάρντ δήλωσε πως οικονομία της Ευρωζώνης «ενδέχεται να έχει παραμείνει στάσιμη το δ' τρίμηνο του 2023», σημειώνοντας πως τα στοιχεία εξακολουθούν να σηματοδοτούν αδυναμία στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι δείκτες υποδηλώνουν ανάκαμψη στο μέλλον.

Όπως εξήγησε η Λαγκάρντ η ΕΚΤ προσδοκά ότι μέρος των μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, θα απορροφηθούν από την μείωση του περιθωρίου κέρδους στα αγαθά.

Παρά ταύτα υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη, καθώς περίπου το 40% των εργαζομένων πρόκειται να υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να έμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφέροντας ότι τα στοιχεία εξακολουθούν να σηματοδοτούν ότι θα παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, ορισμένοι δείκτες υποδηλώνουν ανάκαμψη στο μέλλον.

Η αγορά εργασίας παρέμεινε εύρωστη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,4% τοις εκατό τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ δύναμη. Ωστόσο, η ζήτηση για εργατικό δυναμικό επιβραδύνεται, με λιγότερες κενές θέσεις να προκηρύσσονται.

Σε γενικές γραμμές, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί. «Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη αν ο αντίκτυπος της  νομισματικής πολιτικής αποδειχθεί εντονότερος απ' ό,τι αναμένεται. Μια υποτονικότερη παγκόσμια οικονομία ή η περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου επίσης θα επηρέαζαν καθοδικά την ανάπτυξη»,

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια για να αποφύγουν την εμφάνιση νέων πληθωριστικών πιέσεων. Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, καθώς και να μειώσει σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά μας επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε συμπερασματικά.

 

Διαβάστε Περισσότερα