Μorgan Stanley: Τι «βλέπει» για πληθωρισμό, επιτόκια και μετοχές
Shutterstock
Shutterstock

Μorgan Stanley: Τι «βλέπει» για πληθωρισμό, επιτόκια και μετοχές

Οι επενδυτές μπορούν να πορευτούν στο δεύτερο ήμισυ του 2024 με την αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι σε εξέλιξη και ότι ο πληθωρισμός επιτέλους ελέγχθηκε, κάτι που θα φέρει χαμηλότερα επιτόκια, συνοψίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για το δεύτερο εξάμηνο.

Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα πιάσει ρυθμό 3,1% φέτος και το 2025 με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας ανά τον κόσμο να έρχεται σε αντίθεση με μία επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Επιτέλους έρχονται μειώσεις επιτοκίων. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα μειώσει πρώτη τον Ιούνιο και συνολικά βλέπει μειώσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης φέτος και 100 μονάδων βάσης το 2025. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Αύγουστο.

Στις ΗΠΑ η Fed πιθανότατα θα ξεκινήσει τις μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ένα πιο αργό ξεκίνημα από την ΕΚΤ λόγω της πορείας του πληθωρισμού. Προβλέπεται ότι θα προβεί σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 κατά 75 μονάδες βάσης συνολικά. Θα ακολουθήσουν μειώσεις 100 μονάδων βάσης τον επόμενο χρόνο. 

«Ο ρυθμός επιτοκιακών μειώσεων από τη Fed θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα του πληθωρισμού την επόμενη διετία. Η τάση είναι ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν την αποκλιμάκωση τους, που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στον στόχο του 2% της Fed μέχρι το τέλος του 2025» αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Morgan Stanley βλέπει ανάπτυξη 2,6% στην οικονομία των ΗΠΑ φέτος και 2,1% το 2025 από 2,5% το 2023. Εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,2% στα τελευταία τρίμηνα του 2024 και στο 4,5% στην ίδια περίοδο του 2025 από 3,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάκαμψη των εξαγωγών βοήθησε την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο. Όμως, η ανάγκη διαχείρισης του χρέους στην αγορά στέγης και στις τοπικές αρχές που χρηματοδότησαν το «μπουμ» στην αγορά ακινήτων σημαίνει ότι η δημοσιονομική επέκταση θα είναι περιορισμένη. Η Morgan Stanley βλέπει ανάπτυξη 4,8% στην Κίνα φέτος και 4,5% το 2025.

Επενδυτικά, προτείνει ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές που μπορεί να προσφέρουν απόδοση έως 18%. Οι μετοχές και οι κινητές αξίες στο σταθερό εισόδημα θα βρουν στήριξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 από τη σταθερή ανάπτυξη, τον πτωτικό πληθωρισμό και τις μειώσεις επιτοκίων.

Οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις και υπόσχονται άνοδο καθώς θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Από την άλλη οι μετοχές στις ΗΠΑ μπορεί να καταφέρουν ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας, αλλά ίσως να μην δουν την αντίστοιχη άνοδο στις τιμές τους, όπως συχνά συμβαίνει σε φάσεις που βρίσκονται προς το τέλος του κύκλου. 

«Γύρω στα $6 τρισ. έχουν συσσωρευτεί σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων καθώς η Fed ανέβαζε τα επιτόκια. Με το ξεκίνημα των μειώσεων οι επενδυτές πιθανότατα θα κατευθύνουν τη ρευστότητα αυτή σε άλλα assets, όπως σε υψηλής ποιότητας τίτλους σταθερού εισοδήματος και σε μετοχές, πιθανότατα με αυτή τη σειρά», σύμφωνα με την έκθεση.

Γενικότερα, οι μετοχές παγκοσμίως αναμένεται να προσφέρουν θετικές αποδόσεις φέτος. Στην Ιαπωνία οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν το 17%, ενώ στις ευρωπαϊκές το 18%. Θα πρέπει οι επενδυτές να προτιμήσουν μετοχές οι επιδόσεις των οποίων έχουν αντίστροφη σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ιστορικά, σε παρόμοιες φάσεις στο παρελθόν όταν η Fed μείωνε τα επιτόκια και τα ομόλογα και οι μετοχές τα πήγαιναν καλά, το ιδεατό μείγμα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ήταν να αυξηθεί η έκθεση σε ομόλογα