Εκταμιεύσεις νέων δανείων 850 εκατ. ευρώ μόνο τον Απρίλιο έκανε η Εθνική έναντι εκταμιεύσεων 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ενώ έχει στην ουρά εγκεκριμένα νέα δάνεια 2,9 δισ. ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθούν στη συνέχεια.
Στο μεταξύ την τελική έγκριση του SSM τον Ιούνιο αναμένει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, για να οριστικοποιηθεί το μέρισμα που υπολογίζεται έως 30%. Όσον αφορά στο μέρισμα του 2024 αφορά στη χρήση και τα κέρδη του 2023.
Σχετικά με τις εγγυήσεις του Δημοσίου, η τράπεζα τόνισε πως ήδη έχει πάρει πρόβλεψη 100 εκατ. ευρώ και έχει καταγραφεί, δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο έχει να αντιμωπίσει μπροστά της.
Πάντως, η αύξηση της πλεονάζουσας ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας που οδήγησε τα διαθέσιμα πλέον στα 9,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών, αλλά η διοίκηση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, τα μεγάλα κεφάλαια που έχει χτίσει, επέτρεψαν δύο σημαντικές πρωτιές που επισήμανε ο κ. Μυλωνάς:
Πρώτον, έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τη Morningstar DBRS και
Δεύτερον, εξόφλησε πλήρως το δάνεια της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος TLTRO.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 έφθασε το 18,6% στο πρώτο τρίμηνο από 17,8% στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,3% από 20,2% πέρυσι το Δεκέμβριο. Επίσης, ο δείκτης απαιτήσεων σε MREL της Εθνικής έφθασε το Μάρτιο τα 26,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση του ερχόμενου Ιανουαρίου 2025, 25,3%, κατά 120 μονάδες βάσης.
Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής, έφθασε στο τρίμηνο το 19,7% και οργανικά το 17,6% δηλαδή 280 και 330 μονάδες βάσης ετησίως αντίστοιχα πάνω από τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου πέρυσι.
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η οργανική κερδοφορία μετά τους φόρους φέτος θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.