Τρεις λόγους που η Εθνική έχει μικρότερες ανησυχίες για τo ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων ανέφερε ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς στους αναλυτές των οίκων, πέραν του γεγονότος ότι για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση των NPE’s.
Πρώτον, η Εθνική Τράπεζα έχει «αμυντικό χαρτοφυλάκιο» και πιο μακροπρόθεσμη στόχευση γενικότερα και δεν σπεύδει να αυξήσει τα επιτοκιακά της περιθώρια, όπως είπε και σε άλλο σημείο ο κ. Μυλωνάς και το επιτελείο του, μιλώντας με τους αναλυτές.
Δεύτερον, το συνολικό χαρτοφυλάκιο των καθαρών δανείων στην Ελλάδα πλησιάζει τα 30 δισ. ευρώ (29,7 δισ. ευρώ, μαζί με τα 2,8 δισ. ευρώ του Frontier) και τα «ευαίσθητο» τμήμα των δανείων είναι περίπου δισ. ευρώ δηλαδή σχεδόν το 6,7% ενώ η ΕΤΕ έχει αυξημένες προβλέψεις και το κόστος κινδύνου COR για τον Όμιλο είναι στο τέλος εννεαμήνου στις 69 μονάδες βάσης. Ως ευαίσθητο χαρακτηρίστηκε το χαρτοφυλάκιο σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα δάνεια λιανικής.
Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ αναμένει στο τέλος της χρονιάς το υγιές χαρτοφυλάκιο δανείων να αυξηθεί στα 27 δισ. ευρώ, σαν συνέπεια των στοιχείων.
Τρίτον, ο κ. Μυλωνάς εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία είναι σε εντελώς διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου σε σχέση με τις άλλες οικονομίες στην Ευρώπη και διεθνώς και ακόμα και του χρόνου η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη και εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ η οποία θα προσεγγίζει περίπου το 2% με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.
Αντίθετα, η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει να έχει περιπέσει σε στασιμότητα ενώ η Γερμανία κινείται προς ύφεση όπως σχολιάστηκε.
Επιστροφή των TLTRO και θηριώδες ντεπόζιτο καταθέσεων
Σε κάθε περίπτωση η Εθνική εξετάζει την πιθανότητα να επιστρέψει πρόωρα τα δάνεια της ΕΚΤ από τις πράξεις TLTRO, μετά τις επιβαρύνσεις στα επιτόκια που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις στην ΕΤΕ έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σχεδόν τα 54 δισ. ευρώ (53,9 δισ.) ενώψ συνολικά ο Όμιλος ΕΤΕ έχει ρευστότητα από καταθέσεις 55, 7 δισ. ευρώ.
Η ΕΤΕ έχει δάνεια 11,6 δισ. ευρώ από TLTRO, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλο μερίδιο των εγχώριων καταθέσεων και μεγάλη ρευστότητα, ενώ συνολικά το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας αυξήθηκε από 1 σε 4 μονάδες βάσης μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου και το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ συνολικά παραμένει σταθερά αρνητικό στις -64 μονάδες βάσης και στο τρίτο τρίμηνο που είναι καθαρό κέρδος για την ΕΤΕ.
Για τις εκδόσεις MREL ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ΕΤΕ θα αναζητήσει καλύτερες συνθήκες στις αγορές, αλλά δεν ήθελε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα αυτό.